Çalışanların aklı fikri yurtdışında
Türkiye’de işsizlik sorunu, kayıt dışı istihdam, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarındaki eksiklikler, mesleki eğitime yeteri kadar önem verilmemesi ve haftalık çalışma sürelerinin uzunluğu çalışma hayatına yönelik olumsuz tutumu beraberinde getiriyor. Türkiye’de yapılan çalışan memnuniyeti araştırmaları da özellikle mavi yaka çalışanlarda memnuniyet oranlarının daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
Eleman.net üyesi 12 bin 705 adayın katılımıyla gerçekleştirilen “Göç” konulu anket çalışmasına göre de çalışanların yüzde 94,12’si yurtdışında yaşamak istiyor. Araştırmada çalışanlara, “İmkanınız olsa yurtdışında yaşamak ister misiniz?”, “Hangi ülkede yaşamak istersiniz?” ve “Yurtdışında yaşamak istemenizin sebebi nedir?” soruları yöneltildi. Yanıtlar, adayların yaklaşık yüzde 95’inin başka bir ülkede yaşamak istediğini gösterirken, en çok yaşanılmak istenilen ülke ise ABD.
İmkanlar yurtdışında
‘Hangi ülkede yaşamak istersiniz?’ sorusuna verilen yanıtlar arasında yüzde 17,1’lik oranla ABD ilk sırada yer alırken, onu yüzde 15 ile Almanya, yüzde 14 ile Kanada, yüzde 10,24 ile İsviçre, yüzde 9,52 ile İtalya izliyor. Kalan yanıtlar ise sırasıyla Fransa, Avustralya, Japonya, İspanya ve Brezilya seçeneklerinde yoğunluk kazanıyor.
Adayların yurtdışında yaşama isteğinin en önemli sebebi ise iş imkanları ve çalışma şartları. “Yurt dışında yaşamak istemenizin sebebi nedir?” sorusuna verilen yanıtlar, Türkiye’de adayların çalışma şartlarından memnun olmadığını gösteriyor. Verilen yanıtlar arasında çalışma şartları ve iş imkanları yüzde 35,38 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 32,42 ile yaşam standartları, yüzde 11,93 eğitim ve gelişim olanakları, yüzde 9,7 ile sosyal çevre ve kültürel yapı, yüzde 8,55 ile gelişmişlik düzeyi, yüzde 2,02 ile de coğrafi konum ve iklim özellikleri yanıtları izliyor.