Kredi kartlarının kullanım hacimleri artıyor
Türkiye’de ödeme sistemleri olarak en yaygın kullanılan yöntem kredi kartları. Ülkemizde şu anda ödeme sistemi olarak sadece MasterCard ve Visa’nın sunduğu altyapıyı kullanan POS sahibi bankalar mevcut. Öte yandan, Visa ve MasterCard’ın bir banka dışı oyuncu gibi davrandığı ve 3. partilere sunduğu alt yapılar da mevcut. Bunların en popüler örneği; MasterCard’ın ödeme sistemi olarak 3. partilere sunduğu MasterPass altyapısı. Ülkemizde bu altyapıyı kullananlara örnek olarak; Getir, BiTaksi, Caffe Nero gibi yapılar gösterilebilir.
Burada MasterPass’in bir ‘ödeme sistemi sağlayıcısı’ olarak rol almasının dijital ödemelerin öneminde artışın işareti olduğuna dikkat çeken Akbank yetkilileri, Getir ve BiTaksi gibi örneklerin, Türkiye’de müşterilerin dijital ödemeye hızla ve kolaylıkla uyum sağlayabileceklerinin göstergeleri olduğunu düşünüyor.
Standart ödeme platformları olarak kullanılan kredi kartları ve banka kartları ülkemizde günden güne yaygınlaşıyor ve kullanım hacimleri artıyor. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine baktığımızda, Türkiye’de en yaygın ödeme sistemleri ürününün kredi kartları olduğunu görüyoruz. Kullanıcılar açısından nakit harici ödeme yöntemi olarak ikinci sırada tercih edilen ürünler ise banka kartları. Kartlı ödemelerin hacim olarak yüzde 7’si, adet olarak da yüzde 23’ü banka kartlarından geliyor. Türkiye’de toplam kart adedinin 110 milyona ulaşması, ödeme sistemleri içerisinde kart altyapısının ne kadar önemli olduğunu da gösteriyor. Öte yandan, Türkiye’de e-ticaretin her yıl yüzde 30-40 civarında büyümesi, alternatif ödeme yöntemleri ihtiyacını da ortaya koyuyor. Türkiye’de şu anda yaklaşık 2,5 milyon POS, 57 milyon kredi kartı, 110 milyon banka kartı var. Temassız ödeme özellikli POS’ların sayısı da her geçen gün artıyor. Mobil ödemelerde bir diğer öne çıkan ödeme aracının da ‘Apple Pay’ olduğunu vurgulayan Akbank yetkilileri şu detayları ekliyor:
“Apple Pay dünyada birçok ülkede, kredi kartı, banka kartı ve nakit paradan sonra en geniş ödeme ağına ulaşan, kendini sisteme kabul ettirmiş bir ödeme aracı. 2014 yılında Amerika’da kullanıma geçen, 2015 Temmuz ayı içerisinde de Avrupa’ya açılan Apple Pay, 400’den fazla finansal kuruluşu ile anlaşmış durumda. 200K ile lansman yapan Apple Pay, 1 milyon noktayı geçmeyi hedefliyor. Apple’ın dışında, Samsung ve Android Pay ile de ödeme sektöründe mobilin her geçen gün daha da fazla görmeye başlayacağımızı net olarak söyleyebiliriz.”