“Şirketlerin imajı için çok önemli”
Pisano geliştirdiği yazılımla, şirketlerin marka değerlerinin korunmasını, hizmet kalitesinin daha yukarı taşınmasını ve müşteri memnuniyetinin arttırılmasını sağlıyor.
Gerçek zamanlı müşteri memnuniyeti konusunda mobil ve web uygulaması geliştiren Pisano, müşterilerin ne tür sorunlarla karşılaştıklarını anında şirket yetkililerine aktarıp, işletmenin hizmet kalitesini arttırarak, memnun müşteriler yaratıyor. Pisano kurucu ortaklarından Özkan Aykut Demir, girişimleri hakkında sorularımızı yanıtladı.
Bu girişim fikri nasıl filizlendi?
Ben ve diğer kurucu ortaklarım, her zaman kendi girişimini kurma hayalinde olan bir ekiptik. TRPE Ventures Partners ile tanıştığımızda henüz herhangi bir fikrimiz yoktu. Pisano 2014 yılı Ocak ayında insana yatırım yapmayı ilke edinmiş TRPE Venture Partners’tan ilk yatırımını alarak kuruldu. TRPE Venture Partners’ın yatırımcılarından biri de dünyaca ünlü seri girişimci Sir Terry Matthews. TRPE Venture Partners’ın modeli gereği yatırım sonrası 1-2 aylık bir Kanada ziyareti gerçekleştirdik. Orada Sir Terry Matthews’ün yaklaşık 100 kadar yatırım yaptığı teknoloji şirketi var. Bu şirketlerle konuşarak, onların ve onların müşterilerinin problemlerini dinledik. Kurulum aşamasında Pisano fikrinin çok olgunlaşmamış bir halini yapmak istiyorduk. O görüşmeler esnasında sektörel fayda nasıl sağlayabilir kısmı üzerine de detaylıca çalışınca bugünkü Pisano fikri ortaya çıktı.
Girişimin ana iş konusu nedir? Pisano neyi amaçlıyor?
Pisano şirketler ve onların müşterileri, ziyaretçileri arasındaki bir iletişim kanalı. Şirketler bu iletişim kanalı üzerinde müşterilerinin görüşlerini, isteklerini ve şikâyetlerini toplayabiliyorlar. En önemlisi de istedikleri her an müşterilerine ulaşıp onlarla sürekli iletişimde kalabiliyorlar. Bu sayede işletmeler, müşterilerinin isteklerine anında cevap verip, memnuniyetsiz müşterilere daha deneyimleri bitmeden ulaşarak onları sadık müşterilere dönüştürebiliyorlar.
Ne gibi bir eksik görerek bu bir platformu hayata geçirdiniz?
Online platformların kullanım oranlarının artmasıyla beraber kişilerin karar verme mekanizmasında bu online platformlardaki değerlendirme ve yorumların çok etkili olduğunu düşünüyoruz. Platformlardaki negatif yorumların işletmelerin imajını zedelediğini ve potansiyel müşterilerinin onları seçmesinin önüne geçtiğini de çok net görebiliyoruz. Şirketlere bu konuda sağlanacak desteğin doğrudan gelirlerini artırabileceğini ve daha iyi bir online marka imajlarının olmasına yardımcı olabileceğine çok inanıyoruz. Bu konular üzerine düşünürken Kanada'da insan davranışı üzerine çalışan bir danışmanla tanıştık. Bu danışman ile çalışırken, online platformdaki bu olumsuz yorumların memnuniyetsizlik sonrası yazıldığını ve memnuniyetsizliğin ana nedenlerinden birinin de problem olduğu zaman karşılarında muhatap bulamamaları olduğu konusu üzerine yoğunlaştık. Bir diğer sebep ise, bırakılan şikâyetlerin belirli aralıklarla incelediği ve aradan uzun zaman geçmesi nedeniyle problemlerin değerini yitirmesi konusunda hemfikir kaldık. O gün ekip olarak aldığımız karar şuydu; tüketicileri anında işletmelere bağlayan ve tüketicilerin görüşlerini, önerileri ve şikâyetlerini işletme içerisindeki doğru insana anında ulaştırmalarına olanak sağlayacak bir ürün geliştirmeliydik.
Kullandığınız mobil altyapıdan bahsedebilir misiniz?
Aslında temelde iki ürünümüz var diyebiliriz. Bunlardan birincisi tüketicilerin kendi akıllı telefonlarını kullanarak görüşlerini, önerilerini işletmelere ulaştırmasını sağlıyor. Tüketiciler hizmet aldıkları işletmelerde bulunan dokunma noktaları üzerindeki karekodu okutarak ya da kısa linki yazarak web üzerinden anında görüşlerini paylaşabiliyorlar. Bir uygulama indirmeye de gerek yok.
Bunlardan ikincisi de işletmeler içerisinde konumlanmış tablet kiosklar. Tüketiciler bu tablet kiosklar sayesinde görüşlerini sadece 3 saniye kadar kısa bir sürede yine işletmelere ulaştırabiliyorlar.
Daha sonra işletmeler bu geri bildirimleri kendi panellerinden takip edip, onlara cevap verebiliyorlar. Detaylı raporlar ve analizler de düzenli olarak işletmenin tüketicilerin gözünden nasıl göründüğünü ve nelerin iyileştirilebileceğini anlamalarına yardımcı oluyor.
Türkiye’de hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Bugüne kadar bankalar, oteller, restoranlar, taşımacılık şirketleri, perakende, hastaneler, etkinlikler ve spor salonlarından 40 kadar şirkete hizmet verdik. Çok yakın zamanda bunlara benzin istasyonları ve alışveriş merkezleri de eklenecek.
Pisano’nun yakın gelecek hedefleri nelerdir? Yurtdışı planlarınız var mı?
Yakın gelecekteki planlarımızda öncelik müşteri ilişkisinin olduğu her yerde Pisano ürünlerinin kullanmaya başlanması ve değer yaratması. Sonrasında edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeyle yurt dışına gitmeyi tabii ki planlıyoruz.