E-Dönüşüm iş süreçlerine damgasını vuruyor
Ülkemizde ve dünyada son yılların gündem maddelerinden biri de dijital dönüşüm. Ülkemizde de etkisini yavaş yavaş hissettirmeye başlayan bu e-Dönüşüm süreci, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren getirdiği yaptırımla birlikte iş yapış modellerini tamamen değiştirecek.
“2014 Nisan ayında yaklaşık 20 bin firmanın fiilen kullanmaya başladığı e-Fatura Uygulaması ile aslında bizim e-Devlet olarak adlandırdığımız çözümler bütünü hayatımıza girmeye başladı.” diyen KoçSistem Arge ve İş Uygulamaları Direktörü Ömer Özgür Çetinoğlu, konuyu şöyle değerlendiriyor:
“ E-Devlet çözümleri arasında sayabileceğimiz e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv çözümleri işletmelerin ticari hayatlarında köklü değişiklikler meydana getirdi. e-Fatura sistemine geçen mükellefler için ticaret daha hızlı ve hatasız gerçekleşmeye başladı, fatura bastırma, gönderme, saklama ve depolama gibi masraflar ortadan kalktığı için giderlerden önemli oranda tasarruflar sağlanmaya başlandı. e-Defter sistemine geçen mükelleflerin ise basım maliyetleri tamamen ortadan kalktı sadece hizmet bedeli öder hale geldiler, ayrıca e-Defter kağıt kullanımını ortadan kaldırdığı için çevresel katkısı önemli boyutlara ulaştı. e-Arşiv’in de çözüm ailesine katılması ile birlikte gerçek kişilere de elektronik olarak fatura düzenlenme şansı doğdu. Sonuç olarak e-Devlet çözümlerine geçiş ile birlikte süreçler kısaldı; şirketler, satış ve faturalama gibi iş süreçlerini elektronik ortama taşımış oldular; tahsilat ve ödeme sürecini kolayca yönetip takip edebilir hale geldiler.
KoçSistem olarak bugün değerlendirme yaptığımızda, e-Devlet sistemine geçmiş olan müşterilerimizin sisteme alışma dönemini geçtiklerini ve artık bizimle birlikte, şirket içi süreçlerini nasıl iyileştirebileceklerine, şirket için fatura onaylarını ve muhasebeleştirme çalışmalarını nasıl sistematik hale getirebileceklerine dair çalışmalara başladıklarını görüyoruz. Bununla birlikte e-Devlet mükelleflerinin geribildirimleri ve sistemin günden güne daha sağlıklı şekilde ilerlemeye başlaması ile e-Devlet kapsamında olmayan şirketler de başta maliyetlerini düşürmek olmak üzere az önce sıraladığım avantajlardan ötürü e-Devlet çözümlerine geçmeyi tercih etmeye başladılar. Bunun sistemin başarısının bir yansıması olarak oldukça sevindirici bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Fakat şirketlerin unutmaması gereken en önemli konulardan biri de e-Devlet çözümleri ile daha önce kâğıt için tasarlanan tüm iş süreçlerinin yeniden tasarlanması olmalıdır. Bu değişimin genelde sonraya bırakılması veya eski süreçlere uygun yürütülmeye çalışılması değişim önündeki en önemli risk olarak gözükmektedir.”