Engelli çocukların eğitimine dijital katkı
Yeni bir haftadan merhaba,
Yine güzel haberlerim var sana iletmekte sabırsızlandığım… İşte siftah: Tohum Otizm Vakfı’nın 2011 yılında açtığı otizmli çocukları hayata hazırlamak üzere ailelere, öğrencilere, eğitmen ve uzmanlara yönelik ücretsiz eğitim portalı, kapsamı genişletilerek ve içeriğine 173 video eklenerek yenilenmiş. Otizmli çocukların aileleri, öğrenciler ve eğitmenler için bu önemli kaynak, yani www.tohumotizmportali.org için emeği geçen herkese teşekkürler.
Bir güzel haber daha… Engellilere yönelik pek çok uygulamaya ve eğitime imza atan Turkcell Akademi, görme engelli çocukların ebeveynleri için hazırladığı online eğitim videolarını tüm Türkiye’yle ücretsiz olarak paylaşıyor. Eğitim videoları ile anne-babalar, görme engelli çocukların ihtiyaç duydukları özel eğitime katkıda bulunabilecek, çocuklarının güçlü ve zayıf oldukları yönleri keşfederek becerileri konusunda sağlıklı yönlendirmeler de yapabilecekler.
Sıra, yeni örneklerini görmek istediğim bir başarıda… Rezan Has Müzesi’nin 250’den fazla eseri, Google Cultural Institute ve müze arasında işbirliği ile online olarak ziyarete açıldı. Bu yeni online sergi ile ziyaretçiler; Urartu takı sergisinde yer alan ve Gigapixel çekimi yapılan 228 figürlü, mitolojik yaratıklar, askerler, savaş arabaları gibi detaylara sahip bronz erkek kemeri ile yine bronzdan, aslan ve balık figürleri ile çevrelenmiş ziyafet sahneli kadın kemerini görme fırsatı yanında “Neolitik’ten Selçuklu’ya Sessiz Tanıklar” koleksiyonuna ait eserleri de inceleme fırsatı bulabilecekler. Ayrıca, Google’ın Street View uygulaması ile yaptığı ayrıntılı çekimi ile sanal olarak müzede tur atılabilecek. google.com/culturalinstitute adresi bizi bekler…
Bu arada, Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı ve Çocuk Sanat Merkezi’nin birlikte hazırladığı, tüm karakterleri Arama Kurtarma Takım üyesi olan ekibin canlandırdığı “Bir Afet Masalı” adlı müzikal oyunu izlemek için seni İstanbul’a da beklerim.
Haftanın çevresel başlığı; yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya devam eden Amazon Web Services’ten (AWS). ABD’de Indiana’da bulunan Amazon Fowler Ridge Rüzgar Çiftliği, şirketin dört yenilenebilir enerji projesi arasında tam işleyişe geçen ilk yapı olarak elektrik üretmeye devam ediyor. AWS’nin bu yatırımı, şirketi 2016’nin sonunda varmak istediği “küresel altyapı için yüzde 40 yenilenebilir enerji hedefi” adına önemli bir adım. Dilerim diğer birçok şirket de bu konuda hamle yapar. Çünkü projenin her yıl yaklaşık olarak 46 bin evin harcadığı enerjiye denk yenilenebilir elektrik üretmesi bekleniyor.
Mobil dünyanın buluşma platformu GSMA için geri sayımdayız malum. O zaman bizden iyi haberleri paylaşma zamanı da gelmiş demektir. Turkcell, GSMA Dünya Mobil Kongresi kapsamında sahiplerini bulacak Global Mobil Ödülleri’nde (Global Mobile Awards) dört kategoride finale kaldı. Turkcell Hayal Ortağım “Cepten Sesli Betimleme”, Turkcell Müzik ve Turkcell SağlıkMetre, teknoloji ve iletişim dünyasının önde gelen şirketleri tarafından geliştirilen servis, uygulama ve projelerle yarışacak. Vodafone da GSMA Global Mobil Ödülleri’nde Türkiye dahil toplam 9 dalda finale kalmış. Vodafone, “En İyi Mobil Ödeme Çözümü”, “Seyahat, Dinlence, Konukseverlikte En İyi Mobil Kullanımı”, “Tanılama ve Kimlikte Mobil Bağlantı Ödülü”, “Nesnelerin İnternetine Yönelik En İyi Mobil İnovasyon”, “Gelişmekte Olan Ülkelerde Kadınlara Yönelik En İyi Mobil Servis”, “Erişim ve Dahiliyet İçin En İyi Mobil Kullanımı”, “Yeşil Mobil Ödülü”, “En İyi Bağlantılı Tüketici Elektronik Cihazı” ve “Gelişmekte Olan Pazarlarda En İyi Mobil İnovasyon” dallarında büyük ödüle aday. 23 Şubat’ta Barselona’dan gelecek güzel haberleri yine bu sayfada seninle paylaşırım umarım.
Hazır Vodafone demişken belirtmeden olmaz. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Girişimcilikte Önce Kadın Projesi, ilk yılında 10 ilde 10 bin kadına ulaşmış. Projenin birinci yılında düzenlenen Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması ödül töreninde de girişimcilik ve teknoloji alanlarında eğitim alarak el emeğini kazanca dönüştüren en başarılı kadınlara işlerini büyütmeleri için ilk can suyu sermayesi sağlanmış.
Gelelim haftanın geleneği ödüllere… Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri, 26 Ocak’ta sahiplerini buldu. Netaş da milli siber güvenlik ürünü Nova ile Yenilikçiliğin Ticarileştirilmesi ödülünü kazandı. Netaş, Nova markası altında pazara sunduğu çözümlerini, 750’yi aşkın mühendisin çalıştığı Netaş ArGe merkezinin gücünden yararlanarak, 4 senede gerçekleştirdi. Nova, “TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri” kapsamında uçtan uca güvenli iletişim çözümü sağlayan ürünüyle, “Büyük Firma” dalında ödülün sahibi olmuş.
Teknopark İstanbul'un en iyilerinin belirlendiği Altın Küp Ödül Töreni'nin ikincisi de 22 Ocak’ta Teknopark İstanbul Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Teknopark İstanbul yerleşkesinde yer alan 120 şirketin 2015 yılı performanslarının değerlendirildiği 12 farklı kategori arasında TEI İstanbul Mühendislik Ofisi personeli de “Yılın Ekibi” ödülüne layık görülmüş. Her işin başı ekip derken boşuna konuşmuyoruz.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Kamera Elinde Geleceğin Cebinde” kısa film yarışması, 1 Şubat itibarıyla başvuruları almaya başlamış. 29 Nisan’a kadar başvuruların kabul edileceği yarışma, “Bugünü Yaşa, Yarını Hesapla” mottosuyla birikimin ve yatırımın önemini vurgulayan filmleri ödüllendirecekmiş. www.kameraelindegelecegincebinde.com adresini ziyaret etmekte fayda var.
Bu hafta bu kadar olsun, yeni bir gündemle haftaya yine buradayım,