Gündem; siber güvenlik ve kritik altyapılar
Bilgi güvenliği alanında, ulusal ve uluslararası boyutta bilimsel, teknik, sosyal ve kültürel çalışmalar yürüterek birey ve kurumlarda farkındalığın oluşması ve ortak akıl ile çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacı ile 2007 yılında kurulan Bilgi Güvenliği Derneği (BGD) her yıl Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nı (www.iscturkey.org) düzenliyor. Bu konferansın 8’incisi ise Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi işbirliğiyle ve T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu destekleriyle 30-31 Ekim 2015 tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Konferansın bu yılki ana temasını “Siber Güvenlik ve Kritik Altyapılar” olarak belirlerken, son yıllarda siber saldırıların doğrudan ülkelerin önemli altyapılarını hedef alması ve bu saldırıların çok ciddi ekonomik kayıplara ve manevi zararlara yol açması etkili oldu.
30 Ekim’de saat 10:00’da başlayacak olan konferansta; Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar açılış konuşmalarını yapacak, UDH eski Bakanı Binali Yıldırım da bir video konferans ile açılışta yer alacak. Her yıl olduğu gibi konferansa katılım, konuya ilgi duyan herkese açık olup ücretsiz.
Eğitimler düzenlenecek
Konferansta “Kritik Altyapılarda Siber Güvenlik” ve “Siber Güvenlikte Yerli Çözümler” başlıklı paneller, çağrılı konuşmacılar, akademik bildirilerin sunulacağı oturumlar, enerji, sağlık, haberleşme gibi kritik altyapılarda siber güvenlik başlıklı eğitimler düzenlenecektir.
İlk konuşmacı, siber güvenlik ve kriptoloji alanında dünyanın önde gelen isimlerinden Dr. Taher Elgamal, ikincisi de TUBİTAK BİLGEM Başkan Yardımcısı Dr. Lami Kaya olacak.
ISCTurkey 2015 Konferansı ile ilgili bir diğer önemli gelişme de, Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı’nın (ENISA) konferansı “Avrupa Siber Güvenlik Ayı” platformuna dâhil etmesi. ENISA’nın bu desteği ile “uluslararası işbirliği” noktasında da ilerleme kaydedildi.
BGD’nin öncelikleri ve stratejisi
Siber saldırılar, ekonomik zararlarının yanı sıra ülkelerin kaynaklarını kullanmasını engelleyerek de ciddi milli güvenlik zafiyetlerine neden olmakta. Son yıllardaki gelişmeler siber güvenlik konusunu, milli güvenlik açısından kritik unsurlardan biri haline getirdi. BGD de siber güvenlik konusunda zafiyet gösterilmemesi için nitelikli siber güvenlik uzmanları yetiştirilmesinin, donanım ve yazılım alanında milli çözümler üretilmesinin ve uluslararası işbirliğinin yaygınlaştırılarak arttırılmasının temel öncelikler olduğuna inanıyor.
Kritik altyapıları hedef alan siber saldırıların artık doğrudan devletleri tehdit ettiği gerçeğinden hareket eden BGD, gerçekleştirdiği tüm etkinliklerde ve yaptığı çalışmalarda bütüncül bir yaklaşımla politika ve stratejilerin oluşturulmasını, üniversite-kamu-endüstri işbirliğinin geliştirilmesini, toplumun bütün kesimlerinde farkındalık oluşturulmasını ve uluslararası organizasyonlarla etkileşimin arttırılmasını hedefliyor.