Bilişim iş dünyasını şekillendirmeye devam ediyor
2015 birçok konudaki bilgi teknolojileri projelerinin iki kere düşünüldüğü, sektör açısından zorlu geçen bir yıl oldu. Bununla birlikte “sayısal dönüşüm, bulut, her şeyin interneti, büyük veri, analitik” gibi mega eğilimlerin bolca tartışıldığı, örnek projelerin hayata geçirildiği de bir yıl daha geride kaldı.
“Bilişim, özellikle sayısal dönüşüm ekseninde sadece konu uzmanlarının değil kurumların iş yöneticilerinin de en çok gündeme getirdiği konu oldu. Yeni iş modellerinin sunduğu fırsatlar ve ortaya çıkardığı tehditlerle bilişim gündemin ana aktörlerinden biri olarak iyice öne çıktı.” açıklamasını yapan Koçsistem Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Can Barış Öztok, şöyle devam ediyor:
“ Büyük finans, telekomünikasyon, üretim, perakende gibi sektörlerdeki oyuncular bilgi teknolojilerinin sağladığı yeni iş modellerini tartışmaya açarak önümüzdeki döneme damgasını vuracak dönüşüm projelerini değerlendiriyorlar. Bu alanda Uber, airbnb gibi çok kısa zamanda önemli kullanıcı sayılarına ve pazar değerlerine ulaşan şirketlerin hangi nedenlerle, nasıl bu başarıya ulaştığı her sektörde en çok değerlendirilen konular arasında.
2015 yılına ait sektör açısından bir diğer önemli gelişme de 4,5G ihalesinin sonuçlanması idi. GSM operatörleri toplamda 3 milyar €’un üzerinde bir yatırım ile daha düşük frekanslardan hizmet sunabilme hakkını elde ettiler. Düşük frekanslara geçildikçe kapsama alanının genişlemesi ve mobil cihazlardan daha hızlı veri transferi sağlanması doğal olarak M2M, nesnelerin interneti, mobil uygulamalar, yeni ödeme sistemleri gibi yeni nesil teknolojilerin daha fazla uygulama alanı bulmasını ve yaygınlaşmasını sağlayacak. Bu durumun da sayısal dönüşümün 2016 yılında hız kazanmasını olumlu etkileyecek konulardan biri olarak görüyoruz.
İlk değerlendirmeler 2016 yılının da 2015’ten daha iyi ancak beklentilerin altında bir yıl olacağı yönünde. Yine de 2015’ten ertelenen kamu ve özel sektör projelerinin devreye alınmaya başlaması ve sayısal dönüşümün hız kazanması ile birlikte özellikle yılın ikinci yarısından itibaren pazarda hareketlenme yaşanacağını öngörüyoruz. Veri merkezi altyapı ve taşınma projeleri, bulut ve SaaS projeleri, kurumsal yazılım projeleri ve BT altyapı donanım ve yazılım harcamalarının pazar ortalamasının üzerinde büyüme gerçekleştirerek itici güç olmasını bekliyoruz. Büyük sağlık kampüsü, havaalanı, köprü, otoyol, enerji altyapısı gibi projelerin sektörümüze de giderek artan biçimde ivme kazandırmasını öngörüyoruz.”