Trabzon’un bilişim sektörüne yönelik ilgisi gelişiyor
Bilişim şirketlerinin gelişen teknolojiler ile yeni ürün ve çözümlerinin tanıtıldığı BTvizyon Toplantıları, Anadolu’daki etkinlik serisini devam ettiriyor. 5 Kasım günü Trabzon’da gerçekleştirilen BTvizyon Toplantıları, 19 Kasım günü Konya’da Dedeman Otel’de, 10 Aralık’ta ise KKTC Girne’de Savoy Otel’de bilişimcilerle buluşacak.
Bilişim Zirvesi tarafından organize edilen BTvizyon Toplantıları’nın Trabzon’da gerçekleştirilen ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşması Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu tarafından yapıldı. Etkinliğe; Canon, Penta – Autodesk, Erişim Bilgisayar, GDATA, Nakivo, Pikare, Promap, Quadro ve ZyXel şirketleri sponsor oldular. Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri aktarmak üzere söz alan şirket yöneticileri de yaptıkları sunumlar ile bu gelişmeleri katılımcılara aktardılar. GDATA Türkiye Kanal Yöneticisi Asım Önder Kabataş,1994 yılında her saatte bir virüs ortaya çıkarken son yıllarda her saniyede bir virüsün ortaya çıktığını kaydetti. Yeni eğilimlerin mobil temelli olduğunu belirten Kabataş, GDATA’nın da bu yönde ürünler geliştirdiği söyledi.
Daha sonra söz alan Quadro Türkiye Genel Müdürü Serkan Gezici de giyilebilir teknolojiler dünyasındaki gelişmeler konusunda bilgi verdi. Sağlık, iletişim, adımsayar, kalori yakma hesabı, katedilen mesafe hesaplama, genel aktivite kontrolü, spor planlama nabız ölçme, uyku performans ölçme, kan değerlerini ölçme gibi konularda giyilebilir teknolojilerin sıkça kullanıldığını kaydeden Gezici, bu pazarın hızlı bir gelişim sürecine girdiğini sözlerine ekledi.
ZyXel Ürün ve İş Geliştirme Müdürü Ömer Faruk Erünsal ise internet ve ağ iletişim teknolojiler dünyasındaki yeni gelişmeler hakkında bilgi verdi. Yüksek geniş bant ihtiyacının her geçen gün arttığını kaydeden Erünsal, büyük veri, bulut bilişim, yazılım tabanlı ağ, nesnelerin interneti, BYOD (kendi cihazını kullan) gibi konuların gündeme yerleştiğini ve bunun da güvenlik zafiyetlerini artırdığını, şirketlerin bu konuya artık daha fazla önem vermesi gerektiğini söyledi.
İnşaat sektörünün teknoloji kullanımı ve Autodesk çözümleri ile yapabilecekleri konusunda bilgi veren Penta Satış Destek Yöneticisi Tuğba Başer, bu çözümlerin kullanımının eğlence, inşaat, tasarım ve üretim alanında hızla arttığını ve kurumların verimliliğini artırdığını kaydetti.
Canon Eurasia Ürün ve İş Geliştirme Müdürü Sinan Karabacak ise “Canon ile yeşil teknoloji” başlıklı sunumunda, sürdürülebilir geleceği inşa etmek için çevreci ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Canon’un yeşil BT vizyonu çerçevesinde hareket ettiğinin altını çizen Karabacak, ürünlerinin de bu yaklaşım kapsamında üretildiğini söyledi.
BTvizyon Toplantıları’nın Trabzon’da gerçekleştirilen sunumlarının sonuncusunu ise Zpromap Genel Müdürü Coşkun Aydın gerçekleştirdi. Aydın, sunumunda drone uygulamalarını tanıttı.
Trabzon’da teknoloji tabana yayılıyor
Ticaret ve Sanayi Odası olarak hazırladıkları gelecek vizyonu kapsamında Trabzon’da teknolojinin tabana yayılmasını hedeflediklerini kaydeden Hacısalihoğlu şunları kaydetti:
“Bu doğrultuda bakanlıklar tarafından birçok çalışma yapılsa da asıl görev özel sektöre düşüyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de bu çalışmalara katkı sağlamak üzere hazırlıklarımızı yaptık, kadrolarımızı oluşturduk. Çalışmalarımıza özellikle eğitimden başladık. Trabzon Teknokent’te odamıza bağlı olarak bir inovasyon merkezi oluşturduk. Bu merkezde eğitimlerimizi sürdürüyoruz. CAD/CAM ve CNC konularında başladığımız eğitimleri, geliştirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve geliştirilen projelerin uygulanabilir hale gelmesi konusunda hızla ilerliyoruz. Buna paralel olarak geleceğe yönelik olarak Kalkınma Ajansı ile birlikte yeni bir çalışmaya imza attık. İnovasyon merkezinin bir sonraki aşaması olan Katmanlı Üretim Teknolojisi Projesi’ni hayata geçireceğiz. Ayrıca önümüzdeki günlerde de bir mühendislik kümelenmesi ile üniversite içindeki ve dışındaki mühendisler ile mühendislik öğrencilerine destekler sunacağız. Yine teknokentte, yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanda bir inovasyon ve biyoteknoloji merkezi kuruyoruz. Şehrimizde, Akçaabat’taki binalarımızı da bu gelişim sürecinde yenileyerek teknoloji geliştirme ve inovasyon çalışmaları için kullanacağız. Tüm çalışmalarımız gelecekte ileri teknoloji üniversitesine dönüşecek. Bu vizyon, şehrin vizyonu haline gelmiş durumda.”
Teknokentte yer alan start-up’ların sayısını artırarak yazılım konusuna da ağırlık vereceklerini kaydeden Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yazılım konusunda da önemli bir potansiyel taşıyoruz. Teknolojiyi her alanda kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz. Sadece basit bir teknoloji tüketicisi olmayacağız, teknolojiyi tabana yayacağız.”