Dikiz aynalarında LCD devrimi yolda
Otomotiv sektörü şu sıralar hızlı bir elektronikleşme devrimi yaşıyor. Araçlarda elektronik aksam kullanımı son yıllarda bir hayli arttı; hatta artık neredeyse tamamen elektronik araçlar kullanıyoruz. Tesla’nın araçlarında kullandığı elektronik altyapı, diğer şirketleri de teknolojik anlamda “itmeye” sebep oluyor. İnternete bağlanabilen, sürücüyle iletişime geçen, hatta otomatik olarak park yeri bulup kendini yerleştirebilen, yapay zekaya sahip araçlardan bahsediyoruz. Cadillac da bu elektronikleşmeye kendi teknolojileriyle katkıda bulunmayı amaçlayarak optik ayna yerine LCD ekran kullanmayı planlıyor.
Normal aynadan 3 kat geniş açı
Cadillac’ın Mart’ta piyasaya çıkacak olan yeni aracı CT6, oldukça ilginç bir dikiz aynası seçeneğiyle karşımıza çıkacak. Standart bir dikiz aynası yerine yüksek çözünürlüklü bir LCD ekran yerleştiren Cadillac, arabanın arka tarafındaki kameralardan aldığı görüntüyü bu “dikiz LCD’sine” yansıtıyor. Normal bir optik dikiz aynasının sağladığı görüntü açısının yaklaşık 3 katı kadar genişliğinde görüş sağlayabilen sistemin sürücüye büyük avantaj sağlayacağı aşikar. Bu noktada kamera sistemi büyük önem kazanıyor. Zira karanlık bir yolda, arkadan gelen arabanın ön farları eşliğinde nasıl bir tepki verdiği merak konusu.
Sistemin en başarılı yanı ise gerektiğinde klasik optik ayna moduna da geçebiliyor olması. Herhangi bir şekilde kameralarda veya LCD’de problem olduğunda basit bir şekilde optik ayna devreye alınabiliyor; yolumuza devam edebiliyoruz. Diğer taraftan arka koltukta oturanların uzun boylu olması sebebiyle oluşabilecek görüş alanı kapanması durumuyla da karşılaşılmayacak. Ayrıca arkamızdaki arabanın uzun farları açık bırakması durumunda da sürücünün gözlerinin rahatsız olması durumu ortadan kalkacak. Son olarak bir gece görüş sistemi kullanılarak aracı park etme konusunda da destek olabilir.
LCD dikiz aynası sistemi, üzerinde yeterince uğraşılması durumunda gelecekteki araçlarda yerini alabilir. Mart’ta piyasaya çıkacak olan Cadillac CT6’da kullanılacak bu teknoloji için gerekli izinlerin alındığı belirtiliyor. Otomobil meraklılarının kafasını ise bu sistemin sorunsuz bir şekilde kaç yıl çalışabileceği sorusu kurcalıyor.