Veri merkezi altyapılarında yeni yaklaşımlar
BASİD tarafından düzenlenen Datacenter Türkiye 2015 etkinliğinde yeni eğilimler ele alındı.
Bilişim Altyapı Sistemcileri Derneği (BASİD) tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Datacenter Türkiye 2015 etkinliği, 20 Ekim günü İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Üç paralel salonda gerçekleştirilen 25 sunumun yanı sıra sponsor şirketlerin tanıtım standlarının da yer aldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan BASİD Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Datacenter Türkiye Komite Başkanı Rahmi Bıyıklı, “Türkiye, günümüzde teknolojiyi dolayısıyla da bilgiyi ithal ediyor. Bu konuda hem ülke hem de sektör olarak atmamız gereken çok fazla adım var. Dolayısıyla veri merkezleri ile ilgili gerçekleştirilecek olan her türlü eğitim, seminer ya da etkinliklere tüm kesimleri katılmaya davet ediyoruz. Buralarda edineceğimiz bilgi birikimleri, bizlerin dolayısıyla da ülkemizin teknoloji ithalat oranlarını düşürecektir” dedi.
Bilişim sektöründe uzun yıllar yöneticilik yapan ve şu anda yönetim danışmanı olarak çalışmalarını sürdüren Şahin Tulga da açılışta bir sunum gerçekleştirdi. Tulga sunumunda, yüksek karlılığa erişmenin sırları konusunda katılımcılara bilgi verdi.
Tüm gün süren Datacenter Türkiye etkinliği kapsamında gerçekleştirilen oturumlarda; veri merkezi işletmeciliği, veri merkezi ve bulut bilişim, veri merkezi deneyimleri, veri merkezlerinin taşınması, veri merkezlerinde operasyonel verimlilik, veri merkezlerinin olmazsa olmazı iklimlendirme çözümleri, güç ve enerji verimliliği, veri merkezi kurumlarında kablolama yaklaşımları gibi konulardaki içerikler hem kurumsal kullanıcı şirketlerin yöneticileri hem de teknoloji sunucu şirketlerin uzmanları tarafındankatılımcılara aktarıldı.
Datacenter Türkiye’nin konsepti genişliyor
Etkinlik sırasında görüştüğümüz Rahmi Bıyıklı, gelecek sene gerçekleşecek olan Datacenter Türkiye 2016’nın içereği konusunda da bazı ipuçları verdi. Rahmi Bıyıklı, şunları kaydetti:
“Bu sene üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Data Center Türkiye etkinliğindeki geri dönüşler geçen seneye göre çok daha fazla oldu. Bu sene biraz daha bilinçli katılımcıları ve ilgi odağı projeleri olan firmaları konferansa davet ettik. Çünkü bizler sektörün içerisindeyiz ve kimin projeleri var biliyoruz. Mümkün olduğu kadar oradaki ilgili insanları çağırdık. Dolayısıyla bu konferansın hem sponsorlar adına, hem Data Center Türkiye hem de katılımcılar adına çok gerçekçi ve iyi bir konferans olduğunu düşünüyorum.
Bu sene daha çok sponsorlarımızın çözümlerini ön plana çıkarmaya çalıştık. Çünkü bunlar sektörümüzün önde gelen firmaları. Dolayısıyla onların çözümleri zaten sektörde talep görmüş çözümler. Onların yeni gelişen teknolojilerini bu sene biraz daha müşteriye bilgi yoğun olarak aktarmaya çalıştık. Çünkü ne kadar bilgi seviyesi yüksek olursa, geri dönüş o kadar fazla oluyor. Biz bu sene ona ağırlık verdik.
Bu sene büyük projeler söz konusuydu. Veri merkezlerinin konsepti ve ana teması belli. Ancak Türkiye’nin öncelikli olarak büyük bir enerji problemi var. Veri merkezlerinde asıl enerji tüketimini, iklimlendirmeden kaynaklandığı için iklimlendirme konusunu bir parça daha öne çıkarmaya gayret ettik.
Seneye de bu konsept devam edecek ama biraz içeriği değiştirmeyi düşünüyoruz. Biraz daha üst yapıya ağırlık verip, veri merkezi yönetimi konusunda da katılımcılara bilgi vermeyi ve bu sektörde faaliyet gösteren firmaları da çağırmayı düşünüyoruz.”