Basit fikirlerden ülke milli gelirine büyük katkılar sağlanabilir
MarkalarVitrini.com web sitesi üzerinden, reklam vermek isteyen blog ve alışveriş siteleri sahiplerine 3 boyutlu sanal küpler satıyor.
Türkiye'nin önemli yazılım şirketlerinden Cybersoft'ta 11 yıldır çalışmakta olan Bilgisayar Yüksek Mühendisi Gökhan Gökyer, yazılımını kendi geliştirdiği MarkalarVitrini.com projesini ‘büyük fikirler için küçük bir başlangıç’ şeklinde tanımlamakta. www.markalarvitrini.com web sitesini ve Cybersoft’un girişimcilik bakış açısını da aktaran Gökyer, “Türk mühendisleri olarak çoğunlukla kendimizi sadece iş yerinde bize verilen işi yapmakla sınırlandırıyoruz, hâlbuki bir yandan şirket işlerimizi başarıyla tamamlarken, sadece verilen işle yetinmeyip bir yandan da farklı fikirler üretebiliriz ve de üretmeliyiz” tespitini yapıp yıllardır ufak girişimlerinin var olduğunu ancak bir kaç ay önce Cybersoft’un şirket çalışanlarına yönelik olarak bir teşvik sistemi kurmasının, yeniden yeni proje fikirleri üretmesini fazlasıyla motive ettiğini vurguladı. Gökyer, “2015’te kuruluşunun 20.yılını kutlayan ve yıllardır farklı sektörlerde büyük ölçekli projeler üreten Cybersoft, yüksek lisans ve doktora yapan, yurt içi ve yurt dışı konferans ve seminerlerde konuşmacı olarak yer alan ve en önemlisi şirkete katkı sağlayacak yeni proje fikirleri üreten tüm çalışanlarına maddi ve manevi destek sağlayacak bir teşvik sistemi kurdu. Hedef; şirket teşvik sisteminden yararlanarak yönetim kuruluna kabul ettirebilecek kadar iyi ve büyük ölçekli proje fikirleri üretmek ve şirketine katkı sağlamak. Ayrıca '1 dolara 1 milyon kişiye satış yapmak' felsefesi doğrultusunda daha küçük ölçekli proje fikirlerini de bireysel olarak uygulamaya geçirmek. Halen şirket teşvik sisteminde değerlendirme aşamasında bazı proje fikri başvurularım bulunuyor. MarkalarVitrini.com ile birlikte küçük ölçekli proje fikirlerini de bireysel olarak hayata geçirmeye başladım” açıklamasını yaptı.
Fikrin anahtarı; ‘Proje Fikir Üçgeni’nde!
Gökhan Gökyer'in ürettiği fikirler için ‘fikir üretim mantığı’ bulunmakta. “Yeni bir fikir bulmaya çalıştığım zaman kendime üç soru soruyorum: 'Kime satmalıyım?', 'Hangi mevcut teknolojiyi kullanabilirim?', 'Müşteriler neden almalı ya da şu an neyi zor yapıyorum da daha kolay hale getirebilirim?’ Bu üç soruyu bir üçgenin köşelerine koyarsak, aradığım fikir bu 'Proje Fikir Üçgeni' içinde bir yerlerde” diyen Gökyer, daha önce de benzer ‘arsa satışı’ uygulamalarının geliştirildiğini, MarkalarVitrini.com'da ise Html5 küp teknolojisini kullanarak reklam vermek isteyen blog ve alışveriş siteleri sahiplerine özel bir site kurmayı hedeflediğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Kullanıcıları, MarkalarVitrini.com web sitesine girdiklerinde, ana sayfada kendilerini minimum 1366×768 çözünürlükte tam olarak ekrana sığan, yüzeylerinde blog/alışveriş site logoları ve resimleri yer alan 800 tane küp karşılıyor. Bu sayfada reklam vermek isteyen site sahipleri, MarkalarVitrini.com web sitesinde yer alan 'kiralama sayfası' üzerinden, istedikleri küpleri kendileri seçerek satın alabiliyor. Seçtikleri küp yüzeylerinde görüntülenecek 4 farklı resim/logo, küp üzerine gelindiğinde gözüken bir marka sloganı ve küplerine çift tıklandığında yönlendirme yapılan kendi web site adreslerini dinamik olarak girebiliyorlar. Küp başına 20 TL gibi cüzi bir ücret ödeyen reklam sahipleri, isterlerse birden çok küp de satın alabiliyor. Bu durumda, uygulama akıllı davranarak tek bir kişinin satın aldığı birden çok bitişik küpü birleştirerek 'büyük tek bir küp' olarak görüntülüyor. Böylece daha büyük küplerde yer alan resim ve logolar daha çok dikkat çekiyor.”
Şirketler çalışanlarını yeni fikirler üretmeleri için teşvik etmeli
MarkalarVitrini.com için arama motoru optimizasyonunu da yaptığını ve sitenin bazı anahtar kelimelerde üst sıralarda geldiğini belirten Gökyer, “Optimizasyonu daha da geliştirmeye devam ediyorum. Ziyaretçi sayılarını artırmak isteyen blog ve alışveriş sitesi sahipleri, MarkalarVitrini.com'da tanesi 20 TL'den satın aldıkları küplerin 5 yıl boyunca ana sayfada yayınlanmasını ve küpleri üzerinden kendi web sitelerine kullanıcı URL yönlendirmesi yapılmasını sağlayabilirler. Dünya ekonomileriyle yarışabilmek için mutlaka büyük teknoloji projeleri üretilmesi gerek ancak para kazanmak için ille de 'uzay mekiği' yapmaya gerek yok! Çok basit fikirlerden de hem bireysel hem kurumsal hem de ülke milli geliri olarak büyük paralar kazanabiliriz” değerlendirmesini yaptı ve diğer şirketleri de birer teşvik sistemi kurmaya, çalışanlarını da yaptıkları işle yetinmeyip büyük küçük demeden yeni fikirler üretmeye ve fırsatları değerlendirmeye davet etti.