AB’nin dijital şehirleri
İngiltere’de inovasyonun tanıtılması, uygulanması, gelişmesi amacıyla vakıf niteliğinde 1998’de kurulan NESTA ile Avrupa Dijital Forumu (EDF) tarafından ortaklaşa geliştirilen, AB Komisyonu tarafından desteklenen Avrupa’nın Dijital Şehir İndeksi’nde Londra birinci sırayı aldı.
Londra, bu sırayı “bileğinin hakkıyla” aldı. AB çapında Londra’nın, gerek yeni kurulan (start-up) gerekse daha ileri düzeyde çalışan (scale-up) şirketler açısından gerçekten 1 Numaralı şehir olduğu öteden beri biliniyor.
Listede Londra’yı izleyenler: Amsterdam, Stockholm, Helsinki, Kopenhag, Paris, Berlin. Toplam 35 şehirlik listede Atina 34’üncü sırada. Son sırada ise Malta’nın Valetta’sı var.
Sıralamada 10 tema temelinde 38 gösterge üzerine hesap yapılmış: Sermayeye erişim kolaylığı. Girişimcilik kültürü (ekosistem dediğimiz..). Mentorluk ve iş yönetimi konusunda danışmanlık hizmetleri. Dijital altyapı (internet hızları, genişbant fiyatı gibi). Bilgi edinme kolaylıkları (kuluçka merkezleri, üniversiteler gibi). Pazar (e-ticaret ve dijital hizmetler). Yaşam tarzı (yaşam düzeyi ve geçinme). Dijital olmayan altyapı (kamu taşımacılığı, büyük şehirlere ulaşım kolaylığı). Beceriler (işçilik ücretleri, mezunların istihdamı, BİT personeli bulma kolaylığı, İngilizce yeterlilik). Çalışma ortamı (İş kurma hızı ve kolaylığı, ofis fiyatları, açık veri).
Bu listeyle 27 AB ülkesinde 35 şehirdeki duruma baktılar. Listede Almanya’dan 4 şehir (Berlin, Münih, Stuttgart, Köln) ile İngiltere’den 3 şehir (Londra, Oxford, Cambridge) önde. İspanya’dan da iki şehir var (Madrid ve Barcelona). Geri kalan ülkeler birer şehirle temsil edilmiş.
Bu sonucu doğrularcasına, İngiltere’de hükümetin finansal desteğiyle kurulan Tech City UK adlı kurum, geçen yıl, sadece Londra’nın en merkezindeki teknoloji-bilişim şirket sayısının 3 bini aştığını, 250 binden fazla istihdam sağladığını açıklamıştı. 2015 ilk çeyreğinde sadece Londra’daki bilişim sektörüne 459 milyon Sterlin (711 milyon USD) girişim sermayesi yatırıldı. Bu miktar, 2014 yılının aynı dönemine göre % 66 daha fazla.
Londra dışındaki yerlerde ise 47 bin bilişim şirketi, 1.4 milyon kişiye istihdam sağlıyor. İngiltere ve Avrupa için büyük olan bu rakamlar, New York’ta üslenen bilişim sektörü için çerez: 2013’te oraya yatırılan girişim sermayesi 2.9 milyar USD, 2014’te 4.5 milyar USD. Amerika’da her şey büyük…
New York’ta ise 53 bin kişi bilişim sektöründe çalışıyor. 2003-13 arasında şehrin çektiği girişim sermayesi % 240 arttı. Sektörde çalışan sayısı yılda % 26 hızla artıyor. Bu sayede NYC, Economist’in 2013 Küresel Rekabetçi Şehirler Endeksi’nde 1’inci sırada, İstanbul 70’inci sırada.