Otomasyon; kalite ve verimlilik sağlıyor
Mitsubishi Electric, Ankara’nın ardından 10 Şubat’ta İstanbul’da “Otomasyonda ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme çözümleri” temasıyla düzenlediği etkinlikte, ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme projelerinin otomasyonunda çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. Mitsubishi Electric’in Marmaray’daki yüksek katma değerli otomasyon çözümlerinin açıklandığı etkinlikte Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Masahiro Fujisawa, markanın köklü inovasyon mirasını pazarın ihtiyaçlarını doğru analiz etme yetisi ile birleştirerek otomasyonda yüksek kalite ve verimlilik sunduklarını vurguladı.
Etkinliğin açış konuşmasını yapan Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Masahiro Fujisawa, dünyadaki üreticilerin ileri otomasyon sistemleri için Mitsubishi Electric’e güvendiğini vurgularken, “Türkiye’de ise fabrika otomasyonu ürünlerimizi, dizayn, projelendirme, yazılım ve devreye alma çalışmalarındaki mühendislik becerilerimizle birleştirerek Türkiye’ye yüksek kaliteli hizmet sunuyoruz” dedi.
Etkinlikte, Mitsubishi Electric’in tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iddialı bir oyuncu olduğu ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC – Heating, Ventilating and Air Conditioning)sektörünün otomasyon çalışmaları hakkında detaylı bilgi verildi. Mitsubishi Electric’in ısıtma, soğutma ve mekanik havalandırma sistem çözümlerinin uygulamalı örneklerle anlatıldığı etkinlik kapsamında; markanın yangın sistem çözümleri, elektrik dağıtım ve yönetim sistemleri de tanıtıldı.
Marmaray süreci ele alındı
1873 yılından bu yana dünya çapında dikkat çeken projelere imza atan Japon devi Taisei Corporation, Marmaray projesi ile Türkiye’de de öne çıkıyor. Bu kapsamda Bülent Özince, Taisei-Gama-Nurol konsorsiyumu ile gerçekleştirilen Marmaray tünel inşaatı ve Mitsubishi Electric’in projeye yüksek katma değer sağlayan hizmetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri, faaliyet alanları içinde önemli bir yer tutan altyapı projeleri kapsamında, Marmaray’ın “İstasyon Bilgi ve Yönetim Sistemi Projesi”ni gerçekleştirdi. Mitsubishi Electric’in Marmaray BC1 Boğaz Geçiş Projesi kapsamındaki hizmetleri; ileri teknoloji ürünü otomasyon ekipmanları, mühendislik ve tasarım, projelendirme, yazılım programlama, donanım montajı, devreye alma, eğitim ve servis desteğinden oluşuyor. Tünel, tüm istasyonlar, havalandırma binaları ve jeneratör binalarında elektromekanik ekipmanların kontrol ve izlenme işlerini gerçekleştiren Mitsubishi Electric, Marmaray’ın enerji sistemlerinin her iki yakada bulunan iki adet TEİAŞ ve iki adet jeneratör grubu tarafından beslenmesi için gerekli olan senaryoları da hayata geçirdi.
Uçtan uca izleme yapısı
Marmaray Boğaz Geçişi Projesi kapsamında Mitsubishi Electric’in tünellerde gerçekleştirdiği çalışmalar; havalandırma sisteminin kontrolü ve izlenmesi, duman tahliye senaryolarının başlatılması, durdurulması ve izlenmesi, sel kapaklarının açılıp kapatılması, drenaj sisteminin izlenmesi ve alarmlarının gözlenmesi, aydınlatmalarının izlenmesi ve kontrolü, çevresel ölçüm sistemlerinin izlenmesi, yangın alarm ve söndürme sistemlerinin izlenmesi şeklinde sıralanıyor. Markanın istasyon ve havalandırma binalarındaki çalışmaları ise ortak alan ve oda fanlarının kontrolü ve izlenmesi, alçak gerilim dağıtım ve UPS sistemlerinin kontrolü ve izlenmesi, yangın ve söndürme sistemlerinin izlenmesi, ortak mahal aydınlatmalarının kontrolü ve izlenmesi, temiz su, kirli ve atık su sisteminin izlenmesi, yürüyen merdivenlerin kontrolü ve izlenmesi, asansörlerin izlenmesinden oluşuyor.
Marmaray’da yüzde 100 yedekli kontrol sistemi
Yüzde 100 yedekli olarak tasarlanan Marmaray kontrol sisteminde; 37 bin donanım izleme ve kontrol noktası, 107 bin yazılım izleme ve kontrol noktası, 750 operatör ekranı kontrol sayfası ve 100 kilometre haberleşme kablosu bulunuyor. Bu sayede örneğin, tünelde oluşabilecek bir yangın durumunda operatörler, ilgili olay noktasındaki tren operatörü ile temas kurabiliyor, yolcuyu ve dumanı tahliye etmek amacıyla hava akış yönünü tespit edebiliyor. Böylelikle sistemin, operatörü yönlendirmesi ile hata olasılığını en aza düşürüp kolaylıkla tanımlı havalandırma senaryosunu başlatabiliyor.
Mitsubishi Electric, Marmaray’da olduğu gibi Türkiye’deki diğer altyapı projeleri, fabrikalar, konut ve ofis projelerinin yanı sıra oteller, AVM’ler, otoparklar, tüneller, havuzlar gibi her türlü toplu kullanım alanında bulunan HVAC sistemlerinin otomasyonunda çözüm ortağı olmayı hedefliyor.