Oracle Sparc M7’ye güveniyor
Oracle Cloud Day 2015’te son teknolojik gelişmeler konusunda bilgi sahibi olurken, yaratıcılığa odaklanma üzerine mesajlar verildi.
Oraclle Cloud Day 2015, 19 Kasım tarihinden İstanbul’da düzenlendi. Yoğun bir katılım ile gerçekleşen etkinlikte Oracle’dan birçok üst düzey isim hazır bulunurken, gerçekleştirilen sunumlar ile birlikte katılımcılar hem yeni nesil teknolojiler hakkında bilgi sahibi oldu, hem de Oracle ekosistemindeki yeni eğilimler hakkında bilgilendiler. Etkinliğin konuşmacıları arasında yer alan Oracle Ürün Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı Andrew Sutherland, Oracle Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Filiz Doğan, Oracle Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Sistem Satış Direktörü Esra Ertürk ve Oracle EECIS Bölgesi Sistem Satış Başkan Yardımcısı Marek Swierad ile Oracle Cloud Day, yeni nesil teknoloji eğilimleri ve Oracle’ın bilişim dünyasına sunduğu yenilikler üzerine konuştuk.
İlk olarak Oracle Cloud Day’den söz edebilir miyiz? Etkinlik beklentilerinizi karşıladı mı?
İlk etapta biraz içerisinde bulunduğumuz süreçlerden söz etmek istiyoruz. Günümüz dünyasında her şey hızlı bir şekilde değişim gösteriyor. İşin içine teknolojiyi kattığımızda bu değişimin daha da hızlandığını görüyoruz. Oracle olarak yaptığımız gözlemlerde yeni nesil teknolojilerin neredeyse dünyanın tamamında iş yapış biçimlerini kökünden değiştirdiğine şahit oluyoruz. Türkiye’de de benzer bir dönüşüm söz konusu. Müşterilerin talepleri doğrultusunda gelişen ekosistem, sürekli yeni ve daha gelişmiş çözümlere ihtiyaç duyuyor.
Etkinliğe gelecek olursak, yoğun bir katılım olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Katılımcılar yeni nesil bulut teknolojileri ve Oracle olarak geliştirdiğimiz yeni nesil işlemci Sparc M7 hakkında bilgi sahibi oldular. Oldukça verimli bir etkinlik olduğunu söyleyebiliriz.
Nesnelerin İnterneti önemli bir değişim ortamı yarattı. Nesnelerin İnterneti’nin yarattığı etkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Nesnelerin İnterneti önümüzdeki süreçte iş yapış modellerinden, günlük yaşama kadar birçok alanda etkisini artırarak hissettirecek. Örnek üzerinden gitmek gerekirse, ilerleyen süreçte patronlarımız kalemlerimizde yer alan alıcılar sayesinde, ne kadar çok çalıştığımızı ya da iş yapış sürelerimizi kayıt altına alabilecekler. Her ne kadar bu sadece bir öngörü olsa da içerisinde bulunduğumuz gidiş hat bunu gösteriyor.
Bulut ve nesnelerin interneti arasındaki ilişkiden söz etmek gerekirse, her iki kavramın birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu düşünüyoruz. Bulut bilişim kavramı ile var olan Nesnelerin İnterneti yarattığı büyük etki ile Bulut ekosistemini beslerken, büyüyen bulut ekosistemi de aynı doğrultuda Nesnelerin İnterneti kavramına önemli bir manevra alanı sunuyor. Her iki teknolojinin de birlikte dünyayı değiştirdiğini görüyoruz.
Biraz da güvenlik konusuna değinelim. Son dönemde dünyada yaşanan siber saldırılar giderek artış gösteriyor. Bu konuya Oracle nasıl yaklaşıyor?
Siber saldırganlar günümüzde sürekli kendini yenileyerek, sistemlere sızmaya çalışıyorlar. Bu noktada yeni nesil Sparc işlemcilerinin oldukça verimli olduğunu ifade etmeliyiz. 32 çekirdekli mikroişlemci üzerine inşa edilen Sparc 7 serisi, sahip olduğu yüksek hızın yanı sıra güvenlik bakımından da oldukça üstün özelliklere sahip.
Silikon seviyesinde güvenli bellek ile kurumlara ve şirketlere güvenlik ve güvenilirlik için üretim ortamındaki kusurlu program kodlarına ve zararlı müdahalelere karşı korumaya yardımcı olmak amacıyla bellekteki verilere erişimi gerçek zamanlı olarak kontrol imkanı sunan Sparc 7, bu korumayı Oracle Database 12c üzerinden sağlıyor.
Bunun yanı sıra donanım destekli şifrelemeye de sahip olan Sparc 7, sahip olduğu yapı sayesinde sistem üzerindeki tüm uygulamaları için güvenli veri ve çalışma ortamı sağlıyor.