KYOCERA Bilgitaş Türkiye’yi “lojistik merkez” haline getirecek
30 yıllık işbirliğini ortaklığa çeviren KYOCERA ve Bilgitaş, geçtiğimiz Aralık ayından bu yana Türkiye pazarına KYOCERA Bilgitaş Türkiye ismiyle hizmetler sunuyor. Küresel çapta iş hacmine sahip olan ve Japonya’nın en önemli teknoloji şirketleri arasında yer alan KYOCERA Holding, 1986 yılından bu yana Türkiye distribütörü olan Bilgitaş’ın çoğunluk hisselerini satın alarak firmaya ortak oldu. KYOCERA Bilgitaş Türkiye Genel Müdürü Murat Ada ile birleşme sürecinden, şirketin yeni dönem planlarından ve sektördeki son gelişmeler üzerine konuştuk.
İlk etapta KYOCERA ve Bilgitaş arasındaki birleşme sürecinden söz edebilir misiniz?
KYOCERA ve Bilgitaş arasında 30 yılı aşan bir birliktelik var. Bu birliktelik KYOCERA’nın Türkiye’yi de kapsayan bölgedeki planları ve Bilgitaş’ın Türkiye’deki başarısını ileriye taşıma planları sonucunda 2 seneye varan zor bir sürecin ardından bu işbirliği, ortaklığa dönüştü.
Oldukça yeni olan işbirliğimizde ilk etapta KYOCERA’nın ve Bilgitaş’ın arasındaki entegrasyon süreçlerini sorunsuz bir şekilde halletmeyi planlıyoruz. Bu noktada yönetimsel bazda herhangi bir değişime gitmeyeceğimizi de belirtmek isterim. Bunun yanı sıra ilerleyen dönemde ekibimiz, yeni katılan isimlerle birlikte genişleyecek.
Yeni dönemle birlikte KYOCERA Bilgitaş’ta neler değişecek? Yeni dönem planlarınızdan söz edebilir misiniz?
Yeni dönemle beraber finans tarafında takvim özelinde bir değişim yaşayacağız. Bundan böyle KYOCERA Bilgitaş olarak bütün finansal planlarımızı 1 Nisan tarihine göre yapacağız. 1 Nisan tarihinde başlayacak olan mali yıl, 31 Mart tarihinde sona erecek.
Entegrasyon sürecinin tamamlanması ve istenen seviyeye ulaşılmasıyla birlikte KYOCERA Bilgitaş Türkiye’nin bölge ülkeler için “lojistik merkez” haline gelmesini hedefliyoruz. KYOCERA’nın Avrupa farklı konumlarda yer alan lojistik merkezleri arasında yer alacak Türkiye, gereken altyapı çalışmalarının tamamlanması ile birlikte Kafkaslar’a kadar uzanan bir bölgenin “lojistik merkezi” haline gelecek.
Hali hazırda A3 segmentindeki liderliğimizi, ilerleyen süreçte de koruyarak, bu başarımızı farklı segmentlere de taşımayı amaçlıyoruz. İlerleyen süreçte lojistik merkez olarak belirlediğimiz Türkiye üzerinden çevre ülkelere de hizmet sunup, bu hizmetlerle Türkiye’de yakaladığımız başarının bir benzerini tekrarlamak istiyoruz.
Yeni dönemde ürün gamınızda değişim yaşanacak mı?
KYOCERA Bilgitaş olarak başarılı olduğumuz kurumsal pazara yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ürün gamımızda fazla yer tutmayan son kullanıcı ürünleri ile ilgili planlarımız bulunsa da, yine ağırlıklı olarak kurumsal pazara yönelik çözümlere yoğunlaşacağımızı ve hali hazırda son kullanıcıya yönelik somut bir planımız olmadığını belirtmek isterim.
Sektördeki durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? İşbirliği ile beraber sektörde nasıl bir şekilde konumlanacaksınız?
Duruma sektör olarak bakarsak, çok büyük değişimlerin ve hareketliliklerin olduğunu söyleyemeyiz. İlerleyen süreçte de benzer bir tablo yaşanması bekliyoruz. Buna karşın, sektörümüz diğer sektörler için olmazsa olmaz bir yapıya sahip. Her ne kadar son dönemde kağıtsız ofis ve dijital dönüşüm kavramları söz konusu olsa da, şirketler ve kurumlar için baskı teknolojileri hala ilk günkü kadar büyük önem taşıyor. Bu noktada baskı teknolojilerinin ömürlerinin kısa vadede tükenmesini pek fazla ihtimal dahilinde görmüyoruz.
KYOCERA’nın yeşil teknolojiler üzerine çalışmalarından söz edebilir misiniz?
KYOCERA, Japonya’nın yeşil teknolojiler üzerine en yoğun çalışmalar gerçekleştiren şirketleri arasında yer alıyor. ‘ECOSYS’ adı verilen konsept ile beraber KYOCERA, üretimden kutulamaya kadar çevre dostu uygulamaları göz ediyor. Bir yazıcının doğaya verdiği zarar üzerinden gidersek; sıradan, normal bir yazıcının drum ve toner atıkları doğaya büyük oranda zarar verdiğini görüyoruz. Yazıcıların gereksiz kullanımları, toner ve drum gibi malzemelerin gelişi güzel bir şekilde atılmaları çevreyi oldukça kötü bir şekilde etkiliyor. Bu noktada sahip olduğumuz vizyon ve ECOSYS konsepti ile birlikte normal bir yazıcıya göre 5 kat daha ekonomik toner ve drum tüketimine sahip cihazlar üreterek, doğaya verilen zararı en az seviyeye indirmeye gayret ediyoruz.
Bunun yanı sıra Türkiye’de de olmak üzere hizmet götürdüğümüz diğer ülkelerde de yazıcı atıklarını toplayarak, anlaşmalı olan atık tesislerinde bu atıkların geri dönüşümlerini sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz.