Türkiye’nin en gelişmiş merkezi için geri sayım başladı!
Geçtiğimiz yıl yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme gerçekleştirerek, Bilişim 500 araştırması sonuçlarına göre “Son 3 yılda en iyi performans gösteren bilişim şirketleri” listesine giren NGN, çatısı altında bulunduğu Rusya’nın dev bilişim şirketi CROC’un “veri merkezi” deneyim ve bilgi birikimini Türkiye’ye getirmeye hazırlanıyor. İstanbul Tuzla’da inşaatına başlanan Star of Bosphorus, Türkiye’nin bilişim sektöründe “en”leri arasında da yerini alacak.
Bu veri merkeziyle ilgili açıklama yapan NGN Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Yaşıbeyli, 2016 yılının başında kapılarını iş ortaklarına açmaya hazırlanan merkezin, yalnızca kolokasyon hizmeti sunmakla sınırlı kalmayacağını belirtiyor. Star of Bosphorus’ta ayrıca danışmanlık, uygulama yönetimi, olağanüstü durum, teknik destek, bulut bilişim hizmetleri ve yönetilen servisler gibi geniş bir yelpazede hizmet sunacak.
Yaşıbeyli’ye göre merkezi benzerlerinden ayıran özellikler bununla da sınırlı değil. Star of Bosphorus, Türkiye’nin en güvenli, ‘operatör bağımsız’ ve Tier III tasarım ve tesis sertifikasına sahip veri merkezi olarak öne çıkarken, merkezde 16 MW toplam gücü ile yaklașık 24 bin metrekare kapalı alanda konumlanacak ve 2 binin üzerinde standart kabinetin ișletimi gerçekleștirecek.
Depreme karşı yüksek güvenlik
Veri merkezlerinin korkulu rüyası olarak adlandırılan deprem endişesi tabii ki burada da unutulmamış. Yaşıbeyli’nin verdiği bilgiye göre, deprem riskini azaltmaya yönelik olarak tasarlanmış merkez, ülkenin en yüksek derecede – uluslararası standartlarda, çok yüksek depremlerden sonra operasyonel sürekliliği sağlayan ileri sismik taban izolasyonu yapı teknolojisi – fiziksel korumalı sunucu ve donanım barındırma özelliğiyle, güvenliği de maksimuma çıkarmayı hedefliyor. Merkezde, İstanbul’un bulunduğu deprem kuşağı gerçeği doğrultusunda, bu türde bir yatırımın vazgeçilmez faktörü olan sismik izolasyon; analiz, dizayn ve inşa süreçleri ile veri merkezinin müşterilerine vaadi olan ve uluslararası işletme kalitesinin çok önemli bir parçası olan operasyonel sürekliliği de eksiksiz bir şekilde sağlanacak.
Yerli danışmanlar ve uluslararası denetim firmalarının ortak çalışması ile gerçekleştirilecek sismik izolasyonda, lokasyonun analiz edilmiş sismik verileri doğrultusunda özgün bir dizayn ile tüm inşaat alanını kapsayacak şekilde gerçekleştirilecek sismik izolatörlü temel yapısıyla tesis, bu konuda ülkemizdeki sayılı yapılardan biri olacak.
Hedef bölgesel güç olmak
NGN’in veri merkezinde Türkiye yatırımları bununla da sınırlı değil. İstanbul’un ardından Star of Bosphorus’un ikinci fazı için de yatırım hazırlıklarına başlayacaklarını vurgulayan Yaşıbeyli, bu yatırım için Ankara’da uygun bir lokasyon arayışına başladıklarını ekliyor. “Bu iki merkezle Türkiye veri pazarındaki gücümüzü de sağlamlaştırmayı hedefliyoruz” diyen Yaşıbeyli, NGN’in sadece Türkiye’de değil, bölgede de pazarın önemli bir gücüne dönüşmeyi planladığını aktarıyor ve ekliyor: “NGN olarak Ortadoğu ofisimiz ile bu hedefe yaklaştık. Amacımız Türkiye’den bölgeye teknoloji ihracatı yapan bir şirket olmak, bu doğrultuda büyük ölçekli projelerde yer almaya devam ediyoruz. NGN’in Türkiye’nin BT pazarında önemli bir üsse dönüşmesine katkı sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”