Dijitalleşen dünyaya uzanan yol 4.5G’den geçiyor
4.5G ile Türkiye için iletişimde yeni bir dönem başladı. 1 Nisan tarihinde başlayan yeni dönem için operatörler uzun ve yoğun bir hazırlık sürecinden geçerlerken, kullanıcılar operatörlerin kendilerine sunduğu kampanyalar içinden uygun olanı seçip, 4.5G hizmetinden faydalanmaya başladılar.
Her ne kadar ihale süreci ve öncesinden bu yana çokça bahsedilse de kısaca 4.5G’nin hayatlarımıza ne gibi yenilikler ve avantajlar sağlayacağından biraz da olsa bahsetmekte fayda var. Öncelikle 4.5G kavramının, 4G teknolojisinin ulaştığı son noktayı ifade ettiğini belirtmek gerekiyor. “LTE Advanced” olarak adlandırılan bu teknoloji, 375 Mbps hıza kadar ulaşabiliyor ve 4G’nin ulaşabildiği son noktayı temsil ediyor. Operatörler tarafından hazırlık sürecinde yapılan testlerde, mevcut internet hızından 10 kat daha hızlı sonuçlara imza atan 4.5G, kullanıcılara dijitalleşen dünyanın kapılarını açıyor.
Kullanıcılar ne yapmalı
4.5G altyapısının hizmet vermeye başlamasıyla birlikte kullanıcıların akıllarında da birçok soru işareti belirdi. 4.5G’ye geçmek isteyen kullanıcıların ilk etapta ‘4.5G uyumlu’ SIM karta sahip olmaları gerekiyor. 2009 yılında 3G altyapısına geçilmesinden bu yana üretilen SIM kartların tamamı 4G ve 4.5G altyapısına uygun şekilde üretiliyor. Yani bir bakıma 3G’yi çalıştıran bir SIM kartımız varsa, 4.5G’yi de bu kartla birlikte kullanabiliyoruz. Buna karşın SIM kartı 2009 öncesine dayanan kullanıcıların, abonesi oldukları operatörler ile temasa geçerek, SIM kartlarını 4.5G’ye uyumlu hale getirmeleri gerekiyor.
Kullanıcıların 4.5G altyapısından faydalanabilmeleri için SIM kartlarının yanı sıra akıllı telefonlarının da 4.5G’ye uyumlu olması gerekiyor. Son dönemde üretilen “amiral gemisi” cihazların 4.5G uyumluluğu konusunda herhangi bir sorunları bulunmazken, geri kalan cihazlar kendi aralarında kategorize olmuş durumda. Her cihazın 4.5G’ye bağlanma hızı aynı olmadığı gibi kullanıcıların bu noktada tercih edecekleri cihazı seçerken dikkatli olmaları gerekiyor. 4G hızı da dahil olmak üzere 4 kategoride toplanan akıllı telefonlar, sahip oldukları hızlara göre ayrılmış durumdalar. Buna göre CAT 3 olarak adlandırılan kategori, 4G bağlantı hızını, yani 100 Mbps’yi temsil ederken, CAT4 150 Mbps’yi, CAT6 300 Mbps’yi, CAT9 ise 450 Mbps’yi temsil ediyor.
Uyumlu SIM kart ve akıllı telefon sahip kullanıcılar, 4.5G’ye bağlanmada sorunlar yaşıyorsa, bu durum mevcut şebeke seçiminden kaynaklanıyor olabilir. Hali hazırda kullanılan telefonlar, 3G bağlantısına otomatik olarak bağlanıyor. Kullanıcıların şebeke ayarları menüsünde LTE ya da 4G seçeneklerini seçip, cihazlarını yeniden başlatarak 4.5G’yi kullanmaya başlayabiliyorlar. Bunun yanı sıra yine 3G seçeneği işaretlenerek, bir önceki bağlantı modeli kullanılabiliyor.
Bu aşamadan sonra 4.5G’ye geçiş yapan kullanıcılar, internet hızlarını test edebiliyorlar. Özellikle 1 Nisan gecesi kullanıcılar, telefonlarının ulaşacağı bağlantı hızını test ederek, 4.5G deneyimine adım attılar. Kullanıcıların hız testi yaparken, 45 megabayta yakın veri harcadığını belirtmemiz gerekiyor. Yani hız testi yaparken, kotadan çok yememekte fayda var.
Operatörler ve kampanyalar
4.5G kullanıcılara önemli bir hız farkı vadediyor olsa da kullanıcıların aklında yine aynı soru var: Kota. Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom 4.5G’ye hazırlık ve geçiş süreci boyunca yoğun çalışmalar sarf ettiler. Mobil dünyadaki süreçleri tamamen değiştirecek olan yeni bağlantı için operatörler alternatifli paketler oluştururken, kullanıcılar sunulan yüksek hıza karşın bu paketlerin ne kadar yeterli olacağını tartışıyorlar.
Vodafone’dan başlayacak olursak, abonelerini 4.5G’nin sunacağı yeniliklerle tanıştırmak amacıyla “Dört Bucak G Deneme” ismi ile 4.5G deneme kampanyası düzenleyecek olan şirket, 4.5G uyumlu SIM kart ve akıllı telefona sahip abonelerinden Nisan ayı boyunca mevcut tarifeleri dışında hiçbir ücret talep etmeyecek. Kampanyadan yararlanmak isteyen aboneler, “4bucakG” yazarak 4545’e SMS atarak 4.5G teknolojisini deneyebilecekler. Vodafone ayrıca, www.4bucakg.com sitesinden de abonelerinin 4.5G hakkında merak ettikleri her tür bilgiye ulaşmalarını sağlayacak.
Turkcell, 4.5G için yedi farklı tarife oluştururken, kota arttıkça fiyatlar da aynı oranda artıyor. 2 gigabayt internet, 500 dakika konuşma, 1000 SMS’in fiyatı 39 lira, 4 gigabayt internet, 500 dakika konuşma, 1000 SMS 49 lira, 6 gigabayt internet, 500 dakika konuşma ve 1000 SMS 59 lira olarak belirlendi. Diğer tarifelerde de bin dakika konuşma ve 1000 SMS sabit olarak yer alırken, 50 gigabayt internete sahip olan paketin fiyatı 149 lira olarak belirlendi.
Türk Telekom’un 4.5G tarifeleri faturalı, faturasız olmak üzere iki farklı şekilde oluşturuldu. Faturalı kullanıcılar için oluşturulan paketler 35 lira ila 89 lira arasında değişirken, kullanıcılar giriş paketleriyle 1000 SMS, 1000 dakika ve 3-7 gigabayt arası veri paketlerine sahip olacaklar. Kullanıcılar en yüksek 5000 dakika, sınırsız SMS ve 15 gigabayt veri paketine 89 lira karşılığında sahip olabilecekler. Faturasız kullanıcılar ise 2 gigabayt ila 10 gigabayt arasında değişen paketlere 10 lira ila 59 lira arasında değişen fiyatlara sahip olabilecekler.