Veri depolama dönüşüm süreci devam edecek
Ölçekleri veya faaliyet gösterdikleri alanlardan bağımsız olarak, tüm kurumlar ve şirketler, veriye kesintisiz şekilde erişmek, olabilecek en güvenli şekilde verilerini depolamak ve en kolay ve efektif şekilde de yedeklemek istiyor. Veri depolama ve yedekleme çözümleri, iş süreçlerinde sürekliliği sağlamakta ana faktörlerden biri. Bu çözümler bir kesinti halinde ise maddi zararları asgariye indirerek şirketlere önemli bir katma değer sağlıyor.
IDC’nin dünya genelinde gerçekleştirdiği Depolama Sistemleri ve Hizmetleri araştırmasına göre, veri depolama çözümlerine yapılacak yatırım 2016 ve 2019 yılları arasında toplamda yüzde 20 artacak ve 8,51 milyar dolara ulaşacak. “2019’da, verilerin kaplayacağı alan yüzde 29,9’luk artışla 73.41 Exabyte olacak” diyen Amazon Web Services Türkiye Kurumsal Müşteriler Yöneticisi Mert Doğu sözlerini şu şekilde sürdürüyor:
“Tüm bu rakamlar bize verinin çığ gibi büyümesinin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini gösterir nitelikte. Verinin hacmi ve niteliği arttıkça doğal olarak veri depolama ve yedekleme konusu da önemini artıracak. Dijital içeriğin yıldan yıla artmasıyla birlikte veri depolama da şekil değiştiriyor, dönüşüyor. Bu dönüşüm önümüzdeki dönemlerde de hızla sürecek.
Veri depolama alanında asıl gelişmelerin artık bulut depolama hizmetleri tarafında yaşandığını söyleyebiliriz. Artık kişisel bilgisayarlarımızda ve telefonlarımızda yer alan resim, video ve dökümanların çoğunu bulutta depoluyoruz.
Bunun yanı sıra BT kaynaklarını buluta taşıyan şirketler önemli miktarda maddi tasarruf ediyor ve yeni bulut tabanlı uygulamaları kullanmayı sağlayacak esnek bir yapıya sahip oluyor. Bulutun bu faydalarından yararlanırken güvenlik her zaman önde gelen önceliklerden olmalıdır.”