Geçen haftanın bir özeti…
İstanbul Aydın Üniversitesi’nde 30’uncu Aydın Düşünce Platformu toplantısı (27.03.16):
*Fikri Işık, BST Bakanı: “Eğitim işi, çok uzun vadede sonuç alınan bir iş. Eskilerin çok hoşuma giden bir ifadesi vardır: Bir yılda ürün almak istiyorsan toprağı ek. On yılda ürün almak istiyorsan ağaç dik. Yüz yılda ürün almak istersen insan yetiştir… Bu kadar zor bir süreç. Dijital çağda kod yazamayan, okuma yazma bilmiyor demektir.”
*Sinan Genim, Türkiye Anıtlar ve Çevre Vakfı Başkanı: “Eğitim sistemimiz ne yazık ki anaokulundan başlayarak merak ve heyecanı önleyici sistemdir. Halbuki Ar-Ge ve teknoloji, merak ve heyecan ister.”
*Prof.Dr. Metin Ger, Aydın Üniversitesi Danışmanı: “Paradigma değişikliğini ülkemiz yaklaşık 40 yılda yakaladı. Teknik-teknoloji-bilim yerine, bilim-teknoloji-teknik ve ürün değişimini çok iyi kavramış vaziyetteyiz. Ancak sıçrama yapamıyoruz. Eğitim hala bir yerlerde duruyor.”
*İbrahim Mirmahmutoğulları, Dizayn Grup Başkanı: “Az sayıda firmaya yoğunlaşıp, o firmaların geldiği seviyeyi çok daha yukarı taşımalıyız. Ar-Ge’de stratejik anlamda bu yaygınlaşmayı sağlamak gerekir. Araştırmacı, sorgulayıcı ve geliştirici özelliklere sahip insanlara imkan sunmalıyız.”
*Prof.Dr. Hasan Saygın, Aydın Üniversitesi: “Uzun süredir orta gelir tuzağına düşmüş bir ülke olarak bu durumdan bir an önce çıkmalıyız. Bunun için gerekli nüfus ve coğrafya avantajlarına sahip olmamıza rağmen bir paradigma değişikliğine gitmemiz gerekmektedir.”