2015 belirsizliklerin yılı oldu
2015 yılı Türkiye özelinde belirsizliklerin yılı oldu. Kamu ve özel sektör, bilişim özelinde yatırım yapma konusunda çekingen bir tavır sergilerken, yılın sonuna doğru hareketlenen sektör, 2016 yılı için umut verdi.
“Türkiye’de de aynı şekilde veri kullanımı her geçen gün daha da artmaktadır. BTK’nın 2015 yılın ilk üç ayını baz alan “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu”na göre Türkiye’de 3G üzerinden veri kullanımında önemli bir dönüm noktası yaşanıyor.” bilgisini veren NetApp Ankara Bölge Müdürü Burak Koç, sözlerine şu şekilde devam ediyor:
“2014’ün ilk çeyreğinde 52 bin terabayt seviyesinde olan mobil internet kullanım miktarı, 2014’ün son çeyreğinde 96 bin 500 terabayt olmuş yılı ise 295 bin 756 terabayt ile kapatmıştı. 2015 yılı birinci çeyrekte toplam mobil internet kullanım miktarı ise 107 bin 970 terabayta kadar çıktı. Tüm bu araştırmalardan yola çıkarak nesnelerin interneti pazarında pazar hacminin tahminlerin de ötesinde büyüyebileceğini düşünüyorum. Hiç şüphesiz bu yıl tamamlanan 4,5G ihalesinin de bu yönde büyük faydaları olacaktır.
Ayrıca kamu ve özel sektörün 2015 yılı için Türkiye’de alt yapı yatırımlarına devam ettiği bir yıl oldu. Son zamanlarda ekonomik koşullar çok uygun olmasa da yapılmış olan altyapı yatırımlarının devamlılığı açısından yatırımların sürdüğünü belirtmekte fayda var. Ancak bunun sürdürülebilir olmasının önünde temel engeller bulunuyor. Ekonominin yaşadığı her belirsizlik döneminde bilişim yatırımlarının kesintiye uğramasının önünü, sadece bilişim tüketen değil aynı zamanda üreten bir ülke olduğumuz zaman görebileceğiz.
2015 yılında ekonomik veya siyasi belirsizlikler, gerekli asgari yatırımları engelleyecek seviyeye ulaşmadı ancak planlanan sektörel büyümeyi sağlamadığı da ortada. Son günlerde özellikle seviyesi artan kur dalgalanmaları, bundan sonra sektörü daha ciddi bir şekilde etkileyebilir. Bilişim sektörünün, ithalata dayalı bir sektör olduğunu da dikkate aldığımızda kurumlar ve şirketler, ihtiyacı olandan daha azıyla yetinmesi gerektiği gerçeği ile karşı karşıya kalabilirler.
Tüm bunlara karşın, 2016 yılında Türkiye’nin altyapısını iyileştirmek ve bilişim sektörü ile ilgili mevzuat düzenlemeleri konusunda önemli gelişmelerin yaşanacağını öngörüyorum. Bilişim alanında dünyada lider olan ülkelerin sunduğu hizmetleri ve yakaladığı katma değeri yakalamak için Türkiye’de bilişim sektörünün 2016 yılında benzer hizmetleri sunabilecek altyapı yatırımlarına devam etmesini bekliyorum.”