Asus'tan oyunculara özel anakart
Intel Skylake işlemcilerine geçiş sürerken elbette anakart üreticileri de son çipsete sahip anakart modellerini piyasaya sürüyorlar. Asus da Z170 Pro Gaming modelinde oyunculara yönelik ince dokunuşlar içeriyor. Şimdi bu anakartı biraz daha yakından tanıyalım.
Intel Z170 çipseti
Yeni nesil Skylake işlemcilerle beraber sunulan Z170 çipsetini kullanan ürün, üzerinde barındırdığı 4 tane DDR4 slotu üzerinde 3400 MHz'e kadar RAM hızına destek veriyor. 3 tane PCIe 3.0 x16 portunun yanı sıra 3 tane de PCIe x1 portuna yer veren anakart, 4 tane Sata 3 bağlantı noktasına sahip. Hemen yanında bulunan Sata Express bağlantı noktası ise gerektiğinde 2 tane Sata portu olarak da kullanılabiliyor. Henüz kullanımı yaygınlaşmamış olsa da çok daha yüksek hızlarda çalışabilen M.2 arayüzüne sahip depolama birimlerini de Z170 Pro Gaming üzerinde kullanabiliyoruz.
Zengin arka panel
Anakartın arka paneli ise son derece zengin. PS2 klavye ve fare için bir port ayrılırken USB bağlantılı klavye ve fareler için de USB 2.0 portları ayrılmış. USB 3.0 port sayısı ise 4 tane. Tüm bu USB portlarının yanı sıra artık yavaş yavaş kullanıma giren USB 3.1 arabirimine de hem Type-A (klasik USB bağlantısı görünümünde) hem de Type-C (telefonlarda ve diğer mobil cihazlarda kullanılacak, küçük) olarak yer verilmiş. Henüz birer port olsa da Asus Z170 Pro Gaming ile “USB 3.1'e de hazırız” diyebiliyoruz.
Skylake işlemcilerin içerisindeki IGP'ler için (dahili GPU) anakartın arka paneline yerleştirilen görüntü bağlantıları ise şaşırtıcı. VGA, DVI, HDMI ve DisplayPort bağlantılarının tamamını içeren anakart, gerektiğinde ek monitör çıkışı sağlamak için büyük kolaylık sağlıyor. Kendimden örnek vermek gerekirse; Kullandığım R9 290'da VGA çıkışı yok ve 2. monitör olarak VGA bağlantılı bir ürün kullanıyorum. Anakartın UEFI menüsünden 2. monitörü aktifleştirerek küçük monitöre görüntünün VGA yoluyla iletilmesini sağlayabiliyorum. Eğer anakartın VGA çıkışı olmasaydı bu monitörü kullanamayacaktım.
Arka panelde yer alan 5 tane 3.5 mm ses bağlantısı portu ise ürünün 8 kanal destekli ses çipine gidiyor. İstediğimiz takdirde yine arka panelde yer alan optik bağlantıdan da faydalanabiliyoruz. Asus'un özel SupremeFX ses çipini kullanan Z170 Pro Gaming, ortalama bir tümleşik ses kartından daha iyi sonuç veriyor. Fakat ayrı bir ses kartı kullanan kullanıcıları tatmin edecek bir seviyede değil. SupremeFX, oyunlarda sesin nereden geldiğini ekrana yansıtan Sonic Radar II yazılımıyla beraber geliyor. Tabii bu yazılımı çevrim içi FPS oyunlarında kullanmanın ne kadar etik olduğu tartışılır.
“Önce oyun!”
Anakartın arka panelindeki son bileşen olan ethernet portunda da Intel'in Gigabit Ethernet bağlantısı kullanılıyor. Bu arabirimden en iyi faydalanabilmemiz için GameFirst III isimli yazılım, ürünün sürücüler pakedine eklenmiş. Bu yazılım, seçtiğimiz yazılımların internet üzerinden veri alış verişini önceliklendiriyor.
Overlock'ta başarılı
Skylake (6. nesil, 1151 pinli) Intel işlemcileri destekleyen bu anakart, hız aşırma konusunda da iyi iş çıkarıyor. Her ne kadar en üst seviye overclock anakartı olmasa da Intel Core i5 6600K'yı 4.8 GHz'de hiçbir sıkıntı yaşatmadan çalıştırmayı başardı. 4.9 ve 5.0 GHz'de de açmayı başardı fakat işlemci bu hızlarda stabiliteyi bir türlü yakalayamadı.
UEFI arayüzü konusunda yıllardır büyük başarı sergileyen Asus, bu anakartında da harika bir UEFI arayüzüyle karşımıza çıkıyor. Her şey yerli yerinde, olması gerektiği gibi. Her türlü işleve kolayca ulaşılabiliyor. Her türlü ayarlamadan sonra kayıt yapıp çıkarken bize “Şunları şunları değiştirdin, şu değerden bu değere taşıdın. Emin misin?” diye soruyor… Kısacası Asus Z170 Pro Gaming'ın UEFI arayüzü, son derece kullanıcı odaklı bir arayüz.