Dijital yaşamımızı güvenli hale getiren beş gelişme
2015 yılında yaşanan birçok büyük siber güvenlik olayına rağmen oldukça dikkat çekici güzel gelişmeler de oldu. Trend Micro, 2015 yılında daha güvenli bir dijital yaşam sağlayan gelişmeleri sıraladı.
Güvenli ödeme sistemleri: Gelişmiş ödeme sistemleri ve nakitsiz ödeme uygulamaları yaygınlaştıkça dolandırıcılık faaliyetleri de azalmaya başladı. Yasal düzenlemelerin de yönlendirmesiyle özellikle Ekim ayından itibaren birçok işletme ve kullanıcı çipli EMV kredi kartlar ve buna uygun POS cihazları kullanmaya başladı. Bu sayede kayıp ve çalıntı kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda ciddi oranda azalma görüldü.
Windows 10 ve güvenli internet tarayıcısı Microsoft Edge: Yeni işletim sistemi Windows 10’un kullanıcılarla buluşmasıyla birlikte Internet Explorer’ın yerine, tamamen yeni ve birçok geliştirmeler içeren Microsoft Edge kullanıma sunuldu. Bu yeni tarayıcı ile ortaya çıkan en önemli yenilik ise Internet Explorer’ın önemli sorunlarından da birisi olan kullanım sonrası oluşan güvenlik açıklarını, gereksiz içerikleri işaretleyerek ve temizleyerek kapatan MemGC özelliği.
Mr. Robot: Mr. Robot birçok izleyici ve eleştirmen tarafından 2015’in en etkileyici TV dizisi olarak tanımlanıyor. Dizideki olaylar ve çizilen siber suçlu profilleri ise bugüne kadar karşılaştıklarımız arasında en gerçekçi anlatımı sunuyor. Mr. Robot, aynı zamanda veri güvenliği çemberinin en zayıf halkalarını da gösteren Mr. Robot, genel olarak siber güvenlik odaklı faydalı, eğlenceli ve bilgilendirici bir iş yapıyor.
Siber suça karşı işbirliği: 2015 yılında güvenlik şirketleri, özel şirketler ve yasal kurumlar arasında siber suça karşı ciddi işbirlikleri yapılmaya başladı. Bu işbirliğinin etkisini gören taraflar, siber suçlara karşı çıkarılacak kanunları ortak bir bilinçle hazırlamaya yöneldi. Günümüzde güvenlik şirketleri, özel şirketler ve devlet kurumları siber suça karşı ortak bir mücadele vermeye başladı.
Veri Koruma Kanunları: 2015 yılında çıkarılan ve uygulanmaya başlanan yeni veri koruma kanunları şirketler ve müşterilerinin siber saldırılardan korunabilmeleri için birçok yeni standart ve uygulama getirilmesini sağladı. Bu yıl çıkarılan Avrupa Birliği Veri Koruma Kanunu, 28 üye ülkede uygulanmaya başlandı. Bu yasa kapsamında kişisel veri kavramının tarifi ve veri sızıntılarına arşı uygulanacak yaptırımlar başta olmak üzere birçok konu ele alındı. Bu kanunun getirdiği en önemli uygulamalardan birisi ise veri sızıntısı yaşayan şirketlerin olaydan sonra en geç 24 saat içinde bunu kamuya duyurma zorunluluğu oldu. Bu sayede birçok müşteri ve kullanıcı kendi verilerini koruyabilmek için çok daha proaktif önlemler alma imkânına sahip oldular.