Her adımın başı artık erişilebilirlik ve iş sürekliliği
Kurumsal işleyişte kesintisizlik odaklı çözümler sunan Veeam Software, Türkiye pazarındaki hedefleri, şirketlerin dönüşümle birlikte değişen ihtiyaçlarını değerlendirmek üzere 30 Mart’ta bir toplantı düzenledi. Veeam Türkiye’nin yeni Ülke Müdürü Ozan İnan’ın basınla ilk kez bir araya geldiği toplantıda, ‘Global Pazar Erişilebilirlik Raporu’ da paylaşıldı. Türkiye pazarında 450’nin üstünde ProPartner’ın yanında küresel işbirliklerine, sağlıklı bir dağılım sergileyen 3 bini aşkın müşteriye işaret eden Ozan İnan, “Kurumsal ihtiyaç piramidinin üstüne de tabana da seslenebiliyoruz” dedi. Dijital dönüşüm döneminde bulut bilişim, analitik, mobilite, sosyal medya ve güvenliğin ana çatı olarak kabul edildiğini söyleyen Ozan İnan’a göre, bu dönüşümde erişilebilirlik ve iş sürekliliği önem kazanırken, 4.5G de bu yönüyle mobilin tüm sektörlere inmesini sağlayacak. Yani IoT, M2M için uygun bir yapı kurgulanabilecek. Böylece sürekliliği olan erişim için Veeam öne çıkacak. “Sanallaştırma ve erişilebilirlik önemli ve bu sektörde küresel rakiplerimizle işbirliği yaparak pazara gitmeye önem veriyoruz” diyen Ozan İnan, küresel stratejilere paralel olarak Türkiye pazarındaki çalışmaları yaptıklarını vurguladı. Ana hedef ise kurumsal şirketler ve bulut teknolojisi sağlayan firmalar. İnan bu hedefleri şöyle detaylandırdı:
“2011 yılından bu yana Veeam Software Türkiye olarak yaklaşık yüzde 550’den fazla büyüme gösterdik. 2014-2015 büyüme oranımız ise yüzde 26. Buna paralel olarak, 2018 yılına kadar ciromuzu yüzde 100’ün üzerinde artırmayı hedefliyoruz. Ciromuzun yüzde 50’sini KOBİ’lerden, yüzde 50’sini de kurumsal firmalar ve bulut bilişim şirketlerinden sağlıyoruz. KOBİ’lerle ilişkilerimizi aynı şekilde sürdürürken, büyümemizi kurumsal firma ve bulut teknolojilerine odaklıyoruz. Bu hedefler için Türkiye ekibimizi geliştiriyor, satış kanallarımıza yatırım yapıyoruz.”
Kayıp ve vakit kaybına tahammül yok
Veeam’in 25 ülkede bin 140 kıdemli BT yöneticisinin katılımı ile hazırladığı ‘2016 Erişilebilirlik Raporu’, yatırım stratejileri ve öncelikler hakkında detaylar içeriyor:
• Kullanıcıların yüzde 63’ü gerçek zamanlı operasyonlar için destek, yüzde 59’u da uluslararası operasyonlar için BT hizmetlerine 7/24 küresel erişim istiyor. Veri merkezlerini modernize ederken, yüksek hızlı kurtarma ve veri kaybını engelleme öncelikli iki yetkinlik. Kurumlar uygulama arızalarını azaltmak ya da veriye ulaşımı garantilemek için geçtiğimiz iki yılda hizmet seviyesi gerekliliklerini artırdılar, ama yine de erişilebilirlik uçurumu var. Yine de bu sorunu aşmak isteyen kurumlar, veri merkezlerini yenilemekte de kararlı.
• Hizmet anlaşmaları (SLA) kurtarma zamanı hedefleri için 1,6 saati belirlediyse de, araştırmaya katılanlar gerçekte bu sürenin 3 saati aldığı bilgisini veriyor. 2014’le karşılaştırıldığında, planlanmayan iş kritik uygulama kesintilerinin uzunluğu 1,4 saatten 1,9 saate, iş kritik olmayan uygulamalardaki kesinti süresi ise 4 saatten 5,8 saate çıktı. Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 50’ye yakını aylık ya da daha az sıklıkta test yedeklemesi gerçekleştiriyor. Yedeklemelerini test edenlerin da sadece yüzde 26’sı yedeklemelerinin yüzde 5’ten fazlasını test ediyor.
• Kesintilerin şirketlere yıllık ortalama masrafı 16 milyon dolara kadar çıkabiliyor. İş kritik uygulamalar için kesintinin bir saatlik ortalama masrafı 80 bin doların biraz altında. Kesinti sonucunda iş kritik uygulamalardaki veri kaybının ortalama bir saatlik masrafı ise 90 bin dolara yakın. İş kritik olmayan uygulamalarda ise ortalama bir saatlik kayıp, her iki başlıkta da 50 bin doların üzerinde.