Nitelikli iş gücü adına önemli bir adım
EPEYD (Engelsiz Perspektif Engellilere Yardım Derneği) ve BGD (Bilgi Güvenliği Derneği) tarafından 8 Ocak tarihinde ilk kez ‘Engelsiz Kent Alanya’da düzenlenen ‘Engelsiz Siber Güvenlik Konferansı’; kamu, özel sektör ve STK’ların yoğun desteğini aldı.
EPEYD ve BGD tarafından düzenlenen ‘Engelsiz Siber Güvenlik Konferansı’nda; SSM, TBD, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, STM, Havelsan, Argela, Tübitak Bilgem, Girne Amerikan Üniversitesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya Belediyesi de yer aldı. Siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün karşılanmasının yanı sıra engelli bireylerin bu alanda yetiştirilerek ülkemize önemli değerler katılması yönünde yeni politikaları ve programları hayata geçirmeyi amaçlayan ‘Engelsiz Siber Güvenlik Eğitimi’nin önemi de konferansta vurgulandı.
Görme engelliler için kullanılan yazılımlarda devlet desteği şart
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren EPEYD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kerem Ünsal, STK’lar ve devletin el ele vererek yürümesi gerektiğine inandıklarının altını çizip sivilleşmenin önemine dikkat çekerek, “Engelli kardeşlerimizin 21.yüzyıl demokrasisine uygun olarak saygın işlerde çalışmaları gerektiğinin bilincindeyiz. Engellilik göreceli bir kavramdır, bir eksiklik değildir. İnsanlar arasında fiziksel farklılıklar olduğu bilincinin topluma kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. EPEYD olarak engellilerin, siber alanda devlet kurumlarının istediği vasıflara haiz şekilde yetiştirilmesini hedefliyoruz” ifadesini kullandı. Proje Ortağı Bilgi Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Ali Yazıcı da ilk kez düzenlenen bu konferansın önemini vurgulayıp siber güvenliğin milli güvenliğin de bir parçası olduğunu hatırlattı. Yazıcı, “Artık bilişimle yaşıyoruz. Özellikle engelliler için bilişim daha da önemli çünkü onların elleri, kulakları, ayakları, gözleri oluyor. Engelliler siber saldırılara daha da açıklar. Bilişimi bu kadar yoğun olarak kullanan engelli kardeşlerimiz uzman olarak yetiştirilebilir ve ekonomiye kazandırılabilir. Türkiye’de siber güvenlikte farkındalık ve bilgi eksikliği var. Siber güvenlik ekosistemi kurulabilmiş değil” şeklinde konuştu. Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, TBD Sayısal Gündem 2020 Güven ve Güvenlik Hedef Grubu Koordinatörü Mehmet Ali İnceefe, “Engellilerin sıkıntıları bilişimle ortadan kaldırılıyor. Tedbirleri herkesin aynı duyarlılıkta alması gerek. Siber güvenlikte tedbiri bir kez almanız yeterli değil, sürekli yenileme yapılmalı. Sayısal Gündem 2020’de güven ve güvenlik bu nedenle en önemli başlıklardan” açıklamasını yaptı. Görme engelli Türkçe öğretmeni Gözde Güzel de yaptığı konuşmada, kullandıkları bilgisayarların görenlerle aynı olduğunu, görüntüyü sese dönüştüren ekran okuyucu yazılımların bulunduğunu aktararak “Yazılımlarımızın geliştirilmesi gerekiyor. Yazılımlarda resimsel öğeleri aktarmada zorluklar bulunuyor. Kişisel bilgilerimizi tek başımıza güvenli şekilde girebilmeliyiz. Bunun için devlet desteği şart. Kullandığımız programlar ücretli. Bu programların ücretsiz hale getirilmesi, güvenli bir şekilde internete girebilmemiz çok önemli. Şifrem çalınacak kaygısıyla kredi kartı kullanmayı tercih etmiyorum” dedi.
“Eğitimlerden sonra engelli arkadaşlarımız projelerimizde çalışabilir”
Tübitak Bilgem, Siber Güvenlik Enstitüsü’nden Veysel Hataş, kullanıcı güvenliğine dair yaptığı sunumunda; günde 1 milyon kişinin siber suç kurbanı olduğuna dikkat çekti. Argela Teknoloji ve İnovasyon Merkezi Başkanı Dr. Metin Balcı, ekosistemde herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyleyerek “Eğitimlerden sonra engelli arkadaşlarımız kendi projelerimizde çalışabilir” dedi. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Gültekin, siber saldırıların hepimizi ilgilendirdiğini belirterek hedeflerin değişimi gerçekleştirmek üzerine kurulması gerektiğini kaydetti. Girne Amerikan Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümtaz Ulvi Keser, ‘Echelon, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’ başlığında ilgi çekici bir sunum gerçekleştirdi. SSM’nin, Savunma Sanayi Ar-Ge programları olduğunu söyleyen Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanı Dr. Ata Şenlikci, engellileri bu programlara dahil olmaya çağırdı. Alanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Nazmi Yüksel, Alanya’nın ‘Örnek Engelsiz Kent’ olduğuna vurgu yaparak bu nedenle bu panelin Alanya’da düzenlenmesini ayrıca önemsediklerini ifade etti. Etkinlikte Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney de bir konuşma gerçekleştirdi.
Siber güvenliğin ekosistemi olmalı
Engelsiz Siber Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen ‘Siber Güvenliğin Önemi ve Engelli İstihdamındaki Yeri’ konulu panelin moderatörlüğünü ATV Alanya Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Servet Sipahioğlu gerçekleştirdi. Panele; SSM Bilgi Teknolojileri Direktörü Hikmet Kangal, Bilgi Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Ali Yazıcı, Bilgi Güvenliği Derneği Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Ünver, Havelsan Siber Güvenlik Direktörlüğü Güvenlik Operasyonları Grup Yöneticisi Salih Talay, EPEYD Yönetim Kurulu Üyesi Osman Ünsal, STM Siber Güvenlik ve Büyük Veri Grubu Kıdemli Sistem Mühendisi Anıl Aytaç katıldı. Siber güvenlik farkındalığında geri kalındığının altını çizen Kangal, savunma sektöründe engellilerden faydalanabileceğini söyledi. Yazıcı, siber güvenliğin ekosistemi olması gerektiğine vurgu yaparak yeterli bir organizasyon çatısı olmadığını kaydetti ve “Ekosistemin sağlıklı, sürdürülebilir olması için yönetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerek” dedi. Bu konferansa özel somut çıktılar geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Ünver, “Engelli arkadaşlarımız için ‘Siber Güvenlik Kampı’ düzenleyebiliriz. Engellilerin siber güvenlik alanında neler yapabileceğine dair çalışma grubu oluşturabiliriz. Her şeyden önemlisi engelliler neler bekliyor, bunları öğrenmeliyiz. Onlara yönelik doğrudan Ar-Ge projeleri geliştirilebilir” şeklinde konuştu. Talay da, “Çoğu kurumların SOME’si daha kurulma aşamasında. Bu engelli vatandaşlarımız için büyük fırsat. Siber Savunma Komutanlığı da destek olabilir” dedi. EPEYD olarak engellilere destek olmak vizyonuyla yola çıktıklarını söyleyen Ünsal, “Engellilerin, siber güvenlik konusunda eğitim almaları toplumsal entegrasyon sağlayıp kendi yaşam kalitelerini yükseltecektir” yorumunu yaptı. Aytaç, günümüzdeki kullanılan tüm araçların saldırganlar için bir arayüz olduğunu belirterek “IoT, ‘hacker’lar için çok güzel bir alan” ifadesini kullandı. Sipahioğlu, “Bugün Alanya’da bir ilki başardık! Engelliler için siber güvelik, önümüzdeki 100 yılın projesi olacak” şeklinde konuştu. Konferansın bütünü ATV Alanya Televizyonu tarafından canlı yayınlandı. BThaber de etkinliğe, teknoloji medya sponsoru olarak destek verdi.