Geleneksel yöntemler rafa kalkıyor
“Digital Signage , gelişen teknolojiyle birlikte özellikle pazarlama dünyasında her geçen gün daha da etkin şekilde kullanılmaya başlanan ve önem kazanan bir kavram.” diyen Samsung Electronics Türkiye BT Ürünleri Satış ve Ürün Grup Müdürü Pınar Kaçar, şöyle devam ediyor:
“Satış ve pazarlamada kritik önem taşıyan hedef kitleye doğrudan ulaşma noktasında Digital Signage en etkin çözüm oluyor. Bu nedenle de bu teknolojilerin sağladığı avantajlar da etkisini daha fazla hissettiriyor. Digital Signage teknolojilerinden yararlanan kurum ve markalar, öncelikle hedef müşterilerin satın alma kararını vermek üzere oldukları anda onları ikna edebilecek içeriği kendilerine göstererek daha hızlı bir karar verme süreci yaşatabiliyorlar.
Müşteri profiline uygun olarak hazırlanan özel içerikler sayesinde ise hedef kitle ile marka arasında yeni bir iletişim kanalı oluşturuyor. Bu da tabii ki, müşterileriyle marka arasındaki sadakat ve bağlılığı artırıyor. Buna ek olarak; Digital Signage çözümleriyle markalar kampanyalarının duyurulması, yeni ürün tanıtımları gibi dönemlerde hem daha hızlı hareket edilmesine yardımcı oluyor hem de reklam ve tanıtım giderlerini azaltan etkileyici bir çözüm olabiliyor.
Digital Signage çözümlerinden faydalanan kurumlar vermek istedikleri mesajları geleneksel analog yöntemlere göre çok daha dikkat çekici ve etkin şekilde sunuyorlar. Dolayısıyla verilmek istenen mesaj hedef kitleye daha hızlı ulaşıyor, ayırt ediliyor ve daha doğru algılanıyor. Bir mağaza vitrini hayal edin. Önünden geçmekte olan müşteri adayına mesajınızı verebilmeniz için yalnızca birkaç saniyeniz var. Mesajı fark edecek, algılayacak ve içeri girecek. Digital Signage çözümleri bu konuda markalar ve müşteriler arasında doğru bir köprü konumunda.
Diğer yandan markalar iyi bilirler ki; basılı materyalleri üretmek, istenen baskı kalitesini tutturmak ve bunları ülkenin her yerine ulaştırmak, doğru şekilde asıldığından emin olmak ciddi bir külfettir. Digital Signage bu maddi ve manevi sorunu çözen bir sistemdir.”
Çok daha etkin çözümler
“Günümüzde hepimiz çok ciddi bir mesaj bombardımanı içerisindeyiz. En basitinden sokağa çıktığımızda veya bir AVM’ye girdiğimizde bile posterler, basılı dökümanlar, ekranlar her yeri kuşatmış durumda. Bu tip geleneksel reklam çözümlerinde verilmek istenen mesajların önemli bir kısmı hedef kitleye ulaşamıyor veya hızlı şekilde unutuluyor.” şeklinde konuşan Pınar Kaçar şöyle devam ediyor:
Digital Signage çözümleri bu bakımdan daha hızlı ve daha etkin bir çözüm sunuyor. Daha hızlı çünkü içeriğinizi anlık ve bizzat değiştirme ve istediğiniz süre boyunca canlı tutma imkanına sahipsiniz. Daha etkin çünkü yayın mecrası daha canlı, daha parlak ve daha büyük. Statik ve soluk posterlere artık bakmıyoruz. Gözlerimiz evde TV’lere alıştığı için yatay konumlandırılmış TV ekranlarını da eskisi kadar fark etmiyoruz. Halbuki dikey olarak konumlandırılmış veya Videowall tipinde kurulmuş, hedef kitlesine doğru mesajı doğru zamanda veren bir sistemin başarılı olma şansı çok daha yüksek.
Kurumlar öncelikle içerikleri nasıl oluşturarak yöneteceklerine karar vermeli, donanım çözümünde ilk gün maliyetinden öte 5 yıllık bir toplam sahip olma maliyetini göze almalı ve ihtiyacı olan uygun çözümü seçmeliler. Digital Signage içerik yönetim yazılımlarını yönetmek günümüzde birkaç yıl öncesine göre çok daha basit. Yetenekli yazılımlar artık “sürükle bırak, planlamanı yap, yayınla” kolaylığında bir içerik yönetimi sunabilmekte. Dolayısıyla kurumlar dijital içeriklerini kendileri üretiyor veya temin edebiliyorsa dijital pazarlama veya reklam ekipleri üzerinden ekranlardaki içeriklerini bizzat kendileri yönetebilirler.
Kurumlar yol haritalarında, yatırımın sadece bugününü değil; yarınlarını da düşünerek bir çözüm araştırması yapmalıdırlar. Pek çok Digital Signage çözümü ilk gününde üç aşağı beş yukarı aynı performansı sunabilir. Ancak zaman içerisinde ek maliyet çıkarmaya yatkın bir konuma sahiptirler.
Örneğin; bugün yatırım yapılan bir Videowall’da 1-2 sene içerisinde UHD çözünürlüğünde bir içerik gösterme ihtiyacı doğacaktır. Sistem buna ne kadar uygun veya 1-2 seneye kadar ek maliyetle mi çözülebilir? Sistem medya içeriğini oynatabilmek için hala harici PC’lere mi muhtaç, yoksa konuyu dahili endüstriyel medya oynatıcılarla (System on Chip) çözebiliyor mu? Sisteme ciddi bir yatırım yapıldıktan sonra yalnızca basit bir PC donanım arızası nedeniyle ekranların boş kalması kurumlar için ciddi bir para ve prestij kaybıdır. 5 yıl boyunca PC’nin tüketeceği enerji bile toplam sahip olma maliyeti içerisinde göz önünde bulundurulmalıdır.”