Bilişimin nabzı Konya’da attı
BTvizyon Toplantıları’nın Konya ayağı düzenlenirken, Girne için de geri sayım başladı. BTvizyon Toplantıları’nın Konya etabı 19 Kasım tarihinde Konya Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Anadolu’nun bilişime olan katkısını artırmaya yönelik gerçekleştirilen etkinlikte, şirketler sundukları çözümleri ve hizmetleri katılımcılarla paylaşma imkanı yakaladılar. Autodesk, Oracle, GData, Nakivo, Penta, Pikare, Quadro ve Unify’ın sponsor oldukları etkinliğin basın sponsoru ise BThaber oldu.
Konya Bilişim Derneği Başkanı Ahmet Öztürk’ün ardından söz alan GDATA Türkiye Kanal Yöneticisi Asım Önder Kabataş, “The Man in the Middle” adlı sunumunda siber saldırılardan ve değişen saldırı metotlarından söz etti. 2000 yılından itibaren üretilen virüs sayısında inanılmaz bir artış olduğunu ifade eden Kabataş, kullanıcıların özellikle reklam ve mobil yollarla gelebilecek saldırılara karşı uyardı.
GDATA Türkiye Kanal Yöneticisi Asım Önder Kabataş’ın ardından söz alan Oracle Bulut Teknoloji Danışmanı Başar Küçük, bulut teknolojilerinden ve Oracle’ın sunduğu bulut hizmetlerinden söz etti. Küçük, Oracle’ın dünya genelinde 62 milyon kullanıcının verilerini sakladığı 18 veri merkezi olduğundan söz etti. Bu veri merkezleri üzerinde günde 23 milyar işlem görüldüğünü ifade eden Küçük, bu merkezlerde sakladıkları verilerin güvenliğinin son derece sağlam olduğunun altını çizdi.
Konuşmasının devamında kullanıcıların tercih edebilecekleri bulut alternatiflerinden söz eden Başar Küçük, Oracle olarak sundukları bulut hizmetlerinin sahip oldukları sertifikalar ve sunduğu yüksek güvenilirlikle bulut çözümleri konusunda şirketler ve kurumlar için iyi birer alternatif olabileceğini dile getirdi.
‘Giyilebilir Teknolojilerde Özgürlük’ temalı sunumuyla katılımcıları giyilebilir teknolojiler konusunda bilgilendiren Quadro Türkiye Genel Müdürü Serkan Gezici, konuyu iki temel başlıkla değerlendirdi. Giyilebilir teknolojilerin saat, bileklik, küpe gibi aksesuarların yanı sıra giysi olarak da sınıflandırılabileceğini dile getiren Gezici, Quadro olarak geliştirdikleri giyilebilir cihazları katılımcılara tanıtarak, onları giyilebilir teknolojiler hakkında aydınlattı.
Quadro Türkiye Genel Müdürü Serkan Gezici’nin ardından söz alan ZyXEL Ürün ve İş Geliştirme Müdürü Ömer Faruk Erünsal, yaptığı sunumda teknoloji ve internet dünyasındaki son eğilimlerden söz etti. İnternet ve teknoloji dünyasındaki yeni eğilimlerle, ZyXel’in geliştirdiği teknolojilerin arasında nasıl bir etkileşim gerçekleştirdiklerini ifade eden Erünsal, yeni nesil teknolojik gelişimlerin eskiye nazaran birbiriyle çok daha fazla bağlantılı olduğunu dile getirdi.
İletişim arasından ardından ‘Üretimin Geleceğinde Autodesk’ adlı sunumunu gerçekleştiren Penta Makine Mühendisi Satış Destek Yöneticisi Çetin Yıldırım, videolarla desteklediği sunumunda Autodesk’in geliştirdiği yazılımlarla üretim konusunda çok daha özgün tasarımlar geliştirilebildiğinden söz etti.
Etkinliğin devamında söz alan Oracle Teknoloji Satış Yöneticisi Murat Çankaya, Pankobirlik ile gerçekleştirdikleri projeden bahsetti. Pankobirlik’e sundukları uçtan uca çözüm ile şirketin iş süreçlerine önemli ölçüde katkıda bulunduklarını dile getiren Çankaya, sistemlerini ideal bir mimari üzerine oturtmayı başardıklarını söyledi. Aynı sunumda söz alan Pankobirlik Bilgi İşlem Müdürü Onur Düzerdik, bilgi işlem sisteminin tamamen yenilenmesi konusunda Oracle ile yaptıkları çalışmadan söz etti. Sahip oldukları sistemin uzun yıllar sorunsuz şekilde çalışmasına karşın, yaşanan teknolojik gelişmeler ile birlikte iş dünyasına uyum sağlamakta zorlandıklarını ifade eden Düzerdik, Oracle’ın kendilerine sağladıkları uçtan uca çözümle birlikte sistemlerinin modern, akıcı ve sorunsuz şekilde çalıştığının altını çizdi.
DVA Kanal Satış Yöneticisi Değer Hatipoğlu, ‘İşinizi Kolaylaştıracak Çözümler’ adlı sunumunda, katılımcıları yeni iletişim araçlarının şirketlere ve kurumlara sağladığı avantajlardan, pazar ihtiyaçları doğrusunda değişen ihtiyaçlardan ve DVA’nın bu alanda sunduğu hizmetlerden söz etti.
Etkinliğin kapanış konuşmasında ‘Gelecekte E-ticaret’ temalı bir sunum gerçekleştiren Pikare Yazılım Geliştirme Yöneticisi Kerem Çetin, katılımcıları E-ticaret ve E-ticaretin sundukları konusunda bilgilendirirken, olası güvenlik tehditleri konusunda uyardı.
Veri merkezlerinin merkezi Konya olacak
Bilişim Zirvesi tarafından organize edilen BTvizyon Toplantıları’nın Konya’da gerçekleştirilen ve Konya Bilişim Derneği (KOBİD) tarafından desteklenen etkinliğin açılış konuşmasını Konya Bilişim Derneği Başkanı Ahmet Öztürk yaptı. Konuşmasına “Bilişimin nabzı Konya’da atacak” sözleriyle başlayan KOBİD Başkanı Ahmet Öztürk, Konya’da bilişimin yaygınlaşması ve bu konudaki vizyonun gelişmesi için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını ifade etti. 1998 yılından bu yana birçok zorlukla mücadele ettiklerini söyleyen Öztürk, özellikle son dönemde aldıkları desteklerle birlikte amaçlarına giden yolda ilerlediklerini vurguladı. Öztürk sözlerine şöyle devam etti:
“2010 yılında derneğimizde başlayan yeni dönemle başlayan yönetimimizin Mevlana Kalkınma Ajansı’na sunduğumuz ‘Konya Bilişim’le Kalkınıyor’ toplumsal bilinç artırma projesi, teknik ve mali yönden yeterli görülmüş ve değerlendiriciler tarafından örnek proje olarak adlandırılmıştır. Derneğimiz için yol haritası olan proje, yeterli ilgiye sahip olamadığı gerekçesiyle destek alamamıştır. Buradan aldığımız enerji ile her Mayıs ayında düzenlenen ‘Bilişim Haftaları’ ile toplumsal bilincin artırılması hedeflenmiştir. Önümüzdeki dönemde de gerek Konya’daki gerekse de ülke çapındaki bilinç bilincinin artması için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz.”
Konya’nın geleceğini oluşturan Konya Veri Merkezleri Organize Serbest Bölgesi Projesi konusunda dernek olarak önemli çabaları da olduğunu söyleyen Öztürk, 2019 yılında tamamlanacak tesisle birlikte Konya Silikon Vadisi için önemli bir adım atılacağının altını çizdi.