Yapay zekaya Oscar
Geçen yılın bilimkurgu filmi “Ex Machina”, 2016 En Başarılı Görsel Efekt Oscarı’nı aldı. Filmin başlığı, “bir araç veya makine vasıtasıyla” anlamına geliyor. Türkiye’de gösterim tarihi şimdilik belirsiz. Öyküsündeki temel şöyle atılmış:
Dünyanın en büyük arama motorunu icat eden Mr Garland, aynı zamanda, dünyanın en ileri yapay zekalı robotunu da yapar. Şirketinde çalışan “bilişim ineği” Caleb’i, malikanesine bir görevle davet eder: Caleb, en gelişkin robot Ava ile sohbet edecek, ve onu Turing Testi’nden geçirecek. Yani: Robot bir makine midir? Yoksa, kendi “zihni” var mıdır? İnsan gibi düşünebilir, davranabilir, hatta duygu gösterebilir mi? Eğer, insandan “farkı farkedilmiyorsa,” Turing Testi’ni geçecek.
Caleb’in karşısına, Asimo değil, tam tersine seksi, çok güzel, mükemmel zeki, “adeta” insan gibi robot Ava çıkar (Ava rolünde İsveçli Alicia Vikander, başka bir rolde en başarılı yardımcı oyuncu ödülü aldı). Caleb, Ava’ya tutulur. Hele Ava, üzerine kadınsı giysiler giyerek Caleb’in karşısına çıkınca! Ava’nın görsel efektini bu işin uzmanı İngiliz Andrew Whitehurst yarattı. Öyle ki, Alicia’nın genç ve güzel yüzüyle birlikte, batın bölgesindeki saydamlıkta yanıp sönen ışıklar sanki çok doğalmış gibi “görünüyordu.”
2014’te “Her” adlı filmde, işletim sistemi Samantha’yı Scarlett Johansson seslendirmişti. Filmde görülmediği, sadece duyulduğu halde Roma Film Festivali’nde Johansson, en iyi kadın oyuncu seçildi! Şimdi de Ava rolündeki Alicia Vikander, seyirciye (ve Caleb’e) robot değil, çok güzel, cazip ama tehlikeli bir kadın olarak görülüyor.