CPM şirketlere hız ve esneklik kazandırıyor
CPM Yazılım, KOBİ ve büyük ölçekli tüm işletmelere özel geliştirdiği ERP yazılımları ile şirketlerin paket yazılımdan kaynaklanan eksiklikleri gidererek, işletmelerin stok, üretim ve raporlama sorunlarını ortadan kaldırıyor. 1999 yılında, yüzde yüz Türk sermayesiyle kurulan CPM Yazılım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut ile ERP çözümleriyle ilgili bir röportaj gerçekleştirdik.
KOBİ’lerin ERP çözümlerine olan yaklaşımlarını değerlendirebilir misiniz?
Bizim KOBİ’lere ERP’nin ne olduğunu anlatmamız gerekiyor. Türkiye’de KOBİ ölçekli şirketlerimiz geçmiş alışkanlıklarından dolayı çoğunlukla paket programlar kullanıyorlar. İnsanlar geçmiş alışkanlıklarını değiştiremediği için, ERP kültürünü oturtturmamız gerekiyor. Bizde ERP’nin fayda/kar analizini yaparak, bunu KOBİ’lerimize anlatıyoruz.
Örnek vermek gerekirse, bir tekstil imalatçısı şirketimiz muhabese, üretim ve perakende olmak üzere 3 ayrı program kullanılıyor. Bu birimler birbirleriyle iletişimde olmadıkları için istikrarlı raporlama, maliyet analizi ve yönetim sağlanamıyor. KOBİ’lerimiz kabuğunu kırıp, bunu değiştirmeye karar verdiği zaman, kendilerine yeni ufuk açmış oluyorlar. Bütün raporlama, maliyetlendirme, muhasebe işlemlerini tek bir programdan yapmış oluyorlar. Biz de buna CPM ve ERP diyoruz.
Şirketler ve kurumlar yaptıkları ERP yazılım yatırımlarını ne kadar sürede geri alabiliyorlar?
Bu aslında firmanın büyüklüğü, çalıştırdığı kişi sayısı, ticari hacmiyle alakalı göreceli bir konu. Ancak bir işletme ortalama olarak, ERP’ye ödediği rakamı 1-3 ay içerisinde amorti edip, kara çevirebilir. 2015 yılından itibaren devlet yazılım programlarına KOSGEB vasıtasıyla ek destekler vermeye başladı ve bunların yüzde 50’sini hibe şeklinde veriyor. KOBİ’lerimiz bundan da faydalanarak maliyetlerini yüzde 50 düşürmüş oluyor.
Türkiye’de ve dünyada ERP yazılımlarına olan yaklaşım farkını değerlendirebilir misiniz?
Bir Avrupa ya da Amerika’da sistemler bizden daha önce kurulmuş durumda. Türkiye’de ise ERP’nin yaklaşık olarak 15 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Tabi ki büyük kuruluşlarımız, ERP’ye daha önce geçtiler. KOBİ ölçekli şirketler içerisinde, ERP’ye geçmeyen birçok şirketimiz bulunuyor. Onun için de Türkiye ERP’ye yeni geçiyor diyebiliriz.
ERP yazılımlarının şirketlere ve kurumlara getirdiği avantajlardan bahsedebilir misiniz?
ERP yazılımlarının en önemli getirisi zaman tasarrufu. Avrupa’daki şirketlerin 4 saatte yaptığı bir işi, biz aynı kişi ve aynı ekiple 6,5 saatte yapıyoruz. Bunun temel sebebi ise planlamanın olmaması. Bu planlamayı da ERP ile yapabilirsiniz. ERP şirketleri ve çalışanları bir disipline sokuyor. ERP ile hem maddi olarak ciddi bir tasarruf sağlıyoruz hem de müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) yapıyoruz. Maddiyatın dışında finans konusunda da ciddi tasarruflar sağlıyoruz. Tabi bu sonuçlarda istihdamda ciddi bir kolaylık sağlıyor.
Anadolu’ya gittiğimizde ERP’yi anlatmakta zorlanıyoruz. Anadolu şuanda dünyada dolaşan üç tane araçtan bir tanesinin bütün yedek parçaları Türkiye’de ve Anadolu’da üretiliyor. Baktığımız zaman o işletmeleri birinci nesil yönetiyor ya da ikinci nesile geçmeyi tamamlayamamış. Birinci nesil, ERP kavramlarına geçmekte tereddütlü çünkü dijitalleşmeden uzak. Bu şirketlerimizin acil bir şekilde ERP’ye adaptasyonlarının sağlaması lazım. Bu bizim İstanbul merkezli olarak Anadolu’da ERP seminerleri, konferanslar yapıp; ERP’yi anlatmamız gerekiyor.
CPM yazılım olarak iş süreçlerinizden, hangi sektörlerle çalıştığınızdan ve çözümlerinizden bahsedebilir misiniz?
Türkiye’de hemen hemen bütün iş süreçlerinde varız. İş süreçlerini üretim, finans, okul, fabrika olarak birçok alana ayırmamız mümkün. CPM şuan okul sürecinde de yer alıyor. Bilfen Okulları, Kemerburgaz Üniversitesi gibi kurumlarımız bugün, CPM kullanıyorlar. CPM üretim kısmında kullanıyor. Bunu sınıflandırmak gerekirse; konfeksiyon çözümü, mobilya çözümü, kalite yönetimi, bakım-onarım yönetimi, tahıl çözümü gibi birçok sayacağımız dikey ve yatay çözümlerimiz mevcut. Finans sektöründe CPM kullanan bankalarımız, Factoring şirketlerimiz, varlık yönetimi yapan şirketlerimiz de bulunuyor. Kısacası CPM’in şuan içerisinde olmadığı herhangi bir sektör yok.