Sektörün rekabet için beklentileri var
Vodafone Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel, Ankara’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sektördeki rekabet ve vergi konularına değinen Süel, sektördeki rekabetin henüz sağlıklı bir yapıya kavuşmadığını ifade etti.
GSM sektöründeki pazar paylarının çok uluslu olarak incelendiğinde oldukça dengesiz olduğunu söyleyen Süel sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Vodafone 2006 yılından ciddi bir şirket satın alma bedeli ödeyerek Türkiye’ye geldi. Bugüne kadarki yatırımlarımızı da eklediğimiz zaman 10 milyar TL’ye yakın yatırımımız var. Şimdi baktığımız zaman telekom sektörüne iki tane şirket sabit ve GSM’de kar ediyor. Yatırım yapıyoruz hani bunun karşılığı? Bizim hissedarlarımızın karşısında dik durabilmemiz için sürdürülebilir rekabet koşullarının olabilmesi için bizim kapasite ve kalite yatırımlarımızın karşılığında belli bir geri dönüş olması lazım. Bu sektörde olan karlılığın bir şekilde dengeli olarak dağıtılması lazım.”
Başlangıç vergisi rekabet önünde engel
Vergi sisteminde değişiklikler yapılması gerektiğinin altını çizen Süel, özellikle ilk GSM aboneliklerinde alınan 56 TL’lik başlangıç vergisinin kaldırılmasının rekabet açısından önemli katkılar sağlayabileceğini ifade etti. Avrupa’ya bakıldığında hiçbir ülkede başlangıç vergisinin olmadığını belirten Süel, “Her yeni abone elde ederken 56 TL’yi bulan üç tane başlangıç vergisi var. Şimdi bu bir operatörden başka bir operatöre geçmeyi planlayan veya sıfırdan yeni bir operatöre gelmeyi planlayan bir müşteri için bariyer oluşturuyor. Kimi zaman biz müşteri için sübvanse etmek zorunda kalıyoruz. Biz asimetrik tedbir istemiyoruz. Devlete ödenen vergi yükü adına herkesin eşit olması gerekiyor. Ancak başlangıç vergileri büyümeye çalışan operatörleri şu anda cezalandırıyor. Konuyu başbakana ve ilgili bakanlarımıza aktardık. Hepsi bu konunun önemine vakıf oldular ve problem teşkil ettiğinin farkındalar. Şu anda kısa ve orta vadede bir çözüm bekliyoruz. Eminim ki bir çözüm gelecek” dedi.
20 saniye kararı doğru
Süel, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından abonelerin konuşmadığı sürelerin parasını ödememesi için 1 dakikalık kontör süresini 20 saniyeye düşürmesi ile ilgili çalışmayı ertelemesinin doğru bir karar olduğunu ifade etti. Bu kararın gerçeklerle örtüştüğünü düşünüyorum diyen Süel, “Henüz pazarın, tüketicilerin ve operatörlerin bu üç dinamiğin buna hazır olmadığını, buna hazır olunacağı bir dönem bunun yapılması gerektiğine kanaat getirdiler. BTK’ya bu konuda teşekkür etmek lazım. Abone de şu an bunu istemez. Abone az para vererek çok konuşmak istiyor. Alınacak kararlar pazar gerçekleriyle örtüşmesi lazım ve doğru zamanlamayla alınması lazım” dedi.
İmar kanununda değişiklik bekliyoruz
Süel, Anayasa Mahkemesi’nin İmar Kanunu’nda baz istasyonlarıyla ilgili maddeyi iptal etmesiyle yatırım yapmakta zorlandıklarını, yatırımlarının büyük ölçüde kapsama alanı oluşturmaya harcadıklarını ve bunu baz istasyonu ile yaptıklarını, ilgili maddenin iptali ile bunu gerçekleştirmekte zorlandıklarını belirtti. Süel, bu konunun İmar Kanunu dışında tutacak olan ve baz istasyonları “Yapı Ruhsat İzni”ne tabi değildir ibaresinin kanunda yer almasını beklediklerini söyledi.