Sanayi ve hizmet sektörü teknolojiyle birlikte yükseliyor
2015 yılı için hızlı dönüşümlerin yılı diyebiliriz. IMF’nin son verilerine göre küresel büyüme 2015 yılında yüzde 3,1 oranında gerçekleşirken, 2016 için küresel piyasalarda bir düzelme öngörülüyor. Bu durum ilerleyen süreçte şirketlerin ve kurumların yatırımlarını artıracağına işaret ediyor.
“2015 yılında ekonomik gelişimin lokomotifi yine teknolojiyle beslenen sanayi ve hizmet sektörü oldu.” açıklamasını yapan Anadolu Bilişim Kurumsal Uygulamalar Direktörü Atakan Karaman, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Bilişim teknolojileri verimliliği artırırken kârlılık hedeflerine katkı sağlamayı sürdürdü. Bulut ise 2015 yılında istikrarlı küresel büyümesine devam etti. Hizmet olarak yazılım (SaaS) pazarı 2015 içinde 49 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişti. Yıllık yüzde 8’in üzerinde büyüme eğilimini sürdüreceği öngörülüyor. Bulut uygulamaları ise bu yıl tüm mobil veri trafiğinin yüzde 81’ini oluşturdu. 2019 öngörülerinde ise mobil veri trafiğinin yüzde 90 gibi ezici bir hacminin bulut uygulamalarından geleceği hesaplanıyor.
2015 içinde ülkemizde de e-dönüşümün hız kazandığı bir süreci yaşadık. E-fatura ve e-defterin yürürlüğe girmesiyle bu teknolojilerin kullanımı yaygınlaştı. Orta vadede ülkemizin ekonomik gelişiminin en büyük ihtiyacı olan teknolojinin iş süreçlerine entegre edilmesi, yeni hükümetimizin planında da önemli bir yer tutuyor. Dünyadaki teknoloji dönüşüme ayak uyduran Türkiye’nin, bu bilişim rekabetinin de kazananı olarak 2016’da adımlarını sıklaştıracağını öngörüyoruz.
2016 yılında ise hizmete girecek 4.5G mobil internet hizmetleri, tüm BT pazarının mobile yaklaşımını değiştirecek bir atılım yaratacak. 3G ile yaşanan sıçramanın ötesinde bir sıçrama yaşayacak olan mobil iletişim sayesinde iş süreçlerinin mobile taşınmasında da ivme bekliyoruz. Bu sebeple 2016 ve sonrasında mobil uygulamalar, mobil iş çözümleri ve bulut veri depolama sistemleri yükselen değere dönüşecek.”