Uçak 2016’da kalkacak mı?
BST Bakanı Fikri Işık’ın, İstanbul Sanayi Odası’nda Türk Tasarım Danışma Konseyi 13. Toplantısı’ndaki konuşmasından özet:
“Artık dünya, Endüstri 4.0’e koşarak gidiyor. Endüstri 4.0 denilen kavram, belki üretimde köklü bir paradigma değişikliği oluşturacak. Artık tüm nesnelerin birbirleriyle haberleşerek üretim yaptığı bir dünyaya gidiyoruz. Türkiye olarak Endüstri 4.0’te, buharlı makinelerin icat edildiği Birinci Sanayi Devrimi, elektriğin kullanılmaya başlanmasıyla çıkan İkinci Sanayi Devrimi, elektronikle başlayan Üçüncü Sanayi Devrimi’ni arkadan takip ettiğimiz gibi acaba Dördüncü Devrimi de yine tribünlerden seyreden, ciddi para ödeyip, satın alıp tüketen bir ülke mi olacağız? Yoksa, yeni sanayi devriminde Türkiye, rol alan, üreten, satan ve kendi gelir ve refahını yükselten bir ülke mi olacak? Odaklanmamız gereken önemli alanlardan biri bu.” (Dünya, 05.01.16)
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tam da bu konuda 56 sayfalık bir değerlendirme yayınladı. Buradaki tablolardan birinde ülkelerin düşük, orta ve yüksek gelir düzeyine geçiş süreleri sıralanmış:
Çin, düşük-orta gelir düzeyine 1992’de ulaşmış. Yüksek-orta gelire 2009’da. Bu geçişi 17 yılda tamamlamış. Geçiş dönemi boyunca ortalama büyüme hızı % 7.5… Kore, düşük-orta gelir düzeyine 1969’da ulaşmış. Yüksek-orta gelire 1988’de gelmiş. Bu işi 19 yılda yapmış. Geçiş dönemi büyüme hızı % 7.2… Türkiye, düşük-orta gelire 1955’te varmış. Yüksek-orta gelire 2005’te ulaşmış. Aradan geçen süre 50 yıl. Geçiş dönemi büyüme hızı % 2.6.