Teknoloji Platformları’nın Ankara ayağı gerçekleştirildi
Başkent Ankara, geçtiğimiz hafta iki Teknoloji Platformu’na birden ev sahipliği yaptı. BThaber Şirketler Grubu’nun etkinlik şirketi Bilişim Zirvesi, sektörde büyük ilgi gören Teknoloji Platformları’nın Ankara ayağını 23 Mart tarihinde Swissotel’de “Kamuda BT Yönetişimi Teknoloji Platformu” ve “Biyometri ve Güvenlik Teknoloji Platformu” başlıklı iki etkinlikle gerçekleştirdi. Etkinlik, özel sektörden kamuya büyük bir kalabalığa ev sahipliği yaptı.
Kamuda yatırımlar hız kesmeden devam ediyor
Kamuda BT Yönetişimi Teknoloji Platformu, BThaber Şirketler Grubu başkanı Murat Göçe’nin açılış konuşması ile başladı. Konuşmasında kamu alanındaki yatırımların hızla devam ettiğini vurgulayan Göçe, sözlerine şöyle devam etti: “Pazar araştırmaları gerçekleştiren grup şirketimiz M2S’den aldığım bilgiye göre, Türkiye’de bilişim pazarının 2016 yılında yüzde 9.5 büyüyerek 85 milyar TL’yi geçmesini bekliyoruz. Bu pazarın ağırlıklı kısmı olan iletişim teknolojileri pazarında ise 4.5G nedeniyle yapılacak yatırımlarla, telekom pazarının büyüyeceğini öngörüyoruz. Yazılım pazarında; iş analitiği, mobil uygulama, veri güvenliği, hizmet pazarında ise; bulut üzerinden yedekleme ve barındırma hizmetlerinin büyümesi bekleniyor. Kamu sektöründe; özel bulut altyapısına yönelik yatırımlar, özel sektörde ise bulut servislerinin kullanımı yaygınlaşacak. 2017 yılında da; Türkiye pazarında buluta bağlı servislerin sayısı ve çeşitliliği artacak”
Dışişleri Bakanlığı Bilişim Teknolojileri Daire Başkanı ve Elçi Haldun Koç ise “Dışarıdan bir gözle e-Devlet” sunumunu gerçekleştirdi. Koç, e-Devletin kurumların birlikte çalışabilmeleriyle anlamlı hale geldiğinin altını çizip eşgüdümün önemine vurgu yaptı ve “Eğer e-Devlet projelerinden söz ediliyorsa, alt bileşenlerinin birlikte çalışabilmesi gerekiyor. Paylaşım olmazsa gereksiz yatırımlar yapılıyor. ‘Ortak Veri Merkezi’ hem güvenlik hem de kullanım kolaylığı açısından hedeflerimizden olmalı. Üst düzey sahiplenme, çok büyük önem taşıyor. Bilişim sektörünün, en üst iradeyle sahiplenilmesi ve yönetilmesi gerekiyor. e-Devlet için ya birlikte çalışacağız ya da ya da olduğumuz yerde sayacağız” dedi. Koç ayrıca bakanlığın e-Vize, EBYS – Belge Arşiv ve Konsolosluk Otomasyonu örnek projeleriyle ilgili bilgi paylaşımında bulundu.
“Türkiye’de yazılımcılar dünya standartlarında iş çıkarıyor”
TÜRKSAT Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, güçlü bir ülke olmanın yolunun yazılımdan geçtiğini vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin yazılımcıları dünya standartlarında iş üretiyor ama yazılım ihracatı kötü durumda. Bunu artırmanın yollarını aramalıyız. Eğer proje yönetimini iyi yapamazsanız, geniş ölçekli yazılım gerçekleştiremezsiniz. Yazılım projelerinde, proje yönetiminin öneminin kavranması gerekiyor. TÜRKSAT olarak işimiz proje yönetimi yapmak. Devletten proje alıp özel sektöre yaptırıyoruz ve onların tecrübelerini artırıyoruz. Türkiye’deki başarılı yazılım projelerini yurt dışına ihraç etmek istiyoruz.”
QlikView Satış ve İş Ortağı Yöneticisi Can Doğu, e-Devletten a-Devlete hızlı geçişten bahsederek ‘Qlik’ ile kurum ve kurum dışındaki farklı veri kaynaklarına erişilebileceğini kaydetti. Doğu, 6 yıldır Türkiye pazarında yer aldıklarını ve 300’ün üzerinde müşteriye hizmet verdiklerini de sözlerine ekledi. “Hız; hayatımızdaki yeni ‘normal’” diyen Hewlett Packard Enterprise Yazılım Teknik Danışmanı Alev Aydın, kurumlardaki dijital dönüşüm yolculuğunu anlattı. Aydın, artık BT’nin kurum içi iş ortağı olmasının beklendiğinin altını çizerek firmaların 4 ana dönüşüm alanını şöyle sıraladı: Dönüşün, Koruyun, Etkinleştirin, Güçlendirin
Bilgi doğru yönetilmezse değeri kaybolacak!
Canon Eurasia B2B Pazarlama Müdürü İsmet Özdemir, müşteri ihtiyaçlarını saptayıp bu doğrultuda donanım ve yazılım ihtiyaçlarını sağladıklarına dikkat çekti. Özdemir, “Elimizdeki bilgi her yıl yüzde 56 daha da büyüyecek. Bilgi doğru yönetilmezse değeri kaybolacak. Canon’un ‘Bilgi Yönetimi Sistemleri’ ile verileri daha etkin ve verimli kullanabilmemiz mümkün. Diğer yandan hepimiz için güvenlik en üst seviyede önemli” açıklamasını yaptı. “Sizlerin çözüm ortağı olmak istiyoruz” diyen Özdemir, “Amacımız; ihtiyacınız kadar yazılım ve donanım sağlamak” şeklinde konuştu.
Kamuda farkındalık yaratmak için başarı öyküleri paylaşıldı
Canon yazıcı çözümleri hakkında bilgi veren Canon Eurasia Ürün Uzmanı Ceyda Çetin, kurumsal tarafta sundukları yazıcılar hakkında da bilgi vererek lazer yazıcılarının önemine dikkat çekti. “Kullanıcılardan gelen geri dönüşlerle değişiklikler yapıyoruz” ifadesini kullanan Çetin, DMO’da satılan modelleri de olduğunu söyledi. EBYS ve TS13298: 2015 ile Yenilikçi Yaklaşımlar: DOX sunumunu gerçekleştiren Aksis Satış ve Pazarlama Grup Müdürü Mithat Göksel ve Aksis Ürün Yöneticisi Ali Yıldırım detayları paylaştılar. 5 milyarın üzerinde belgenin, kurdukları sistemlerde çalıştığının altını çizen Göksel, hem yazılım hem de donanım tarafında Türkiye’nin önde gelen firmalarıyla çalıştıklarını söyledi ve ‘Kağıtsız Ofis Dönüşümü’ ile doğayı koruduklarını belirtti. EBYS’nin yazışmaların standartlaşmasını sağladığına dikkat çeken Yıldırım, DOX’un yeni bir ürün olduğunu, ‘DOX Cloud’un maliyet tasarrufu sağladığını açıkladı. Canon Eurasia İş Çözümleri Danışmanı Bora Şar, verinin güvenliğinin altını çizerek ‘Bilgi ve Doküman Yönetiminde Yeni Nesil Çözümler’i anlattı ve görevinin donanım çözümleriyle yazılım çözümlerini birleştirmek olduğunu söyledi. Fujitsu Proje Yöneticisi Gözde Sümer, başarı öyküsü olarak ‘Garanti’yi katılımcılarla paylaştı ve ‘PalmSecure’ cihazının nasıl tercih edildiğini anlattı. Sümer, “Kamunun da bu tür projelere ihtiyacı olduğunu düşünerek farkındalık yaratmak istedik” açıklamasını yaptı.
Güvenlik, biyometri ile değer kazanıyor
Biyometri ve Güvenlik Teknoloji Platformu’nun açılış konuşmasını Bilişim Zirvesi Etkinlik Genel Müdürü Neslihan Aksun yaparak, kamu ve BT sektörünü bu sefer de biyometri ve güvenlik başlığında bir araya getirdiklerini vurguladı. Aksun’un ardından söz alan Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Sunum Genel Müdürü Lütfi Aydın, “SGK Süreçlerine Yeni Teknolojilerin Entegre Edilmesi” başlıklı konuşmasında BT’nin kamu hizmetlerinde etkin kullanımının önemli faydalar sağladığına değindi. Lütfi Aydın, SGK reformu öncesi farklı ve dağınık bir yapıdan, bugün yetkin bir yapıya kavuşulduğunun altını çizdi. Kasım 2015’te veri merkezlerinin Batıkent’de biraraya geldiğini söyleyen Aydın, konuşmasında şu bilgileri verdi:
“İletişimin hızlandırılması ve altyapı iyileştirme çalışmaları ile gecikmelerin önüne geçildi, hizmet kalitesi artırıldı. Kendi içinde yedekli, veri kaybı asgari, iş sürekliliği adına farklı bir noktada veri merkezi kurarken, bulut altyapısı da ortaya konuldu ve bulut hizmetleri verecek bir ortamın temeli atıldı. Kesintisizlik odaklı bir altyapı planladık, bunu gerçekleştirmek için çalışmalarımız kesintisiz devam ediyor. 2006 yılında SGK çatısı oluştu ve diğer kurumların farklı yapıları, bunların entegrasyonu konusunda zorlukları aşıp, BT ile kapsamlı bir kurumsal dönüşüme imza atarak Türkiye’de tek, dünyada ise sayılı projelerden birini hayata geçirdik. Sosyal Güvenlik Entegrasyon Projesi (SGEP) ile de birbiri ile uyumlu, birbirini tamamlayan bir altyapı ortaya çıkacak. Bu ortak mimari ve güncelleme ile hedef; süreç ve sunumları standartlaştırmak.”
Rekabet avantajında dijital dönüşümün payı
Lütfi Aydın’ın ardından sözü, Fujitsu Türkiye Servis Direktörü Cengiz Yeker aldı. Dijital dönüşümü önemli bir gündem maddesi olarak tanımlayan, çevremizdeki her şeyin birbirine bağlandığını, entegrasyon teknolojilerine yönelik yatırımların giderek arttığını vurgulayan Cengiz Yeker’e göre, büyük veriyi kontrol edebilmek ve güvenlik çok önemli. Yeker, bu kapsamda bilginin bütünlüğü, doğrulama gibi kavramların önem taşıdığını ifade etti. Bu noktada biyometrik çözümler, kimlik doğrulamasını birçok alanda mümkün kılıyor. Teknolojinin sunduğu fırsatlara uyumun önemine işaret eden Yeker, rekabette öne çıkabilmek için dijital dönüşümün kritik bir kavram olduğunun altını çizdi. Yeker’in ardından Garanti Bankası Single Sign On Projesi’ni anlatan Fujitsu Türkiye Proje Yöneticisi Gözde Sümer, çalışma ile ilgili şu detayları paylaştı:
“Projeyi, Garanti Bankası ve Garanti Teknoloji ile birlikte hayata geçirdik. Hedefimiz şifrelerde daha güvenli doğrulama işlemi oldu. Biyometrik çözüm gibi birçok gerekçe ışığında PalmSecure yapısını tercih ettik. Garanti Bankası ve tüm iştirakleri için bu yapı geçerli. ATM’lerde de biyometrik doğrulama hedef, ama bunun için e-kimlik belli aşamaya gelmeli.”
78 milyon için yenilenen kimlikler
Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanı İbrahim Semizoğlu, KYKNET, KYK e-Devlet Çalışmaları odaklı sunumunda, 1998 yılında geliştirilen, eski teknolojilere dayanan, mobil desteği olmayan, ayrı modüllerde yazılan bir yazılımı, nasıl yetkin bir platforma dönüştürdüklerini anlattı. Semizoğlu, şu bilgileri verdi:
“Dijital dönüşüm için kurumsal ihtiyaçları belirledik ve buna uygun bir platform ortaya konuldu. Kendi içimizde analiz yaparak yol haritası belirledik, çekirdek grup oluşturduk, onlar da analiz raporunu ortaya koydu. 10 ciltlik çalışma ortaya çıktı ve sonra çalıştay düzenledik, TÜRKSAT ile bir ekip oluşturduk. Yurt, burs/kredi ve otomasyon odaklı yazılım geliştirme sürecimiz ile 1 Eylül’de ‘Yurt’ modülü hayata geçti. Böylece artık 10 dakikada e-Yurt kaydı yapılabiliyor.”
Bioser İcra Kurulu Üyesi Kemal Okyay, ‘E-B Group Yeni Nesil E-Kimlik Kartı' başlıklı sunumunda küresel bazda biyometri kullanımının yaygınlığına işaret ederek, şu anda parmak izinin ön sırada olduğunu, ama zamanla damar izinin öne çıkabileceğini vurguladı. “14 Mart'ta dağıtımı Kırıkkale'de başlayan yeni nesil e-kimliklerin 2019 yılına kadar 78 milyon vatandaşa dağıtılması hedefleniyor” diyen Kemal Okyay, Bio Enterprise Suite çözümü hakkında detayları paylaştı ve “TÜBİTAK onaylı ilk yerli KEC (Kart Erişim Cihazı) Bio-Ser tarafından üretildi” bilgisini verdi.
BMM Bilgi İşlem Başkanlığı Sistem Analisti Yiğit Uslu, “Parlamentoda bilişim güvenliği” başlıklı sunumu ile Milletvekillerinin kullandığı elektronik sistemlere dikkat çekerek, bunların kullanım sıklığında Türkiye olarak öne çıkıldığını vurguladı. Ones Technology Teknik Müdürü Güçlühan Kuzyaka ve Fujitsu Türkiye Proje Yönetimi ve Entegrasyon Hizmetleri Müdürü Alper Yıldırım'ın 'Biyometride Çarpıcı Başarı Hikayesi' sunumunun ardından, Quadro Türkiye Genel Müdürü Serkan Gezici biyometrik çözümler ve bunların sağladığı faydalara değindi. ODTÜ Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Hanzade Sarıçiçek, “Bilişim ve Teknolojinin Merkezleri: Teknokentler” başlıklı sunumu ile “Hedefimiz ODTÜ'den bir veya birkaç tane milyar dolarlık şirket çıkartmak” diyerek, teknokent yapısında çalışmalara ve hedeflere dikkat çekti.
Paneller büyük ilgi gördü
Moderatörlüğünü BThaber Ankara Temsilcisi Sedef Özkan’ın yaptığı “Kamuda Etkin BT Yönetişimi Sürecinde Özel Sektörün Önemi” paneline, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Huzeyfe Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Planlama Uzmanı Özhan Yılmaz, Canon Eurasia İş Geliştirme Müdürü Sinan Karabacak ve Hewlett Packard Enterprise Yazılım Satış Yöneticisi Tahsin Öksüz katıldı.
BThaber editörü Handan Aybars'ın yönettiği “Biyometri ve Güvenlik Çözümlerinin Geldiği Nokta, Kurumlara, Bireylere ve Ülkemize Sağladığı Yararlar” paneline Fujitsu Türkiye Proje Yönetimi ve Entegrasyon Hizmetleri Müdürü Alper Yıldırım, Orman ve Su işleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Bilgi Teknolojileri Proje Yöneticisi Emre Aliç, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanı İbrahim Semizoğlu ve TSE Bilişim Teknolojileri Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mariye Umay Akkaya katıldı.
“Siber Güvenlikte Milliliğin Önemi” ortak kapanış panelinin moderatörlüğünü Bilgi Güvenliği Derneği Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Ünver gerçekleştirdi. Panele; Bilgi Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Ali Yazıcı, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Bilgi Teknolojileri Müdürü Gülsen Bayramusta, KOSGEB Bilgi İşlem Dairesi Başkanı İsmail Şakalak ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı, MEBS Daire Başkanı Süreyya Yiğit katıldı.