Hedef: Yurt dışında farkındalığı artırmak
Voxporta, yeni ürün ve sürümleri ile uluslararası tanınırlık yaratmaya, yeni pazarlar bulmaya çalışıyor.
Voxporta Genel Müdürü Hakan İçduygu, yeni ürünler, versiyonlar çıkartırken uluslararası tanınırlık yaratmaya, uzak hedefler bulmaya çalıştıklarına vurgu yaptı.
Konuşmasına LEAPvox’ı hatırlatarak başlayan Hakan İçduygu, bunun rafta ürün Ar-Ge’si olması açısından ilk Ar-Ge projesi olduğunu söyleyerek “Dünyada eşi benzeri olmasın dediğimiz bir modeldi. Bütünleşik iletişim ifadesinin vücut bulmuş haliydi” değerlendirmesini yaptı. Şu anda daha gelişkin bir bayi – satış kanalları olduğunun altını çizen İçduygu, “Şimdi artık çok net sınırlar var; ticari ürün grubu bölümü bulunuyor. Onun dışında kamu ve büyük kullanıcılar dediğimiz bir bölüm mevcut ki orada ‘Kurumsal’ dediğimiz ürün grubunu tercih ediyoruz; güvenilirlik ve erişilebilirlik açısından kamunun beklentisi farklı. Yakın zaman içinde başladığımız; savunma sanayine yönelik ürünler, alt ürün grupları var ve tüm bu bölümlerin hepsinin farklı ihtiyaçları ve beklentileri bulunuyor. Dolayısıyla şirketin geçmişinden gelen bilgi ve deneyimimizle ürünü paketlemek o tarafta zor olmadı” şeklinde konuştu.
Deniz Kuvvetleri Projesi tamamlandı
“Artık Voxporta’dan; yeni ürünler, satılan ürünlerin yeni jenerasyonu bekleniyor” ifadesini kullanan İçduygu, “Bugüne kadar bütünleşik yapılar kurgularken özellikle ‘Kurumsal’ tarafta endüstriye daha fazla uyar hale geldik. Santral, bütünleşik olarak pek çok kabiliyet sunarken bunu ayırmamız istendi; parametrik olarak ayırmaya başladık, kendi içinde ürünlere dönüştü. Farklı marka ve modelde ürünlerle de entegre şekilde çalışıyor. Endüstri standardı neyse gerekli içeriği biz hazırlıyoruz. Deniz Kuvvetleri Projesi tamamlandı. Çeşitli platformlarda kullanılır şekilde sahada ürünlerimiz mevcut. Milli bir üretici olarak yerli imkânları kuruma açık kaynak kodu teslim edebilir şekilde sağladık” açıklamasını yaptı. İçduygu, ürünlerinin uluslararası standartlara uygun olarak hazırlandığına vurgu yapıp konuşmasını şöyle sürdürdü: “2016 için tamamladığımız bir Ar-Ge süreci var; Cisco, Avaya gibi firmaların telefon setlerinin tam özelliklerini bizim telefon santrallerimizde çalışabilecek şekilde derledik ve bunun için bize herhangi lisans ücreti ödenmesi gerekmiyor. Bu bizi endüstride daha farklı bir yere götürüyor; büyük bir fiyat avantajı sağlıyor. Yakın zamanda lansmanını da gerçekleştireceğiz. Çoklu sayıda telefon setinin, farklı markadan ürünlerini, bir senaryo içerisinde tek noktadan yönetilebilmesini sağlıyoruz.”
Ar-Ge ve inovasyonla sahaya çıkmak istiyorduk, şimdi artık sahadayız
Yılda 2 kez ‘Kamu Platformu’ düzenlediklerine dikkat çeken Hakan İçduygu, bu platformların kesinlikle ürün odaklı olmadığını, bir ‘konu’ seçildiğini, bu sebeple de katılımın hep arttığını belirterek 2016 için hedefledikleri lansman dışında; 2. konularının LEAPhone versiyon 2 olduğunu; bunun da bir telefon santrali ve ses ağ geçidi olarak ayrı ayrı paketlenebildiğini aktardı. İçduygu, 2015 yılında İstanbul operasyonlarını da başlattıklarını belirtip satışı ağırlıklı olarak İstanbul’a kaydırdıklarını söyledi ve şu bilgileri verdi: “Türkiye’de 60’ın üzerinde bayimiz ve 2 adet distribütörümüz bulunuyor. İstanbul ve Ankara ofislerimizde eğitimlere devam ediyoruz. Ar-Ge ve inovasyonla sahaya çıkmak istiyorduk, şimdi artık sahadayız. Yazılım Ar-Ge’mizi de; Hacettepe Teknokent’e taşıyoruz. Yurt dışı fuarlara katılıyoruz, ihracat tarafında da varız. Sadece Türkiye’de satış yapmak ticari olarak izah edilebilir bir durum değil. Yeni ürünler, versiyonlar derken uluslararası tanınırlık yaratmaya çalışıyoruz. Ürünümüzün gerçekten beğenileceği uzak hedefler de bulmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda Güney Afrika açılımı bizim için önemliydi. Burada distribütör sıfatıyla bir firmayla çalışmaya başladık. Garanti politikamızın bir parçası da; ürünü sıfırıyla değiştiriyoruz. Bu hem Türkiye hem de yurt dışı pazar için çok büyük avantaj. Şu anda aktif şekilde Katar ve Suudi Arabistan’da bayilerimiz var. Meksika’da, Çin’de de bayimiz bulunuyor. Çin’deki bayimiz kendi yerli üreticilerinden çok bizim ürünümüze yüzde 100 güveniyor. Bu sene GITEX’E gideceğiz. Orta Doğu’da farkındalığa ihtiyacımız var çünkü. Zaten hedefimiz; yurt dışında farkındalığımızı artırmak. Ticaret, iletişim teknolojilerinde kaçınılmaz. Yatırımlarımız devam ediyor.”
Yeni jenerasyon depolama ürünü: LEAPhub
İçduygu, inovosyon merkezli bir şirket oldukları için yeni bir ürünün yatırımını yaptıklarının haberini verdi ve bu ürünü depolama cihazı LEAPhub olarak aktararak “Artık depolamayla ilgili ihtiyaç çok büyük. Yapılması gereken şey; organik şekilde büyüyebilir depolama sistemleri. Bunlar, devrimsel; yeni jenerasyon depolama sistemleri oluyor. Uzun süredir Ar-Ge projemiz vardı. Mimari prensip olarak, disk başına işlemci; küçük hücrelerden oluşan kendi içerisindeyken anlamsız ama birlikteyken anlamlı hale gelen mekanizmalar. Bir birim için 4 birim yatırım yapılıyordu ki bu büyük bir israf. Artık önemli olan dağınık şekilde bulundurabileceğimiz depolama sistemleri arasında bir ilişki olması, en azından bilginin bir ya da daha fazla yerde bulunması, disklerin değil. Bu bir bulut çözümü; yüzlerce sunucuya ulaşan bir ağ. Aynı veriye çok noktadan ulaşabilme prensibi var. En önemli konu; sanallaştırma ki bunun bir depolama tarafı bulunuyor. Ürünümüz; sanallaştırma denilen sistemlerle tam entegre çalışıyor. Sisteme küçük parçalarla başlayıp zaman içinde yatırım yaparak sistemi büyütebiliyorsunuz. Enerji tasarrufu da çok önemli. Biz konvansiyonel algının dışına çıkmaya çalışıyoruz. Bizi tanıyan kamu kurumları bunu denemek istiyor. LEAPhub ayrı bir markamız olacak; 2016-2017’de çok fazla sesimiz duyulacak. LEAPvoX büyümeye devam ediyor ama depolama alanında da ilerleyeceğiz. Tamamen ürünlerin satış hacmiyle ilgili olarak bir üretim hattı da düşünüyoruz; 2016-2017’de böyle bir hamle de gerçekleştirebiliriz.” TBMM’nin 3 yıldır aktif şekilde elektronik faks sunucu sistemlerini kullandığına, bunun da dünyadaki en büyük 3. sistem olduğuna dikkat çeken İçduygu, Dolmabahçe Sarayı’nın da bu sistemi kullandığını açıkladı. Hakan İçduygu, Ar-Ge tarafında ciddi büyüme hedeflediklerini kaydederek bunun içinde mevcut ürünlerin sektörel veya yurt dışı hedeflere doğru şekillendirilmesi olduğunu ifade ederek “Bu hiç bitmeyen bir döngü… İnşaat, otelcilik gibi çok sayıda sektörel çözüm de var. Bizi daha büyük yapacak şey; markanın hem tanınırlığı hem de müşterinin bizi inovatif ve hızlı bir şekilde tanıyor olması yani müşteri memnuniyeti” dedi.