Faturaları arşivlemede yeni döneme geri sayım
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve belli bir hasılat sınırını geçen mükellefler, 1 Ocak 2016 tarihine kadar e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmeli. Uygulama kağıt fatura karmaşasını azaltacağı gibi, e-Dönüşüm’de önemli adımı da oluşturacak.
e-Arşiv Fatura uygulamasında ilgili şartlar; 433 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde belirtiliyor. Buna göre internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler, en geç 1 Ocak 2016 tarihine kadar e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorunda. Temel kriter; 2014 yılı brüt satışlarının 5 milyon TL ve üzerinde olması. Bu şartı sağlayan tüm e-ticaret şirketlerinin 2015 yılı sonuna kadar sisteme geçmesi gerekli. Burada e-ticaret şirketlerinin kendi hesaplarını inceleyip, bu kriteri sağlayıp sağlamadığını tespit etmeleri ve eğer bu kriteri taşıyorlarsa, vakit geçirmeden başvuru işlemlerini yapmaları şart. Bu arada, e-Arşiv Fatura kayıtlı kullanıcılarının sayısı Ekim ayı itibariyle 140'ı geçmiş durumda.
Ciro sınırı ve küçük ölçekli e-ticaret siteleri
e-Arşiv Fatura uygulaması; kağıt fatura düzenlenmesi uygulamasını önemli ölçüde azaltacağı için şirketlerin üzerinde hem ciddi bir maliyeti hem de önemli bir iş yükünü ortadan kaldırmış olacak. Ancak, bu uygulamanın her ölçekte e-ticaret yapana bir zorunluluk olmadığını unutmamak gerek. e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu; 2014 yılı brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olan şirketler için getirildi. Bu nedenle E-Hukuk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Gökhan Uğur Bağcı’nın da belirttiği gibi, örneğin internette bir pazaryeri içerisinde satış yapan ve küçük çaplı ciroları olan e-ticaret yapılarının bu sisteme geçeceği pek düşünülmüyor. Çünkü bu sisteme geçiş için yapılacak masraf ve harcanacak zamanın anlamlı olabilmesi için e-ticaret satış düzeyinin de yüksek olması gerek. Bağcı’ya göre, ancak bu şekilde bu konuda harcanan paraya ve emeğe değer.
Yumurta kapıya dayanınca adım atmayın
Belirttiğimiz brüt satış rakamı sınırını yakalayan e-ticaret şirketlerinin bir an evvel e-Arşiv Fatura sistemine geçmek için başvuru yapmaları gerek. “Zaman oldukça daraldı ve malum, bizim ülkemizde birçok şey son dakikaya bırakıldığı için yoğunluk olması da kaçınılmaz” hatırlatmasını yapan Uğur Bağcı’ya göre, kriteri sağlayıp bugüne kadar adım atmayan şirketlerin, verilen tarih öncesinde işlemleri tamamlama ihtimalleri de her geçen gün azalıyor. Bağcı, bu rötarın ve unutkanlığın bedelini eklemeden geçmiyor: “Eğer bu sisteme geçmesi gereken ama geçmeyen bir e-ticaret şirketi olursa, kestiği her fatura başına usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalabilecek. Uygulama kriteri itibariyle ciro rakamının da yüksek olacağını düşünürsek, oldukça yüklü cezalar kesilmesi söz konusu olabilir.”
Hizmet tarafı rahat edecek
Bağcı’ya göre, e-ticaret şirketlerinde özellikle ürün teslimi yapmayıp, sadece hizmet satışı yapanlarda fiziki fatura kesilmesi ve karşı tarafa gönderilmesi çok ciddi bir sorundu. e-Arşiv Fatura uygulaması bunu tamamen ortadan kaldıracağı için internet üzerinden hizmet satışı yapan şirketlere tartışmasız büyük bir rahatlık getirecek. Ürün satışlarında ise halen irsaliyeli fatura gönderimi gibi durumlar söz konusu olduğu için onların da e-Arşiv Fatura sistemindeki faturanın çıktısını alarak gönderime eklemesi gerekli olacak.
Konsolidasyon ihtimali zayıf
“Ama her iki ihtimal için de fatura basımı, muhasebe kaydı gibi birçok işten ciddi zaman ve para tasarrufu olacağı çok açık” yorumunu yapan Uğur Bağcı, önemli bir beklentiyi dile getiriyor: “Pazarın rahatlaması ve yabancı yatırımcıların ülkemizin e-dönüşüme uyum sağladığını görmelerini açısından, bu olumlu bir durum.” Elbette bu sistemin eksik ve geliştirilecek yönleri de var. Ama bunların kısa vadede toparlanacağı beklentisini dile getiren Bağcı, “E-ticaret şirketleri arasında konsolidasyon konusunda ise sadece e-Arşiv Fatura uygulaması ile şirketler arası bir konsolidasyona gidilmesini söylemek bizce çok mümkün değil” yorumunu ekliyor. www.efatura.gov.tr sitesinde tüm bilgilere ulaşmak mümkün.
Tüm taraflar için net fayda
Özellikle internet üzerinden satış yapan şirketlerin iş yapış şekillerini değiştirmesi beklenen bu uygulama ile işletmeler, fatura oluşturma, saklama ve erişme konularında işgücü, zaman ve kaynak tasarrufu sağlayacak. Kâğıt faturaların elektronik ortamda saklanması, faturaları fiziki olarak arşivlemekten kurtulmak ve önemli bir tasarruf fırsatı elde etmek demek.
E-Arşiv Fatura uygulaması sadece sorumlu olan işletmelere değil, tüketicilere de önemli avantajlar sunacak. Fatura alımı konusunda yenilikler, tüketicileri de bekliyor. Çünkü tüketiciler alışveriş yaptıklarında, yasal geçerli bir belge olarak saklanabilecek faturaları cep telefonlarına veya e-posta adreslerine gönderilebilecek, kredi kartı satış bilgilerini de e-Arşiv Faturası ile eşleştirebilecek.