Yükselen trend mobil bankacılık
Türk insanının teknoloji adaptasyon kabiliyeti, sektörün dijitalleşmesine önemli katkı sağlıyor. Türkiye, genç nüfusuyla teknolojik gelişmelerin en hızlı şekilde kabul edildiği ve kullanımının en hızlı şekilde yaygınlaştığı ülkelerden birisi. Dijital dönüşümle birlikte; bankaların mobil platformlarının kullanıcı deneyimi açısından iyileşmesi ve bu platformlardan verilen hizmetlerin çeşitlenip sayılarının artması sayesinde kullanıcı sayısı da gün geçtikçe artıyor. Yeni nesil müşteriler, bankalara değil ‘bankacılığa’ ihtiyaç duymaya başladı. Müşteriler dijitalleşmenin sunduğu tüm kolaylıkları artık temel hizmetler olarak ilgili kurumlardan bekler hale geldi. Bu doğrultuda, bankalar dijitalleşmenin sağladığı yeni yaşam tarzını hizmetlerine kısa sürede dahil etti. Böylece bankaları daha az görünür kılan ama bankacılık hizmetlerine her zaman ve her yerden ulaşımı sağlayan bir dönüşüm yaşıyoruz. Mobil penetrasyonunun yüzde 93, 3G kullanımının da yüzde 80’e yaklaştığı günümüzde ödeme sistemlerinin değişimi ve mobilleşmesi son derece normal.
İnternet şubeleriyle dijital bankacılığa yönelen bankaların, günümüzde mobil bankacılığa daha fazla yönelmiş olduğunu belirten ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun sözlerine şöyle devam ediyor:
“Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre mobil bankacılığın işlem hacmi 2014’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 148’lik bir artış gösterdi. Bu oran internet bankacılığında yüzde 19’da seyretti. Bu veriler ışığında, mobil bankacılığın günümüzde yükselen bir trend olduğunu ve Türkiye’de internet penetrasyonunun artması ile yakın gelecekte mobil bankacılık alanında en hızlı büyüme yaşanacak pazar olduğunu, dolayısıyla teknolojik yatırımlara da bu alanda ağırlık verildiğini söyleyebiliriz. Bugün, aktif bireysel müşterilerimizin yüzde 20’sinden fazlası dijital bankacılık hizmetlerimizden faydalanıyor. En fazla kullanılan dijital kanalımız ise mobil uygulamalar üzerinden sunduğumuz hizmetler. Bu sayede, mobil bankacılığı kullanan müşterilerimizin dijital kanallarımızı kullanan toplam aktif müşterilerimiz içindeki payı yüzde 70’i aştı. Bu kullanım oranlarının sektörel olarak önümüzdeki dönemde artacağını düşünüyorum. “