Çiklet klavye masaüstüne geldi
Oyuncu donanımı denince akla ilk gelen markalardan Razer, mekanik klavyelerinin yanında farklı ve beklenmeyen bir ürünle karşımıza çıkıyor: Deathstalker Chroma. Farklı olmasının sebebi ise neredeyse bütün masaüstü klavye üreticileri çiklet klavyeden kaçınıyorken oyuncu klavyesi olarak çiklet tuşları tercih etmiş olması. Ön bilgileri verdiğimize göre artık yavaş yavaş incelememize geçebiliriz.
Öncelikle tasarım
Deathstalker Chroma, klasik Razer çizgilerini taşıyan, genel olarak sade fakat aynı zamanda köşeli bir tasarıma sahip. Klavyenin alt kısmı, bileğimizi koyabilmemiz için uzun tutulmuş. Bu kısım, pek çok klavyenin aksine ayrılabilir bir yapıda değil.
Klavyenin herhangi bir bölümünde macro tuşu bulunmuyor. Medya tuşları ise F1 – F12 arası tuşlara, Fn butonu aracılığıyla ulaşılabilecek şekilde ayarlanmış. Bir oyuncu olarak bunu beğenmediğimi söylemeliyim. Zira ben de oyun oynarken müzik dinleyebiliyorum ve sesi açmak – kısmak veya şarkıyı geçmek için her iki elimi bırakıp Fn tuşuyla beraber F tuşlarını aramak zorunda kalmayı sevmiyorum.
Gelelim tuş yapısına. Biraz önce de belirttiğim gibi tuşlar çiklet yapıda. Dizüstü bilgisayarlarda sıklıkla kullanılan bu tuş tipi, dizüstü bilgisayar kullanmaya alışkın kullanıcılar için son derece başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Tuşların ve anahtarların kalitesi, tuşlara basıldıkça kendini hissettiriyor. Ayrıca yazı yazarken de sıkıntı çıkarmıyor. Yazı yazarken -bana gelen ürünün yarım Enter tuşuna sahip olması dışında- herhangi bir sıkıntı çekmedim. Fakat oyunlarda yıllarca standart oyuncu klavyesi, 6 aydır mekanik klavye kullanan biri olarak hiç alışamadığımı da belirtmem gerek. Oldum olası dizüstü bilgisayar klavyelerinden nefret ettiğim doğrudur. Dolayısıyla bu klavye “bana göre” değil. Bu noktada yeniden hatırlatmamı yapmam gerek: Dizüstü bilgisayar klavyesine alışkınsanız bu klavye size göre.
Renk cümbüşü
Deathstalker Chroma'nın çok başarlı bir aydınlatma sistemi var. Her bir tuş için ayrı ayrı, 16 milyon farklı renk aydınlatması kullanılabiliyor. Bu aydınlatmanın son derece parlak ve çevresinden sızıntı yapmayacak şekilde ayarlanmış olması, en çok hoşuma giden noktalardan biri oldu. Zira kimi aydınlatmalı klavyelerde ışık parlaklığı eksik kalıyor, kimisinden tuşun sağından solundan ışık sızıyor.
USB 2.0 arabirimini kullanan ürün, Anti Ghosting özelliği sayesinde tüm tuşları ayrı ayrı tanımlayabiliyor. Yani aynı anda birkaç tuşa bassanız dahi bu tuşlarda çakışma – çalışmama yaşanmıyor.