Otomotiv sektörü, BT ile tepeden tırnağa değişiyor
Uluslararası danışmanlık şirketi KPMG’nin otomotiv sektörüyle ilgili yaptığı araştırma, otomotiv üreticilerinin yakın gelecekte birer metal üreticisi olmanın yanında, bilişim uzmanı olarak nasıl konumlanacağı sorusuna yanıt veriyor.
Otomobillerin sadece bir ulaşım aracı olduğu günlerin geride kalmasından yola çıkan KPMG, “Metal üreticisi mi? Network Uzmanı mı?” araştırması ile internet üstünden dünyaya bağlı hale gelen arabaların aynı zamanda birer veri üretme makinesi haline geldiğini ortaya koyuyor.
Ağ uzmanı haline gelecekler
Buna göre, günümüz otomotiv üreticilerinin geleneksel iş modelini bir yana bırakıp müşteri ve hizmet odaklı ‘Ağ uzmanları’ haline gelmeleri bekleniyor. KPMG Türkiye Otomotiv Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Ergün Kış, gelişen teknolojinin sektöre açtığı yolu ve fırsatları şöyle açıkladı:
“Bugün küresel şirketlerin en önemli gündemi yüksek katma değer yaratmak. Bunun için de tasarım, Ar-Ge, üretim, pazarlama ve satıştan oluşan değer zinciri oluşturmak gerekiyor. Teknoloji temelli gelişmeler özellikle otomobil sahiplerinin taleplerini zaman zaman karşılamakta yetersiz kalabiliyor. Özellikle bilişim teknolojilerinin otomotive göre çok daha hızlı gelişmesinin yarattığı yeni talepler üreticiyi zorluyor. Bugün bireyler artık cep telefonu veya küçük mobil aygıtlarla her türlü iletişimi her mekânda kolay ve etkin olarak sağlıyor. Araç içinde ve hareket halindeyken fark etmiyor. Artık her şey mobil ofise dönüşmüş durumda. Tabii otomobil de bunun dışında kalmamalı. Öte yandan artan kentleşme bireylerin çoğu zamanını bireysel veya toplu taşıma araçlarında geçirmesine yol açıyor. Burada geçen zamanın değerlendirilmesi ise ancak bilişim teknolojileri ile sağlanabiliyor. Bu alandaki uygulamalar özel binek araçlara göre henüz sınırlı denebilir. ”
Tehditlere dikkat!
Yeni dünyada teknolojik değişimlerin, iletişim ve bilişim temelli olduğunu belirten Ergün Kış, otomotiv üreticileri için tehdit oluşturabilecek alanlara da dikkat çekti:
“Yıllarca mekanik teknoloji gelişimine yoğunlaşan otomotiv sanayi için bilişim yepyeni bir alan ve bu alanda çok güçlü yeni teknoloji şirketleri var. Eğer otomotiv sanayi bu alanda da yetkinlerini artırmazsa bilişim sektörü, müşteri talepleri doğrultusunda ağırlığını koyacak. Bu da otomotiv değer zincirinde sanayinin kaybı anlamına geliyor. Raporumuzda özetle otomotiv sanayinin vakit geçirmeden bilişim teknolojisi alanına da girerek, değer zincirinde bu teknolojiye doğrudan yer vermesini öneriyoruz”
Otomotiv üreticilerinin, müşteri ve hizmet odaklı ‘Ağ ve bilişim uzmanları’ haline gelmesini öngören rapordan dikkat çeken başlıklar şöyle:
Bağlantılar, yeni iş modellerini ortaya çıkartıyor: Şirketler gelecekte herkesle ve arabanın içi dahil olmak üzere her yerde doğrudan müşteri ilişkileri faaliyetlerinde bulunabilecek. Günümüz üreticilerinin ürün ve donanım odaklı geçmişi geride bırakıp, müşteri ve hizmet odaklı ‘Ağ Uzmanları’ haline gelmeleri gerekiyor. Müşteri ara yüzlerinin üçüncü tarafların eline geçmesini engellemenin tek yolu, müşterilere yaşam döngüsünün tamamını kapsayan araca bağlı ve araçtan bağımsız ürün ve hizmetler sunmaktan geçiyor.
Geleneksel satın alma yöntemleri bitecek: Satın alma kararlarının geleneksel yöntemlerle verildiği ve müşteri davranışının, ürün ve teknolojiye odaklı ve öngörülebilir olduğu günler geride kalmak üzere.
Nesnelerin İnterneti sihirli değnek değil: Gelecekte iş modellerinin başarılı olmasında en önemli faktör Nesnelerin İnterneti değil, Davranışların İnterneti olacak. Gelecekte arabalar, birbirine bağlı hareketli ve hareketsiz veri odalarından oluşan bir ekosistemin çok sayıdaki donanım unsurundan sadece biri olacak.
Geleceğin iş modellerinin yakıtı ‘veri’ olacak: Araç ve müşteri verileri akıllı bir şekilde birleşecek. Arabanın insanlarla ve çevreyle olan etkileşimi, onu dev bir veri üretme makinesine dönüştürüyor. Ancak yarının müşterileri, verilerinin ne kadar kıymetli olduğu konusunda daha bilinçli olacak ve karşılığında herhangi bir ödül veya ödeme almadıkları takdirde verilerini üçüncü taraflarla paylaşmayacak.