Sistema şirketleri geleceğe taşımak istiyor
Şirketler ve kurumlar, yoğun rekabetin yaşandığı iş dünyasında başarıya giden yolu ararken ince eleyip, sık dokumak zorundalar. Bu konuda kurumların ve şirketlerin faydalandığı süreç yönetimi çözümleri, değişen iş dünyası ve süreçlerine uyum sağlama konusunda anahtar bir rol üstleniyorlar. Sistema, şirketlerin ve kurumların sahip olduğu kültürleri, geçmiş performansları ve sahip oldukları iş süreçlerini analiz ederek, onlara başarıya uzanan yolun haritasını çizmek için 17 senedir çalışmalar yürütüyor. Şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda iş süreçlerine katkıda bulunmayı amaçlayan Sistema Genel Müdürü Ali Tolga Moral ile Sistema’nın yaptığı çalışmalar üzerine konuştuk.
İlk olarak Sistema’nın yaptığı çalışmalardan ve sunduğu hizmetlerden söz edebilir misiniz?
Bir danışmanlık ve eğitim şirketi olan Sistema olarak yaptığımız işi “başarı mühendisliği” olarak adlandırıyoruz. Türkiye’nin en önemli şirketleri arasında yer alan müşterilerimizin başarıya ulaşmaları için onlara eğitim ve danışmanlık üzerine hizmetler sunuyoruz. Türkiye’de telekomünikasyon, lojistik, perakende, inşaat ve hizmet gibi sektörlerin büyük oyuncuları ile projeler gerçekleştiren Sistema, küresel boyutta da DHL ve Sony Europe gibi önemli yapılara bu alanda destekler veriyor.
Her ne kadar her sektörde ürün ve çözüm geliştirme yöntemleri farklı olsa da, Sistema olarak sektör ayrımı olmaksızın sunduğumuz çözümlerle müşterilerimizin iş süreçlerini daha iyi anlamalarını ve yönetmelerini hedefliyoruz. Bu noktada müşterilerimizin kurum kültürlerini, iş süreçlerini, kadrolarını ve geçmiş performanslarını analiz ederek başarıya ulaşmaları konusunda destek sağlıyoruz. Müşterilerimizin şirketlerinin ya da kurumlarının bütün departmanlarını kapsayan çözümlerimiz, gelen taleplere göre departman özelinde de hazırlanabiliyor. Bu sayede şirketler ve kurumlar, bir makine gibi gördükleri yapılarının aksayan parçalarını daha rahat bir şekilde analiz ederek, yeniden yapılandırabiliyorlar.
Müşterilerinize nasıl ulaşıyorsunuz? Bu konudaki farkındalığı nasıl buluyorsunuz?
Bu noktada danışmanlığın doğasından faydalandığımızı söyleyebilirim. Genellikle iş süreçlerinde sorun yaşayan şirketler ve kurumlar kapımızı çalıyorlar. Gelirleri düşen, karlılığı azalan ya da bulunduğu sektörde çok daha iyi konumlarda olabilecek yapılarla çalışmalar yürütüyoruz. İş süreçlerimizin önemli bir kısmını da “devam eden” projelere ayırıyoruz. Daha önce çalışmalar yürüttüğümüz şirketler ve kurumlar, Sistema ile yaptıkları projeler sonucu elde ettikleri başarıları sürdürülebilir bir yapıya oturtmak için bizimle çalışmayı sürdürüyorlar.
Sunduğunuz çözümlerin etkileri ne kadar sürede görülüyor?
Çözümlerimizden yararlanan şirketler ve kurumlar, bu çözümlerin etkilerini kısa vadede de görebiliyorlar. Kısa vadede gerçekleşen değişimler, müşteriler için oldukça motive edici olsa da, kalıcı başarı için sistematik bir çalışma yapmak gerekiyor. Bu yüzden çözümlere anlık bir şekilde yaklaşmayıp, bu çözümleri bir kurum kültürü haline getirebilen yapıların, çok daha fazla başarı elde ettiklerini gözlemliyoruz. Bu doğrultuda kurumlar ve şirketlerin iş süreçlerinde kalıcı başarı elde edebilmeleri için en az 6 ay süre gerektiğine inanıyoruz.
Küresel çapta iş süreçlerine sahip bir şirket olarak Türkiye’deki ve dünyadaki iş yapış modellerini karşılaştırabilir misiniz?
Küresel çaptaki şirketlere baktığımızda planların genellikle önümüzdeki yılları da kapsadığını gözlemliyoruz. Şirketler ve kurumlar 2016 yılı için planladıkları projeler için, 2017 yılı bütçesini de masaya yatırarak, bu projeleri uzun bir vadeye yaymak için çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Türkiye’ye baktığımızda ise projelerin genellikle günü kurtarmaya yönelik, kısa vadeli başarı odaklı olduğunu görüyoruz. Her ne kadar içerisinde bulunduğumuz şartlar doğrultusundan gelişen bu durum, elde edilen başarıların kurum kültürü olmasının önüne geçerken, uzun vadeli planlar maalesef niyet aşamasını geçemiyor.
Sunduğunuz eğitim modelinden bahsedebilir misiniz? Şirket çalışanlarının sunduğunuz hizmetlere adaptasyonu için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Bu noktada hizmet sunduğumuz kurumların ve şirketlerin çalışanlarına yönelik çalıştaylar düzenliyoruz. Bu çalıştaylarda, şirketlere sunduğumuz çözümlerde yer alan yazılımlar üzerinden sistemdeki yenilikleri gösterirken, bir yandan da onların görüşlerini alıyoruz. Bir yerde sistemi birlikte oluşturuyoruz da diyebiliriz.
Projelerimiz çoğunda yüzlerce kişiye eğitimler veriyoruz. Bazı durumlarda şirketlere sunduğumuz eğitim paketleriyle, şirket çalışanları yeni sistemler hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar. 16 dil seçeneğine sahip eğitim paketleri sayesinde hem Türkiye çapında hem de küresel çapta şirketlere ve çalışanlarına eğitim paketi sunabiliyoruz.