Işık hızında işlemciler gerçek oluyor
Günümüz işlemcileri, güç ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra işlemci içi bileşenlerin birbiriyle iletişim kurması için de bakır / altın “kablo” bağlantılarını kullanıyor. Elbette ki gerçek anlamda bir kablo yok ama yongaya işlenmiş metal yollar, kablo mantığıyla çalışarak veri / komut iletişimi sağlıyor. “Fotonik” teknolojisi uzun zamandır konuşulan bir konuydu fakat henüz düzgün bir kullanımıyla karşılaşamamıştık. Şimdi ise yavaş yavaş ilk örnekleriyle karşılaşıyoruz.
İçerisinde 70 milyon transistor ve 850 optik bileşen barındıran bir işlemci hazırlayan Massachusetts Institute of Technology, Berkeley ve University of Colorado Boulder araştırmacıları, sistemin 300 gigabit hızında veri aktarımı gerçekleştirebildiğini belirttiler. Bu arada günümüz Core i7 işlemcilerinin 2 buçuk – 3 milyar transistordan oluştuğunu da hatırlatalım. Kullanılan işlemci Pentium 4 kıvamında.
Araştırmacılara göre 300 gigabit aktarım hızı, geleneksel kablo temelli işlemcilere göre 10 ila 50 kat arası daha yüksek hız anlamına geliyor. Prototipi hazırlayan araştırmacılar, veri merkezlerinde harcanan toplam enerjinin yüzde 30'unun işlemci ile hafıza ve ağ arasındaki iletişim için harcandığını söylüyor. Eğer dış bağlantı olarak ışık sistemine geçilirse çok ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlanacağı belirtiliyor.