Veri depolamada başarıya giden yol buluttan geçiyor
Yeni nesil teknolojik gelişmeler sonucu üretilen veri miktarı hızla artıyor. Müşteri verileri, çağrı merkezleri, sosyal medya analizi, kurumsal internet siteleri gibi kaynaklardan sürekli bir kurumsal veri akışı yaşanırken, kurumların ve şirketlerin bu veri akışını yönetmeleri de giderek zorlaşıyor.
“Mobilite trendiyle birlikte verinin birbirine bağlı birçok cihazda sürekli olarak üretildiği ve tüketildiği bir çağdayız. Günümüzde yaygın kullanılan çevrimdışı veri saklama sistemlerinin bu hacmi saklamakta, işlemekte ve arşivlemekte yeterli olamayacağı aşikar.” diyen Anadolu Bilişim Dönüşüm Projeleri ve Müşteri İlişkileri Grup Müdürü Yaser Aras, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Büyük veriyi saklamada ve işlemede kurumlar için doğru çözüm elbette ki bulut bilişim. Bulut bilişim üzerinde sunulan büyük veri analizi, sosyal medya analizi ve veri madenciliği uygulamaları, kurumlara muazzam bir verimlilik katarken, depolama maliyetlerini düşürüp, iş süreçlerini hızlandırmak ve kârlılığı maksimize etmek için yepyeni bir vizyon sunuyor. Şirket bünyesinde kurulan sunucuların ve veri saklama sistemlerinin kurumlara getirdiği donanım yenileme, bakım, yazılım güncelleme, saklama ve işletme külfetlerini ortadan kaldıran bulut bilişim, büyük veri çağında veri saklama ve işlemede doğru çözüme dönüşüyor.
Bu noktada şriketlerin ve kurumların dikkat etmesi gereken hususlardan söz etmek gerekirse, modern bir veri merkezinin sadece bir veri ambarı olmaması, verinin analiz edilerek anlamlandırılabildiği, sınıflandırıldığı ve kurumun ürettiği verileri kuruma değer katacak şekilde işleyebilmesi gerektiğinden söz edebiliriz. Bir veri merkezi kısa ve uzun vadeli olarak kurum içinde üretilen verilerin türleri, büyüme trendleri ve önem dereceleri, yasal mevzuata ve sahiplik durumuna göre detaylı şekilde analiz edebilmesi gerekir. Analiz sonrasında verilerin yaşam döngüsünün belirlenmesi ve veri analiz sürecinin yönetilebilmesi için teknolojik araçlar ve uygulamaların tesis edilmesi gerekiyor. Özellikle büyük veriler birden fazla kullanıcı ve uygulama tarafından paylaşılabildiği için çalışılması planlanan veri merkezinin bu paylaşımı sağlayacak sanallaştırma ve bulut bilişim altyapısını sunabilmesi önemli. Artan verilerin etkin bir şekilde depolanmasına yönelik tekilleştirme ve arşivleme sistemleriyle veri depolama da alan tasarrufu ve veri işlemede hız kazancı sağlaması ve müşterilerine kesintisiz hizmet sunması çok önemli kriterler.”