2016’da yükselişini sürdürecek veri temelli 5 eğilim
Verinin hacminde, yoğunluğunda ve çeşitliliğinde artış gerçekleşeceğini gözlemleyen Dell, 2016’da özellikle öne çıkacak veriye dayalı beş trende dikkat çekiyor. Dünya çapında 27 bağımsız pazarlama derneğinden oluşan GDMA Birliği ve Amerikan araştırma ve danışmanlık firması Winterberry Group tarafından 3 bine yakın pazarlamacıyla gerçekleştirilen araştırma, pazarlamacıların yüzde 81’inin veriyi, çalışmalarındaki en önemli araç olarak tanımladığını ortaya koyuyor.
Performans, üretkenlik ve müşteri hizmetlerinin çıtasının yükselmesinde önemli bir paya sahip olan veri, gün geçtikçe şirketlerin başarısındaki vazgeçilmez unsur haline geliyor. Uçtan uca çözüm sunan dünyanın tek teknoloji şirketi Dell, sağladığı çözümlerin tümünde büyük veriye ve veri analizine odaklanıyor ve bu yıl öne çıkacak veri odaklı trendleri sıralıyor.
Sensörlerin Yükselişi: Şirketler, sadece sensörlerden veri toplama konusunda değil, aynı zamanda anlamlı bulgular sağlamak için verinin nasıl analiz edileceği ve bu verileri gerçek zamanlı operasyonlarına nasıl uygulayacakları konusunda da kafa yoracaklar.
Algoritmaların Gelişimi: Bu yıl algoritmik/programlanmış yaklaşımlar, beklenmedik alanlara doğru genişleyerek yaygınlaşacak. Ayrıca, geleneksel kurallara dayanan ve site üzerinden alışveriş yapan müşterinin siteye nasıl geldiğini tespit edebilen last-click gibi modellerden çok, pazarlamacılar yakın gelecekte algoritmik modellerden daha çok yararlanacak.
Tetikleyen Dönüşümler: Bu yıl, veri tabanlı tetikleyicilerin mobil pazarlama alanında daha fazla yaygınlaştığını göreceğiz. Mobil dünyada, şirketler; müşteri mağazaya girdiği anda algılayan sensörler sayesinde onlara kişiye özel iletişim ve teklifler yapma imkanı sağlayan yeni fırsatlarla karşı karşıya. Bu, şirketlere gerektiği durumlarda müşterilere anında yanıt verme fırsatı da sağlıyor. Veri tabanlı tetikleyiciler şirketlere müşterileriyle doğru zamanda ve doğrudan ihtiyaçlarına yönelik iletişim kurma fırsatı veriyor.
Çarpraz-Cihaz Sıkıntısı: Tüketicilerin kullandıkları cihazlar arttıkça, markaların birden çok ekranda aktif olan kişileri belirleyip hedeflemeleri de güçleşiyor. 2016’da şirketler bu zorluğun üstesinden gelmek için değişmez ve olasılıklara dayalı metodların kombinasyonuna odaklanıyor. Müşterilerin farklı cihazlar üzerinden oturum açmalarını ya da kimlik doğrulamalarını isteyen şirketlerin sayısı giderek artıyor. Birçok şirket veri yönetim platformlarını (DMP) ve diğer algoritmik çarpraz-cihaz eşleşmesi yapan diğer yollarına önem veriyor. Çarpraz cihazlar arasındaki bu ayrılığı aşma çabası, bu yıl tüm pazarlama çalışmalarının da odağında.
Verinin Demokratikleşmesi: İşletmeler veri-tabanlı yönetildikçe, çalışanları veriyle yetkilendirilmesi de önem kazanıyor. Geçtiğimiz birkaç yılda veri görselleştirme ve veri bulguları alanlarında da önemli gelişmeler kaydedildi. Bu araçlar, iş zekasında önemli gelişim oldu. Bu yıl şirket organizasyonlarının her noktasında veriyi demokratikleştiren gelişmelere daha sık rastlayacağız. Ayrıca veri, analiz uzmanı olmayanlar için de önemli ölçüde esnek hale gelecek.