“Akıllı şehirlere giden yol toplumsal bağdan geçiyor”
Oracle, Enerji Zirvesi düzenledi. Katılımcılar elektrik, su ve doğalgaz alanlarında dünya çapında yaşanan sektörel ve teknolojik yenilikleri takip ettiler. Oracle Enerji Zirvesi, enerji sektöründe yaşanan son gelişmeleri, ayrıştırma stratejilerini ve modelleri masaya yatırdı. Yoğun bir katılım ile gerçekleşen Oracle Enerji Zirvesi 2015, yoğun bir katılım ile gerçekleşirken, katılımcılar elektrik, su ve doğalgaz alanlarında dünya çapında yaşanan sektörel ve teknolojik yenilikleri, Oracle enerji uzmanlarından dinleme imkanı yakaladılar.
Katılımcılar, Akıllı Şebeke Sistemleri, Ayrışma Sürecinin Doğrudan ve Dolaylı Etkileri, Değişen Müşteri Eğilimleri, Etkin Şebeke Yönetimi için Bilgi Sistemleri Mimarisi ve sektörden uzman isimlerin tecrübeleri ve proje örnekleri ile aydınlandılar. Bunun yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, katılımcıları Türkiye pazarı hakkındaki öngörüleri konusunda bilgilendirdi.
Oracle Enerji Zirvesi açılış konuşması, Oracle Enerji Birimi Satış Direktörü Nadire Müge Gökçek tarafından yapıldı. Açılış konuşmasının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk “Türkiye Pazar Öngörüleri” konularında katılımcılara değerli bilgiler verdi. Oracle Enerji Sektörü Strateji Birimi Kıdemli Direktörü Mike Ballard ise konuşmasında “Enerji Sektöründe Değişen Dinamikler ve Etkileri”konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Günün devamında da katılımcılar, düzenlenen sunumlar ile enerji sektöründe yaşanan son gelişmeleri ve bu sektörde yaşanan “akıllı değişim” hakkında fikir sahibi oldular.
Oracle Enerji Zirvesi 2015’in konuşmacıları arasında Oracle Sektör Direktörü Martin Dunlea da yer aldı. Mike Ballard ve Martin Dunlea ile Oracle Enerji Zirvesi 2015’i, sektördeki son gelişmeleri ve Akıllı Şehir konsepti üzerine konuştuk.
İlk olarak etkinlik ve etkinlikte gerçekleştirdiğiniz sunum hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye enerji pazarı bakımından oldukça hareketli bir pazar. Oldukça hareketli bir pazar olmasına karşın Türkiye’nin buna iyi bir şekilde uyum sağladığını gözlemliyoruz. Değişen müşteri ilişkileri, yeni teknolojilerin kullanımı, iş süreçlerinde yaşanan değişim gibi birçok değişkene karşın Türkiye’nin enerji pazarındaki duruşunu olumlu yönde değerlendirebiliriz.
Bunun yanı sıra veriye dayalı bir çağa geçtiğimiz belirtmek isterim. “Büyük Veri” ve “Veri Analizi” gibi kavramların oluşmasıyla birlikte şirketlerin bütçelerinde gözle görülür değişimle
Geçtiğimiz dönemde Türkiye’deki elektrik hatlarına saldırı gerçekleşti. Bu konuda neler düşünüyorsunuz? Şirketler bu tarz durumlarla karşılaşmamak için ne gibi önlemler almalılar?
Türkiye’de geçtiğimiz yıl düzenlenen saldırı oldukça dikkat çekici. Oldukça basit görünen saldırıya hazırlık yakalanan enerji şirketleri, bu durumun sonucunda önemli prestij kaybı yaşadılar. Bu tarz sorunların önüne geçebilmek için öncelikle sistemlerinin bakımlarını eksiksiz olarak yaparak, konuya sağlam bir şekilde odaklanmaları gerekiyor. Özellikle en değerli verilerin korunması için sistemin düzenli olarak bakımdan geçmesi ve olası sorunların gözden geçirilmesinde fayda var. Bakımların ihmal edilmesi durumunda zaman içerisinde sistemde açık ve zayıf noktalar oluşurken, bu tarz açıklar siber saldırganlar için oldukça ilgi çekici olabiliyor.
Akıllı şehirlerden ve yeni nesil akıllı şehir yönetim modellerinden söz edebilir misiniz?
Akıllı şehir konsepti, insanların hayatında giderek daha fazla yer buluyor. Farklı şekilde ve modellerle insanların hayatlarına yerleşmeye başlayan bu “akıllı” konsept, beraberinde getirdiği çözümlerle insanların hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. Yeni nesil akıllı çözümlerle birlikte kendisini sürekli geliştiren Akıllı Şehir konsepti, bu sayede çok daha ölçümlenebilir bir hale geliyor. Bu doğrultuda çok daha rahat, düzenli ve verimli bir şekilde yönetilebilen şehirler çok daha yaşanılabilir bir yapıya bürünüyor.
Türkiye, akıllı şehir konseptini bir kültür haline getirebilir
Türkiye’deki akıllı şehir yaklaşımını, dünyanın ile kıyaslayan ve bu konuda izlenecek yol için önerilerde bulunan Reggie Bradford, şunları kaydetti:
“Birçok enerji pazarında olduğu gibi Türkiye de bu konuda gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor. Bu noktada Türkiye’nin ve diğer gelişmekte olan ülkelerin yapması gereken, diğer pazarlardaki başarılı modelleri iyi bir şekilde analiz edip, ülkenin kendi dinamikleri ile harmanlamak. Özellikle İskandinav ülkeleri, Fransa, Almanya ve Hollanda gibi ülkeler gelişmekte olan ülkeler ve dolayısıyla Türkiye için çok iyi bir referans olabilirler.
Bu konuda Türkiye’nin çok önemli bir şansı da var. Sosyal medya ve internet kullanımı konularında oldukça önemli bir noktada yer alan Türkiye, bu iletişim ağından faydalanarak akıllı şehir konseptini bir “kültür” haline getirebilir. Birbirine bağlı toplumların çok daha verimli bir şekilde geliştirdikleri şehirlerden yola çıkarsak, Türkiye’nin sosyal medyanın da etkisiyle çok daha rahat ve akılcı bir şekilde akıllı şehir konseptini uygulayabilir.”