2016 yılında iş dünyasını biyometri koruyacak
Her sene teknolojik gelişmelere bağlı olarak artan ve çeşitlenen güvenlik tehditleri, bu dönüşüme 2015 yılında da devam etti. Buna karşın yüz, parmak izi, parmak damar izi, göz izi, kalp ritmi ve hareket tanımlama gibi biyometri teknolojileri giderek yaygınlaşırken, şirketlerin ve kurumların bu konudaki yaklaşımları 2016 yılı için umut veriyor.
“2015 yılı hem Türkiye’ye hem de dünyaya Ar-Ge ve inovasyon adına önemli gelişmeler getirdi. Son yıllarda hızlanarak artan teknolojik gelişmeler böylece 2015 yılında da büyük bir hızla devam etti. Ama genel olarak BT sektöründeki gelişim ile birlikte özellikle de biyometrik teknolojiler, nesnelerin interneti ve siber güvenlik gibi çözümlerin daha çok ön plana çıktığını söyleyebiliriz.” açıklamasını yapan ÖLÇSAN Genel Müdürü Burak Sondal, açıklamalarını şöyle sürdürüyor:
“Kimlik doğrulama, kişisel ve kurumsal verilerin güvenliği, sınır ve kritik alt yapı güvenliği, fiziksel güvenlik gibi alanlarda biyometrik teknolojiler gün geçtikçe daha çok gelişerek 2015’in önemli oyuncuları oldular. Özellikle yüz, parmak izi, parmak damar izi, göz izi, kalp ritmi ve hareket tanımlama gibi biyometriler hayatın içinde kullanılmaya başlandı. Ayrıca kişisel kullanıma yönelik ürünler olması sebebiyle Google Glass veya akıllı saatlerle de teknolojinin giyilebilir olması konusunda önemli adımlar atılmış oldu.
2016 yılına dair öncelikli olarak kamu kurum ve kuruluşlarından savunma sanayine, sağlık, eğitim, bankacılık ve finans, telekomünikasyon ve ulaştırma gibi sektörlerle birlikte biyometrinin ve akıllı sistemlerin hızla yaşamsal alanlarımıza daha fazla girmesini bekliyoruz. Özellikle biyometrik kimlik tanımlama teknolojisinin gelişmesiyle birlikte kişilerin birçok işlemini güvenli ve kolay yoldan yapabilmesi sayesinde kimlik sahtekârlığı, dolandırıcılık gibi problemlerin de azalması sağlanacak. Ayrıca evimizin lambasından arabamıza tüm teknolojik sistemleri kendimize has biyomertik verilerimizle çalıştırabilecek ve kontrol edebileceğiz. Bunun yanı sıra kişilere, kullanımı kolay ve güvenli bir bankacılık işlemi sunan ve sadece özçekim yapar gibi göz iziyle mobil olarak yapılan hesap ve fatura ödeme işlemlerinin yaygınlaşacağına inanıyoruz.
Bütün bunlara ek olarak da özellikle gözlük ve saat alanında olmak üzere giyilebilir teknolojilerin ilerlemesini bekliyoruz. Yine insansız hava araçlarının daha kabiliyetlendirilerek, daha uzun mesafeyi daha fazla ekipman taşıyabilir şekilde uçabilmesini ve havada kalma sürelerinin uzatılmasını bekliyoruz.
Ar-Ge faaliyetlerinin ve inovasyonun öneminin gün geçtikçe daha çok arttığı bu zamanlarda teknolojinin daha da ilerlemesiyle birlikte özellikle BT pazarının daha çok büyüyeceğini öngörüyoruz.”