Menü-sipariş-ödeme üçgeni mobilde buluşuyor
Sınırlı zamanda garson yakalayıp sipariş vermek, siparişi beklemek, yetmezmiş gibi ödeme için ayrıca geçirilen vakit hele de çalışanların öğle tatillerinde aslan payını alıyor. Bu soruna, restoranın internet bağlantısı ile çözüm sunan HesapAl uygulaması ise restoranlar ve uygulamanın kullanıcısı bireyler için hız ve kolaylık demek.Siparişi ve ödemeyi mobil cihazda bir araya getiren HesapAl uygulaması, hem restoran ziyaretçileri hem restoran sahipleri için kolaylık sunuyor. Menü ve ödeme talimatı sonrası POS cihazı beklemek gerekmiyor, aynı mekanda önceki siparişleri görüntülemek mümkün oluyor, kredi kartını kolayca kaydedip hesabı tek tuşla ödemek güvenli bir alternatif sunuyor. HesapAl CEO'su Emre Yılmaz, restoran yönetimi çözümü Micros olan noktalardaki müşteri ilişkisi, satış ve dağıtım ağını kullanmaya önem verdiklerini, Protel’in de bu yapının ortağı olduğunu belirtti. “Kendi satış ekibimiz de restoranlarla bağlantıya geçiyor” diyen Emre Yılmaz, iki temel özelliğe işaret etti: HesapAl üzerinden sipariş verebilmek ve ödeme yapabilmek. Bu mini ödeme işlemi için finans kurumları ile de bağlantı kurduklarını söyleyen Emre Yılmaz, yurtdışı hedeflerinden yatırım odaklı beklentilerine, detayları paylaştı:
Bu, farklı bir mobil sipariş yöntemi. Bunu ne zaman geliştirdiniz?
Fikir olarak aklımıza gelmesi 2013 yılına dayanıyor. O zaman beyaz yakalı olarak çalışır ve öğle yemekleri için dışarı çıktığımızda 1 saatlik öğle arasını iyi değerlendiremediğimizi düşünürdük. Malum, mekana gitmek, sipariş vermek, hesap beklemek gibi süreçler var. Bu ‘kayıp’ zamana karşı, mobil başlığında nasıl bir çözüm olabileceği üzerine araştırma yapmaya başladık. Fark ettik ki, insanların en fazla işlem sıklığı olan sektörlerden biri yeme içme sektörü. Ama bu kadar sık işleme rağmen, müşterisi hakkında bu kadar az veriye sahip başka sektör de yok. Bazı işletmelerde farkındalık var, ama çözümleri hayata geçirmek ve verim almak, yatırım ve emek işi. CRM noktasında da eksiklikler vardı. İki ihtiyacın birbirini tamamladığını anladık ve 2013’te bu konuda çalışma kararı aldık, 2014 ortasında ortaya bir ürün çıktı. Bunun saha testlerini yaptık ve Protel’in Micros çözümü ile entegre ettik. Restoranın omurgası olan otomasyon sistemlerine ulaşmaya başladık. Bu hem sürecin hissedilmeden yürümesi hem de halihazırda Micros çözümü kullanan restoranın BT yatırımı odaklı rahatsızlık hissetmemesini sağladı. Uygulama iOS ve Android tabanlı. Micros dışındaki noktalar içinse web tabanlı bir çözümümüz var. Yani sistem iki taraflı işliyor.
Bu yapıyı kurmak ne kadar sürüyor?
İşletmenin interneti, internete bağlı bilgisayarı veya tableti varsa, QR kodu biz kuruyoruz Altyapı beklentimiz en basit seviyede internet ve ona bağlı cihaz. Sisteme uzaktan erişerek kurulumu yapıyoruz. Micros olan bir işletmede Micros ile bağlantı kurup ürünleri kendi veri tabanımıza alıp, kullanıma hazır hale getiriyoruz. Micros olmayan işletmede ise yine aynı gün veritabanı bağlantısı kuruluyor. Sahada kurulması ve çalışanlara tüm operasyon sürecinin anlatılması yarım gün alıyor. Böylece maksimum 1,5 günde tüm yapıyı devreye alabiliyoruz.
Bu uygulamanın İngilizcesi de var, neden?
Burada hedef kitlemizin bir bölümü yabancılar. Temelde de küresel düşünüyoruz bu projeyi. Çünkü servis süresi bekleme, işgücü maliyeti sadece Türkiye’deki işletmelerin problemi değil. Hedef; bu yapıyı yurtdışına taşımak. Çözüm çoklu dille çalışabilecek bir altyapıya sahip ve kullanıcının telefon dilini anlayıp ona dönüşebilecek şekilde tasarlandı. Bu dil desteğini yaygınlaştırdıkça, iş ortaklarımızla daha çok ülkeyi hedefleyebileceğiz. Micros ile ortak çalışmamız artı değer. Ödeme tarafında Mastercard ile işbirliği yapıyor, altyapı tarafında Mastercard’ın PCI sertifikalı kart saklama altyapısını kullanıyoruz. Sistem Micros ile Mastercard ile entegre olup, çoklu dil altyapısını destekleyince, küresel olmanın önünde de engel kalmıyor.
Yurtdışına açılım ne zaman olacak?
Önceliğimiz Türkiye pazarında başarı. 2016 sonlarına doğru yurtdışı adımlarını atmaya daha hazır oluruz. Hedefimiz potansiyelin yüksek olduğu ABD ve İngiltere gibi pazarlarla, işgücünün pahalı olduğu, mobil alanda gelişmiş Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkeleri. Bu bölgelerde self servis hizmetler öne çıkıyor. Ortadoğu ve Körfez bölgesi de önemli. Ama acelemiz yok ve ince eleyip sık dokumak için vaktimiz var.
Hedefiniz nedir?
Bu yapıyı daha ileri taşımak için yatırım arayışlarımız var ve bunun için adımlar atıyoruz. Bu yurtdışından risk sermayesi şeklinde olacak. Türkiye’nin ardından, bizi küresele götürecek bir paydaş arıyoruz. Yurtdışında risk sermayesi şirketleri de bu tarz girişimlere sıcak bakıyor.
Bir restoranda yapılanma süreci nasıl ilerliyor?
Bizim bu tek çözümümüz, her işletmede satış ve kurulum adına ayrı bir proje. Her işletmenin iç operasyon yapısı kendine has ve her biri için bazı değişikler yapmak gerekebiliyor. Bunun için de restoran operasyonlarını bilmek gerek. Birçok noktaya dokunan bir sistem var. İşletmenin konumu ve altyapısının, internet bağlantı kalitesinin seviyesi önemli.
İşletmeler; operasyonu daha verimli hale getirmesi, sadakat programları ve indirimlerin müşteriye kullandırılabilmesi gibi farklı beklentilerle bu işe adım atıyor. Bu sistemle son kullanıcının da önemli bir alışkanlığını değiştirmeye çalışıyoruz. Her nesil kendine has özelliklere sahip, ama ortak noktaları sipariş verme alışkanlığı. Gençler bu yapımıza çabuk uyum sağlayıp kolayca kullanıyor ve olumlu yorumunu paylaşıyor. Beyaz yakalıların önemli bir bölümü de uygulamanın kendisine zaman kazandıracağı yorumunu yapıyor, çevresini bilgilendiriyor. Sistemin işlerliğini işletmelere göstermiş durumdayız. Bu yapıyı onlara tanıtıp deneme amaçlı kullanmalarını sağladığımızda, olumlu dönüşler alıyoruz.
Bilgileriniz şifreleniyor
Uygulamayı mobil cihazına yükleyen kullanıcı söz konusu olduğunda, hem sertifikalarımız hem insanların mobil ödeme sistemlerine yönelik güveni ön planda. Mastercard ile işbirliğinin en önemli avantajı bu. Kullanıcıya, yükleme sürecinde şu bilgilendirmeyi yapıyoruz: Kart bilgilerinizi görmüyoruz, bunlar Mastercard tarafından saklanıp şifreleniyor. Sahadaki arkadaşlarımız da bu konuda bilgilendirmeye önem veriyor. Bankalar da bu sistemde yer almak istiyor. Sonuçta tüm sektörlerde dönüşüm ve self-servise gidiş var. Bu etki restoran başlığında da kendini gösterecek, bu kaçınılmaz.