Akdeniz’in ‘bilişim adası’ vizyonu hayat buluyor
BTvizyon Zincirinin Yeni Halkası KKTC' başlığında düzenlenen etkinlik, fırsat noktaları ve bu başlıklarda atılması gereken adımlar konusunda fikir paylaşımını sağladı.
Girne'de 10 Aralık’ta 'BTvizyon Zincirinin Yeni Halkası KKTC' başlığında düzenlenen etkinlik sektör temsilcilerini bir araya getirirken, fırsat noktaları ve bu başlıklarda atılması gereken adımlar konusunda fikir paylaşımını sağladı.
Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Naslihan Aksun'un açılış konuşmasının ardından sözü Denizler Bilişim Direktörü Lisani Deniz aldı. Deniz, ‘bilişim adası’ vizyonunun kriterlerini şöyle sıraladı: Bilişim dünyasında etkin yer almak, ülkemizdeki üniversitelerden yararlanarak, bilişim dünyasındaki insan kaynağı problemine, nitelikli insan gücüyle çözüm sunmak, bölgedeki araştırma merkezlerinin merkezi olarak, bilişim laboratuvarı haline dönüşmek, bilişimde dünyada sözü geçen üretici firmaların ülkemizde yatırım yapmalarını sağlayarak, teknoloji transferini sağlamak, yeni teknolojilere katma değerli ürün ve hizmet sağlayarak “Bilişim Adası” rolünü üstlenmek. “Gelecek bilişimle gelecek” derken, uzmanların ve danışmanların katılımıyla biçimlenen “Bilişim Adası” vizyonunun, 10 yıla yayılması öngörülen bir süreçle birlikte
KKTC'yi bambaşka bir platforma taşımayı hedeflediğinin altını çizen Lisani Deniz, bu süreçte yaptıkları çalışmalar, Elektronik Haberleşme Yasası ve Elektronik İmza Yasası gibi yürürlükte olan ve Meclis'te onay bekleyen yasalar hakkında da katılımcıları detaylı biçimde bilgilendirdi. Deniz; BTHK 2015-1018 Strateji Planı odaklı çalışmaların sürdüğünü de vurguladı.
2018’e uzanan stratejik hedefler
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük ise mobil haberleşme kullanıcı sayılarındaki istikrarlı artışa dikkat çekerek, 2015 yılı itibariyle her 100 kişiden 53'ünün akıllı cihaz kullandığına işaret etti. Bilişim sektörünün büyümesinde devamlılığın sırrı olarak gençleri gösteren Kadri Bürüncük, IoT, bulut bilişim ve giyilebilir teknoloji odaklı dev potansiyele dikkat çekti ve 2015-2018 yıllarını içeren stratejik amaçlarını şöyle sıraladı: Tüketici hak ve menfaatlerinin gözetilmesi, etkin rekabet ortamının sağlanması ve geliştirilmesi, yenilikçilik ve altyapıya verimli yatırım yapılmasının desteklenmesi, bilgi toplumu oluşumunun desteklenmesi ve son olarak, kurumsal yapının ve kurum teknik altyapısının geliştirilmesi.
Kesintisiz iletişim için Ruckus
'Dijital Kıbrıs' başlıklı sunumu ile KKTC Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Olgun Amcaoğlu, hedef ve önceliklerini katılımcılarla paylaşırken, Ulaştırma Bakanlığı teşkilat yapısı hakkında bilgiler de verdi. Bugün itibariyle toplam 793 bini aşkın kayıtlı mobil abone ve 563 binden fazla aktif abone sayısına ulaşıldığını vurgulayan Olgun Amcaoğlu'nun ardından verilen iletişim arasından sonra sözü, Bimel Genel Müdürü Ender Kefoğlu aldı. Kesintisiz iletişim ve yüksek performans adına 'kablosuz iletişimde akıllı anten farkını' Kefoğlu, detaylı sunumuyla şöyle anlattı:
“Kablosuz iletişim devrindeyiz. Performans arttı, ama sorunlar da arttı, çeşitlendi. Sorunların temel sebeplerine batığımız zaman, uzak mesafeler ve duvar geçişlerini içeren 'sinyal zayıflığı' ön planda. İstenmeyen parazitler ve diğer elektromanyetik yayınlar da cabası. Bunlar bağlanamama, düşük performans veya bağlantının sık sık kopması gibi sorunları beraberinde getiriyor. Güçlü ve kesintiye uğramayan sinyal burada önem kazanıyor. Yani Ruckus Akıllı Antenler. Patentli ‘Adaptive Antenna’ yapısı ile yayını, konuştuğu bilgisayara doğru yönlendiren bu antenler, birbirini en az sabote eden ve sinyali en güçlü kılan anten teknolojisini bir araya getiriyor, yüksek performansı daha uzağa götürebiliyor. Bağımsız test raporları da bu teknolojinin kurumlar için en ideal Wi-Fi sistemi olduğunu gösteriyor.”
Kamunun sorumlulukları giderek artıyor
Bilişimdeki gelişimin güvenlik sektörüne yansımalarını G Data Türkiye Destek Mühendisi Ali Göze, katılımcılarla paylaştı. 'Man in the middle' (MITM) yöntemleri ve bunun için kullanılan araçlar hakkında bilgi veren Göze, korunma yöntemlerini ve G Data çözümlerinin burada sunduğu avantajları anlattı. Nakivo Türkiye Satış Mühendisi Volkan Yağcı da, 'Büyük Dert Büyük Veri' sunumu ile çeşitlenen cihazlar ışığında artan veri miktarına, bu verilerin büyük bir kısmının da 'yapısal' olmamasına işaret etti. “Özellikle sağlık ve finans sektörü ile hükümetlerin büyük veri konusuna daha çok kafa yormaları gerekecek. Çünkü hukuki olarak geriye dönük bu devasa sayısal bilgilerin saklanması, yedeklenmesi, arşivlenmesi ve gerektiğinde hızlı olarak erişilebilir olması gerekiyor. İlk tahminler, ABD’nin sağlık sektörünün yıllık 300 milyar dolarlık büyük veri katma değerinde iş hacmine sahip olduğu yönünde” örneğini paylaşarak, bu konuda kamunun sorumluluğuna da değinen Yağcı, büyük veri bileşenlerini; çeşitlilik, hız, veri büyüklüğü, doğrulama ve değer olarak sıralarken, Nakivo çözümlerinin büyük veri depolama ve yedeklemede sağladığı avantajlara değindi.
Giyilebilir teknolojilerin yükselişi sürecek
'Gelecekte e-Ticaret' sunumuyla Pikare Yazılım Geliştirme Yöneticisi Kerem Çetin, rakamlarla Türkiye’de e-Ticareti anlatırken, doğru e-Ticaretin yedi temel noktasına vurgu yaptı: Fikir ve takım, teknolojik yaklaşım, içerik kalitesi, sosyal ağlar, ödeme yöntemleri, güvenlik ve müşteri hizmetleri. Quadro Türkiye Genel Müdürü Serkan Gezici ise giyilebilir teknolojilerde özgürlüğü anlattığı konuşmasında şunları söyledi:
“Vücudun üzerinde taşınabilen elektronik veya bilgisayar temelli cihazlar; giyilebilir teknoloji olarak adlandırılıyor. Kullanım alanları ise spordan sağlığa, iletişimden multimedya uygulamalarına önemli çeşitlilik sergiliyor ve bizim tüm bu başlıklarda çözümlerimiz bulunuyor. Giyilebilir teknoloji pazarında istikrarlı bir büyüme var ve araştırmalar da bu dev potansiyele yönelik beklentileri ortaya koyuyor.”