Güneş sisteminin dokuzuncu gezegeni “Phattie” olabilir
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde yer alan gök bilimciler, Güneş sisteminin dışında, dokuzuncu gezegenin var olduğuna dair güçlü bir kanıt elde ettiklerini açıkladı. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Mike Brown’un yaptığı açıklamada, güneş sisteminin dokuz gezegenli olabileceğine dair ipuçları bulduklarını duyurdu. Henüz gözlemlenemeyen gezegenin Plüton’dan 10 kat daha uzak olduğu tahmin ediliyor. Yüz yıldır var olan iddia hakkında ilk kez elde edilen kanıtların güvenilir olduğu belirtiliyor.
Gökbilimci ekip, 2003 yılında Sedna cüce gezegenini keşfetmişti. Sedna’nın Güneş’e uzaklığı, Plüton’un Güneş’e uzaklığından 26 kat fazla olduğu belirtilmişti. Ekip yaptığı yörünge incelemelerinde, her gezegenin Güneş etrafında farklı yörüngelerde ve farklı sürelerde döndüğünü ancak hepsinin belli bir noktadan geçtiğini gördü. Aynı üniversitede bulunan Astrofizikçi Konstatin Batygin’in ekibe katılmasıyla birlikte, Baytgin ekibin gözlemlerini matematik denklemleriyle birleştirdi. Bir yıllık çalışmanın ardından ekip, bütün ihtimalleri simülasyon haline getirdi. Bütün ihtimaller sonucunda gizemli gezegenin, Dünya’nın 10 katı büyüklüğünde, Neptün boyutlarında olduğunu ortaya koydu. Ayrıca bu gezegenin güneş etrafında dönmesinin 20 bin Dünya yılı sürdüğü de tahmin ediliyor.
Sonuçları Astronomical Journal’da yayınlanan araştırmada, gözlemsel kanıtlar hala elde edilmese de, matematiksel veriler gizemli gezegenin var olduğunu ortaya koyuyor. Hawaii’de Mauna Kea yanardağının tepesinde yer alan dünyanın en güçlü teleskobu ile uzaydaki her hareket takip ediliyor. Gezegenin bulunmasının 5-15 yıl sürebileceğini söyleyen ekip, gizemli gezegene şimdilik “Phattie” ismini verdiklerini belirtiyor.