TMT’de gelişim hızı, birçok yeniliği de beraberinde getirecek
Deloitte, 15’inci “Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Öngörüleri” raporunu yayımladı.
Rapor; sanal gerçeklik, bilişsel teknolojiler, grafen kullanımı, reklam bloklama, medya gelirlerindeki değişim ve akıllı telefon pazarı ile ilgili bilgiler içeriyor. Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya, Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri Tolga Yaveroğlu, 2016 yılında sanal gerçeklik başlıklarının satışlarının düzenli teknoloji kullanıcıları tarafından 2,5 milyon adete, sanal gerçeklik pazarının da bir milyar dolara ulaşacağı tahminini paylaştı. Uzun vadede ise sanal gerçeklik; akıllı telefon, PC ya da televizyon gibi cihazların ölçeğine ya da yaygınlığına ulaşmakta zorlanacak. Bilişsel teknolojiler alanında büyüme potansiyeline de dikkat çeken Yaveroğlu; şu yorumu yaptı:
“Bu yıl, ilk 100 yazılım şirketinin 80’inin bilişsel teknoloji şirketi olacağını tahmin ediyoruz. Bu durum, Nesnelerin İnterneti’nin sunduğu potansiyeli açığa çıkararak, bilişim sektörünü çok farklı bir hale getirebilir. Bilişsel teknolojilere, kısa dönemde yeni sanal gerçeklik başlıklarına nazaran tüketiciler tarafından daha az ilgi gösterilse de, bilişsel teknolojiler uzun vadede hem işletmeler hem de tüketiciler için daha büyük önem arz edecek.”
TMT başlıklarında öne çıkan eğilimler
Teknoloji
- BT pozisyonlarında kadınlar: 2016 sonu itibariyle gelişmiş ülkelerde kadınların, BT profesyonellerinin sadece yüzde 25’ini oluşturması bekleniyor. Bu rakam, 2015 yılı oranına paralel.
- Bilişsel teknolojiler ve kurumsal yazılımlar: 2016’da, ciro bazında ilk 100 kurumsal yazılım şirketinin 80’inden fazlasının bilişsel teknolojileri ürünlerine entegre etmesi bekleniyor. Bu, ilk 100 yazılım şirketinin 64’ünün bir ya da daha fazla bilişsel teknolojiyi içeren ürün ve hizmetler sunduğu 2015’e kıyasla, yüzde 25 artış demek.
- Mobil çevrimiçi ödeme işlemleri: Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar üzerinden yaptıkları satın almalarda, üçüncü parti dokunmatik ödeme sistemi kullanan kişi sayısının 2016 yılında yüzde 150’lik artışla 50 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
- Grafen: 2016 yılında, grafen materyal pazar büyüklüğü 10-15 milyon dolar seviyesinde kalacak olsa da, bu alandaki Ar-Ge faaliyetleri yüz milyonlarca dolar büyüklüğünde olacak. Bu materyalin sunduğu potansiyelin tam olarak değerlendirilmesi ise onlarca yıl alabilir.
Medya
- Mobil reklam engelleme: 2016 yılı sonunda, mobil reklam engellemeyi tercih eden kullanıcı sayısı, toplamın sadece yüzde 0,3’ü olacak. Yani, toplam 70 milyar dolarlık mobil reklam pazarının sadece 100 milyon dolarlık kısmı olası bir tehlikede.
- Mobil oyunlar daha az kârlı: 2016’da akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazların yazılım gelirleri itibariyle lider oyun platformu haline gelmesi ve 2015’dekine kıyasla yüzde 20 artışla 35 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor. Oyun başına ortalama gelire bakıldığında, platformlar arasında ciddi farklar olması muhtemel.
- eSpor: eSpor, 2016’da 500 milyon dolarlık küresel gelir yaratacak, yaklaşık 150 milyonluk düzenli veya aralıklı takipçi eden izleyici kitlesine ulaşacak. Ama bu rakam, öne çıkan spor dallarından elde edilen, 4-30 milyar dolar arasındaki lig gelirlerinin küçük bir bölümü.
- Avrupa futbol gelirleri: Avrupa futbol pazarı, 2011-2012 dönemine kıyasla 8 milyar dolarlık artış ve yıllık yüzde 7’lik bileşik büyüme ile 2016-2017 döneminde ilk kez 30 milyar dolara ulaşacak.
- Dijital medya ve gişe hasılatı: 2016’da ABD ve Kanada’da toplam 1,3 milyar bilet satışı ile gişe hasılatlarının yüzde 3’lük düşüş kaydetmesi ve 10,6 milyar dolara gerilemesi bekleniyor.
- TV alanında erozyon: 170 milyar dolarlık 2016 beklentisi ile dünyanın en büyüğü olan ABD geleneksel TV pazarının 2016’da en az beş cephede erozyona uğraması bekleniyor: Öde izle aboneleri, öde izle penetrasyonunun toplam nüfusa oranı, öde izle aboneliği için ödenen aylık ortalama bedel, antenli TV’ye geçiş yapan tüketiciler, özellikle 18-24 yaş grubunun yayınları canlı ve banttan izlenmesi.
Telekomünikasyon
- Gigabit internet çağı: Saniye başı gigabit (Gbit/s) internet bağlantılarının 10 misli artışla ve yüzde 70’i ev kullanımı olmak üzere, yıl sonunda 10 milyon aboneye çıkması bekleniyor. Talepteki artış, büyük olasılıkla daha geniş erişilebilirlik ve düşen fiyatların etkisiyle tetiklenecek.
- Kullanılmış akıllı telefonlar: 2016 yılında 120 milyon kullanılmış akıllı telefonun takas ya da ikinci el satışlar yoluyla el değiştirmesi ve 17 milyar dolarlık satış hacmi yaratması bekleniyor. Ayrıca, 2016’da birinci el pazarında 500 dolar ya da üstü fiyatla satılan, ‘premium segment’ akıllı telefonların yüzde 10’unun, ömrünü tamamlayana kadar 3 ya da daha fazla kez el değiştireceği tahmin ediliyor.
- Fotoğraf paylaşımı: 2016’da, bir önceki yıla oranla yüzde 15 artışla, 2,5 trilyon fotoğrafın paylaşılacağı ya da çevrimiçi depolanacağı öngörülüyor. Bu fotoğrafların yüzde 90’ı akıllı telefonlarla çekilirken, dijital SLR, kompakt kamera ya da tabletlerle dizüstü bilgisayarlar da kalan yüzde 10’u oluşturacak.
- “Veri amaçlı kullanım” kavramı: 2016 yılında, gelişmiş ülkelerdeki akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 26’sının, herhangi bir haftada, cihazlarını geleneksel arama maksatlı hiç kullanmayabileceği öngörülüyor. Bu bireyler, “veri amaçlı kullanıcılar” olarak değerlendiriliyor, iletişimlerini geleneksel sesli aramadan kısa mesaj, sesli mesaj ve OTT video hizmetlerine kaydırıyor.
- VoLTE / VoWiFi: En az bir paket bazlı ses hizmeti sunan mobil operatör sayısının 2016 sonunda; 2015 başına oranla 6 misli, bir önceki yılın aynı dönemine oranla iki misli artışla 100’e ulaşması bekleniyor. Raporda, yaklaşık 300 milyon kişinin, Voice over WiFi (VoWiFi) ve/veya Voice over LTE (VoLTE) kullanıcısı olması beklentisine dikkat çekiliyor.