Deloitte 2016 yılının haritasını çıkardı
Deloitte, teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörlerinin geleceğine ışık tutan TMT 2016 raporunu yayınladı.Teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörlerine yön veren “Deloitte TMT Öngörüleri 2016” raporu yayınlandı. Deloitte TMT Lideri Tolga Yaveroğlu ve Deloitte Kanada TMT Direktörü Duncan Stewart'ın hazır bulunduğu etkinlikte TMT sektörlerini ilerleyen süreçte nelerin beklediğine ışık tutuldu.
Deloitte Values House'da düzenlenen etkinlikte “Deloitte TMT Öngörüleri 2016” konulu bir sunum gerçekleştiren Deloitte Kanada TMT Direktörü Duncan Stewart, teknolojinin gerek iş dünyası, gerekse de sosyal yaşam üzerindeki etkisinin artacağını ifade etti. Yazılım şirketlerinin yeni nesil ürünlerine “makine öğrenimi” gibi araçları entegre etmeye başladığına dikkat çeken Stewart, 2016 yılında şirketlerin yeni nesil ürünlerinde makine öğreniminin yanı sıra doğal dil işleme ya da konuşma tanıma gibi bilişsel teknolojileri de kullanmalarını öngörüyor. Mobil taraftadaki hareketliliğin sürmesi beklenirken, özellikle akıllı telefon tarafındaki hızlı dönüşümün yeni pazarların oluşmasına önayak olacağı ifade ediliyor.
2016 yılında, grafen materyal pazar büyüklüğünün 10-15 milyon dolar seviyesinde kalması beklense de, bu alandaki Ar-Ge faaliyetleri yüz milyonlarca dolar büyüklüğünde olacak. Ar-Ge faaliyetlerinin sonuçlanmasıyla birlikte oluşacak küçük pazarlarla birlikte önemli bir ekosistem meydana gelmiş olacak.
Medyadaki değişim göze çarpıyor
Dijital medyanın hızlı gelişimi ve dünyayı giderek dijitalleştirmesi, istikrarlı gişe hasılatında düşüşe yol açıyor. 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Kanada’da toplam 1,3 milyar bilet satışı ile gişe hasılatlarının yüzde 3’lük bir düşüş kaydetmesi ve 10,6 milyar dolara gerilemesi bekleniyor. Bu bilançonun ilerleyen süreçlerde de benzer şekilde oluşması bekleniyor.
Bir diğer dönüşüm de TV alanında yaşanıyor. Yine Amerika Birleşik Devletleri’nde geleneksel TV pazarında önemli bir erozyon yaşanması bekleniyor. 2016 yılında 170 milyar dolarlık beklenti ile dünyanın en büyüğü olan ABD geleneksel TV pazarının en az beş cephede erozyona uğraması bekleniyor. Öde izle aboneleri, öde izle penetrasyonunun toplam nüfusa oranı, öde izle aboneliği için ödenen aylık ortalama bedel, antenli TV’ye geçiş yapan tüketiciler, genel nüfusun (özellikle 18-24 yaş grubunun) yayınları canlı ve banttan izlenmesi gibi değişkenler sonucu TV pazarında önemli ölçüde düşüş yaşanması bekleniyor.
İletişimde dönüşüm hız kesmiyor
2016 yılında, gelişmiş ülkelerdeki akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 26’sının, cihazlarını geleneksel arama maksatlı hiç kullanmayabileceği öngörülüyor. Bu bireyler, “veri amaçlı kullanıcılar” olarak değerlendiriliyor. Mobiliteyle birlikte yaşanan dönüşümün sonuçları arasında yer alan bu durum, beraberin artan taleple birlikte yeni nesil bağlantıların geliştirilmesine de önayak olabilir.
En az bir paket bazlı ses hizmeti sunan mobil operatör sayısının 2016 sonunda; 2015 başına oranla 6 misli, bir önceki yılın aynı dönemine oranla iki misli artışla 100’e ulaşması bekleniyor. Raporda, yaklaşık 300 milyon kişinin, Voice over WiFi veya Voice over LTE kullanıcısı olmasının beklendiğinden bahsedilirken, bunun da 2015 başına kıyasla 5 misli bir artışa işaret ettiğine dikkat çekiliyor.