Sosyal medyalı turizm
Turizmi ölçmede sosyal medyaya bakmayan, geride kalıyor. İlle her turist, gittiği yerden çektiği resmi ille Instagram’a koyacak diye bir kural yok. İlle herkes tweet atacak değil. Ama bunu yapan milyonlarca kişi varsa, turizmciler bu milyonlara bakarak strateji geliştirebilir.
Sosyal medya analisti Spredfast’a göre Londra, seyahat (travel), sanat (art) ve moda (fashion) sözcükleriyle kurulan tweet’lerde, 2015’te 630 bin kez tweet’lendi. İkinci sırada 431 bin tweet’le Paris, 291 binle New York, 175 binle Roma, 136 binle Tokyo.
Havaalanından varış noktasına transferleriyle tanınan Hoppa’nın verilerine göre yine 2015’te New York adresli 52 milyon 153 bin Instagram görüntüsü paylaşıldı. İkinci Londra: 47.2 milyon. Paris: 41 milyon. Dubai 36.9 milyon. Los Angeles 27.3 milyon.
İstanbu yok. Ama Antalya var: 4.4 milyonla 25’inci. İstanbul’un olmaması tuhaf, ama Atina da yok. Öte yandan, Instagram’da “sevdim” işaretli şehirler listesi daha değişik. Orada İstanbul var, 24’üncü sırada. Prag ile Moskova arasında. Sevdim listesinde birinci ise Los Angeles. İkinci Bangkok.
Selfie’ler için birinci tercih Londra. Manzaralar için Hong Kong. Yeme içme denildiğinde Phuket (Tayland) ve Uzak Doğulu yerler. Ama çiftlerin en çok selfie çektikleri şehir: Elbette Paris. Ve İstanbul bu listede 8’inci. Önünde Milano, Madrid, Venedik, Viyana, Berlin, Roma var. Hepsinde ortak özellik görkemli yapıları…
Şimdi bu bilgilerin önemi nedir? Turizm gelirlerini hesaplarken sadece gelen yabancı sayısı, otel yatak sayısı, geceleme sayısı, hatta belki 3-aşağı-5-yukarı yaptıkları harcama miktarı yeterli bir gösterge değil. Yenilikçi hesaplamaları işe katmadan, turizm planlaması ve hesabı yapamayacağız. Hele, sosyal medyadaki sevdim-sevmedim sohbetlerini dikkate almadan geldi turist-gelmedi turist diyerek 21’inci yüzyılda turizm stratejisi kuramayacağız.
“Tatil Seçiminde Sosyal Medyanın Rolü” adlı İngiliz araştırmasına göre, ille sosyal medyada arama-tarama yaparak tatil adresi seçenlerin başında Hindistan geliyor (% 98). Sonra Kore (96). ABD (84). Almanya (77). Facebook, en çok başvurulan medya. Sırasıyla YouTube, Twitter, Instagram, Pinterest diye gidiyor: Kısacası sosyal medya işte!
Otelin WiFi (hem de bedava) sunması da artık “olmazsa olmaz” bir şart. Örneğin, Türkiye’de de bir otelin sunduğu WiFi kalitesi, o otelin tercih edilmesini (veya kimseye önerilmemesini) sağlayan en önemli kriterlerden. Bulut tabanlı otel ve online pazarlama platformu (Türk şirketi) HotelRunner’ın verilerine göre, tatilde internet tercihi, yemekten önce geliyor. Türkiye’de 4 yıldızlı bir otelin sadece interneti yavaş olduğu için kaybettiği rezervasyonların değeri yılda 120 bin Doları buluyor!