Atık sanayi sektörü oluşturulmalı
ÇEVKO Vakfı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği desteğiyle, uluslararası uzman konuşmacıların katıldığı ‘Belediye Atıklarının Yönetimi; Toplamada Yöntem, Rol ve Sorumluluklar’ konulu kongresi 6 Ekim’de Ankara’da düzenlendi.
Kongrede; ambalaj atıklarını toplama yükümlülüğü bulunan belediyelerin, bu atıkların yönetimiyle ilgili rol ve sorumlulukları ele alındı. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin başarılı yöntem ve iyi uygulama örneklerinin aktarılmasında da önemli bir platform görevi üstlenen kongrenin açılış konuşmasında, ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, çalışmalarının 23 yıldır sürdüğünü aktararak katı atıkların yönetimi konusunda ülkemize uygun çözümlerin kazandırılmasında yıllardır çaba harcadıklarının altını çizdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, geliştirilecek yeni politikaların çevreyle uyumlu olması gerektiğine vurgu yaparak bakanlığın vizyonunu, uzun vadeli stratejiler oluşturmak olarak açıkladı. Öztürk, “Tüketicilerin ülkemizde entegre şekilde yönetilmesi gerekiyor. Çöp depolama alanları enerji üretim merkezlerine dönüştürülmeli, bioreaktörler haline getirilmeli. Atık sanayi sektörünü oluştumalıyız. Dünyada en ekonomik metotlardan biri depolamadır” şeklinde konuştu.
Her yıl 1 milyar dolar değerinde atığı toprağa gömüyoruz!
Kongrede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Atık Daire Başkanı Ahmet Varır, ‘Belediyelerde Entegre Atık Yönetimi’ başlıklı bir sunum yaptı. Varır, belediyelerin atık yönetim planı olmadığının altını çizerek bütüncül bir sistem oluşturulması gerektiğine dikkat çekip “Her yıl 1 milyar dolar değerinde atığı toprağa gömüyoruz! Belediyelerin sistem içinde rolü artırılmalı” dedi. Türkiye Belediyeler Birliği, Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin de, ‘Türkiye’de Belediye Atıkları Yönetiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konusunda değerlendirmede bulundu. Kongre, önemli yabancı konuşmacıları da ağırladı. Viyana’dan katılan International Solid Waste Association (ISWA) Teknik Başkanı Kata Tisza, ‘Belediye Atıkları Yönetiminde En İyi Uygulama Örnekleri’ni katılımcılarla paylaşırken, Brüksel’den kongreye katılan The Council of European Municipalities and Regions (CEMR) konuşmacısı Christopf Delatter, ‘Ayrı Toplamanın Atık Yönetimi Verimliliğine Etkileri’ konulu sunumu katılımcılardan ilgi gördü. Association of Cities and Regions for Recycling and Sustainable Resource Management (ACR+) Genel Sekreteri Francois Bonnet ise konuşmasında, Avrupa’daki Belediye Atıkları Yönetimi konusunu ele aldı.